Op het kortfilmfestival Leuven wordt ieder jaar, al 22 jaar lang, een nieuwe lichting Vlaamse kortfilms gelanceerd. Een lichting waarvan u de komende jaren nog veel zal horen - maar die u de komende week alvast, in première, kan komen bewonderen in Leuven.

De lichting 2016 bevat heel wat nieuwe namen, maar ook een aantal gekende gezichten. Zo kan u komen genieten van "Perfect Darkness", de nieuwste kortfilm van Maaike Neuville. Zij won eerder met "Sonnet 81" de IKL-debuutprijs én VAF Wildcard en bewijst nu nog maar eens wat ze als regisseur in haar mars heeft. Nog eentje om naar uit te kijken is "Neverlanding", de nieuwe van Wim Reygaert, één van de makers van de magistrale kortfilm "Mompelaar". Iets helemaal anders is "Downside Up", de nieuwe film van Peter Ghesquière met een geweldige Nico Sturm in de hoofdrol. Het is slechts een greep uit de selectie van 25 nieuwe Vlaamse kortfilms die u kan komen bewonderen op de 22e editie van het Kortfilmfestival Leuven.

Nieuwe Internationale Cinema in Leuven

Het Kortfilmfestival Leuven is een evenement met een flinke internationale reputatie -sinds kort niet alleen Oscar Qualifying maar ook BAFTA Qualifying- en presenteert jaarlijks een uitgebreid internationaal programma.

Speerpunt van de internationale programmatie is de Europese Competitie: een selectie van de beste recente Europese auteursfilms, geselecteerd uit duizenden inzendingen, verdeeld over 6 programma's. Het programma bevat films als "Grýla", over de eeuwenoude IJslandse legende van het gelijknamig angstaanjagend vrouwelijke monster. Of "Kommittèn", een nieuwe Zweedse komedie van voormalig IKL-winnares Gunhild Enger.

Liefhebbers van animatiefilm verwijzen we graag door naar Animation Nations: de beste korte animatiefilms from around the globe, netjes verpakt in 2 compilaties. Zoals onder meer "Ernie Biscuit", de nieuwe klei-animatiefilm van de maker van "Harvie Krumpet". Of "Padre", een razend knappe Argentijnse kortfilm die momenteel de wereld verovert.

En er is nog meer: "The Labo" verzamelt de strafste non-narratieve films en videos, "Short Matters" bundelt de EFA-genomineerden en "Oscar Shorts" bevat de genomineerden én winnaar van deze prestigieuze filmprijs.

Specials: virtual reality, filmconcert en expo

Het programma van het Kortfilmfestival bevat steevast heel wat "specials" - en dat is dit jaar niet anders. Niet te missen zijn dit jaar de "Virtual Reality Shorts". VR is al enkele jaren hot en er worden steeds meer knappe VR kortfilms geproduceerd. Het IKL selecteerde 6 paretjes. Let op: het aantal tickets voor de VR Shorts is bepetkt, boek snel je tickets.

Op donderdag 8 december kan u naar "Cher Ami", een heus filmconcert waarbij de Belgische band Yuko 3 korte animatiefilms live van een soundtrack voorziet. Eén van die makers is Roman Klochkov, meervoudig winnaar op het IKL.

En mis ook niet de expo "Neochronophobiq", een indrukwekkend 3-channel videowerk van kunstenaar Emre Hüner. Doorlopend te bekijken in de Expozaal van STUK (Don-vrij: 18-22U, za-zon: 14-18u)

De 22ste editie van het Kortfilmfestival Leuven gaat van start op zaterdag 3 december en loopt tot en met zaterdag 10 december 2016.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: