In de tweede aflevering van Durf te vragen, op 10 september, ontvangt Siska Schoeters zes Vlamingen in de studio die worstelen met een verslaving. De meest bekende verslavingen zijn die aan drugs en alcohol. Dat het probleem wijdverspreid is, bewijzen de cijfers: in België zijn er ongeveer 50.000 mensen verslaafd aan illegale drugs, en maar liefst 500.000 aan alcohol. Volgens cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) sterven elk jaar 3 miljoen mensen aan de gevolgen van schadelijk alcoholgebruik. Ook is een alcoholverslaving in 13,5% van de gevallen de oorzaak van sterfte bij mensen tussen 20 en 39 jaar.

Over mensen die worstelen met een verslaving hebben we stiekem heel veel vragen, maar die durven we niet altijd zelf in hun gezicht te stellen. Die vragen krijgt de groep in Durf te vragen in een lege tv-studio te horen. Hun antwoorden zijn openhartig en geven een eerlijke inkijk in hun leven. Siska ontmoet ook de jonge Sam: hij wil voorgoed van de drugs af. Siska bezoekt hem enkele keren om zijn proces te volgen.

Vanessa (46 jaar, Antwerpen)

Vanessa is nu vier jaar afgekickt. Daarvoor had alcohol een prominente rol in haar leven. Als werkende en alleenstaande moeder van twee kinderen zocht ze haar heil in de drank. Vandaag is Vanessa in herstel en werkt ze dagelijks als hulpverlener samen met verslaafden, om vanuit haar expertise als ervaringsdeskundige hen opnieuw een volwaardig leven te bieden.

Jaël (47 jaar, Schilde)

Jaël en Vanessa kennen elkaar van toen ze tien jaar waren. Het is dankzij Jaël dat Vanessa professionele hulp gezocht heeft. Jaël komt van ver, vertelt ze: vroeger dronk ze tot ze een black-out kreeg en kon ze het leven niet meer aan. Vandaag is ze vijf jaar nuchter en in herstel. Het zwaarste in het afkickproces is volgens Jaël het onder ogen zien van alle ellende die je veroorzaakt hebt

Frederick (41 jaar, Mechelen)

Frederick is nu zes jaar in herstel. Zijn favoriete drug was alcohol. Jaren heeft hij niets ondernomen om zijn problematisch drinkgedrag aan te pakken. Gelukkig voor hem - en voor hen - kwam er een keerpunt waardoor hij zijn leven weer op de rails kon zetten. Vandaag werkt hij als counselor om verslaafden zo goed mogelijk te helpen in hun herstel.

Wout (36 jaar, Lede)

Wout heeft zes jaar lang een actieve verslaving gehad, vooral aan alcohol. Zijn verslaving kostte hem bijna zijn relatie. Onder druk van zijn vriendin is hij afgekickt: na twee jaar therapie heeft hij al vier jaar geen druppel meer aangeraakt. Wout is ervan overtuigd dat als alcohol nu op de markt zou komen, het onmiddellijk als harddrug zou worden gecategoriseerd en verboden zou worden.

Sonia (61 jaar, Deurne)

Dat Sonia nog in leven is, vindt ze zelf merkwaardig. Zowat alle drugs heeft ze uitgeprobeerd: cocaïne, heroïne, Xanax en sterke drank. 33 jaar lang heeft ze als een junk geleefd. Sonia is nu dertien jaar clean. Toen ze er genoeg van had, is ze cold turkey gestopt met drugs. De herinnering aan die lijdensweg zorgt ervoor dat ze nog steeds nuchter is en opnieuw van het leven kan genieten: "Ik heb angst om te hervallen, en zolang ik mijn angst heb ben ik safe. Verdwijnt die angst, zou ik denken 'eentje kan'. En eentje is te veel en duizend is nooit genoeg." Haar enige verslaving is nu Netflix, vooral de reeks Escobar.

Jan (51 jaar, Bornem)

Jan speelde vroeger competitief handbal. Winst en verlies werden weggespoeld met alcohol. Nadien volgde de aperitiefcultuur op het werk en ging het van kwaad naar erger. Jan kon niet meer stoppen. De dag dat hij voor het eerst een AA-meeting bijwoonde, zal hij niet vergeten. Volgens Jan is alcoholisme meer dan de dakloze in de metro: het zit in alle lagen van de bevolking.

Durf te vragen: op dinsdag 10 september om 20.40 uur op Eén.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over