Peter Minnebo

Yevgueni brengt een nieuwe plaat “Tijd is Alles’ uit op 27 oktober. De titel van het zesde Yevgueni-album was snel gekozen. De tijd, doorgaans zo ontastbaar, diende zich de voorbije drie jaar namelijk in allerlei concrete gedaanten aan in het hoofd van frontman Klaas Delrue.

Tijdens een rechthoekig tafelgesprek in het AB café, samen met Klaas Delrue, Geert Noppe en Maarten Van Mieghem, starten we met een filosofische kanttekening. De groepsleden durfden het aan te vernieuwen en daar is de radiovriendelijke single ‘Adem’ een eerste bewijs van.

Ik citeer uit jullie album: “Tijd is alles, tijd is niets, het staat niet stil”. Is tijd één van de machtigste fenomenen die de mensheid kent?

Klaas: “Ik denk het wel. Met het minder jong worden, ga je bewuster omspringen met de tijd. De tijd om samen iets te doen, iets leuks te doen, wordt alsmaar schaarser en het is van belang dat je dit bewaakt. We beslisten snel om hierover een nummer te maken en het albumtitel hieraan te wijden.”

Wat tracht de CD- cover te vertellen, in een kosmische sfeertje? De buitenaardse wezens en ufo waren reeds aanwezig op jullie album cover van 2009.

Klaas:”Er is geen link alleszins. (lacht) Het is een bestaand werk van Sammy Slabbinck, die de hoes van Cohen ontwierp. Op zijn site vonden we een werk dat het “tijd is alles” gevoel uitstraalde, het zijn vissers die naar hun lucky star vissen. Vissers vinden vissen tof en hebben daar de tijd voor. De lucky star verwijst naar ‘het wachten op iets’.

De periode die vooraf ging aan dit album, was een moeizame periode, ik heb zo’n 6 jaar op de geboorte van mijn dochter moeten wachten. Bevrijding kenmerkt dit album, in het vorig album zit meer angst en vertwijfeling. De single ‘Adem’verwijst naar de tweede adem van de zanger, maar ook naar de bevrijding van die geboorte. Het is een wachten op iets, wat je zelf niet in de hand hebt”.

Eens kijken of de tijd op jullie vat heeft. Gisteren vroeg ik tijdens het joggen hoelang we lopen? Mijn vrouw antwoordde: ‘Ik tel de duurtijd van de liedjes op mijn mp3 op”. Wel mannen, hoe lang duurt jullie nieuwe album eigenlijk? Ik citeer graag nog eens uit het album: “tijd duurt naar het schijnt wat langer als je sport”.

Klaas: “ik schat rond de 40 min”.

Maarten: “ 37 min en....”

De exacte duurtijd is 37 min en 3 seconden.

Geert:”Met de duurtijd van een album zijn we zeker bewust bezig, we gaan zeker nooit bewust nummers inkorten om aan een tijdslimiet te voldoen”.

Klaas:” In het nummer Opinie was de verleiding wel groot om het nummer uit te breiden met een minuutje om de sfeer door te trekken. Een nummer is dikwijls minder gebald als je het gaat uitrekken”.

Jullie wilden niet berusten in een herkenbaarheid na vijf albums, was er een geijkte Yevgueni formule?

Klaas: ”We hebben daarom bewust gekozen voor producer Jo Francken,omdat hij een aantal dingen anders zou doen, in vraag zou stellen. Hij is streng voor de songwriter zelf (het kan nog wel beter) en hij benadert ook een band , niet per se als een vaststaand gegeven. Hij kan een groep opsplitsen en dan bekijken wat anders kan, zo heeft hij bij bepaalde nummers de drums afgezet. Met Jo voelt ge uzelf uitgedaagd worden”.

Maarten: “ Het was spannend om uiteindelijk te horen hoe de nieuwe arrangementen zouden klinken”.

Wat is er eerst, de tekst of de muziek?

Klaas:”Meestal is er eerst een tekst. Maar op dit album zorgde Geert eerst voor de muziek, hij leverde een bijdrage voor zo’n 3 nummers. (‘Tijd is alles’, ‘Morgen ziet er goed uit’, ook de aanzet gegeven voor ‘Nooit naar Nergens’) Soms gebeurt het dan, als de tekst erbij komt, de muziek toch nog wat dient aangepast. Producer Jo vertrekt vooral vanuit de song. Sommige nummers maken een omweg van 3 tot 4 versies”.

Wat voor een gevoel geeft het om een 6e album uit te brengen in vergelijking met het eerste?

Klaas:”Ik voel terug de bibberende benen van in den beginne, ik vind het een belangrijk moment in onze carrière. Tegelijkertijd ben je minder ongerust omdat je al iets verwezenlijkt hebt en we kunnen rekenen op de trouwe fans, die dan weer andere fans meebrengen, waar we zeker dankbaar voor zijn. Toch blijft de spanning overeind van ‘wat gaan ze ervan vinden?’.”

Maarten: “Het moment dat je de cd in handen neemt, blijft een magisch moment, het is een boeiend proces vertrekkend van een wit blad tot een resultaat”.

Geert:” We voelen terug die spanning bij de release omdat we beseffen dat succes geen evidentie is, het kan altijd verdwijnen. We hadden na 5 albums onze sound gevonden, maar nu is er iets als een nieuwe wedergeboorte, althans voor ons als muzikanten, misschien minder opvallend voor de buitenwereld.”

Maarten:” We stellen ons ook steeds de vraag van....hebben we dat al eens niet gedaan? Het gaat ook over het kunnen vasthouden van wat we reeds opgebouwd hebben”.

De single is ook opgepikt door de radio en is een mooie aanzet naar de release van het album. Ook dat is niet zo evident, vermits er op dit een overaanbod is van muziek.

Binnenkort volop toeren. Hoe geschiedt de verplaatsing, met zijn allen in een toerbusje?

Klaas:” Enkel als we in Nederland toeren, huren we een busje voor het toer-gevoel. Praktisch wonen we allen te ver uit elkaar om met een gezamenlijk vervoermiddel de baan op te gaan in Vlaanderen.”

De teksten vertellen op zich al veel, zorgen jullie nog voor bindteksten?

Klaas:”Ik ben blij dat je die vraag stelt. Ik ben de laatste jaren gegroeid wat bindteksten betreft, qua kwaliteit en lengte. Maar bij dit album, voel ik die behoefte minder, ik voel meer de behoefte om de nummers voor zich te laten spreken.”

Op 16 november staan jullie in de legendarische AB, wat betekent de locatie voor jullie?

Geert:” AB is als een startschot waar de nodige spanning bijhoort, veel adrenaline en euforie als de show erop zit. Meestal huren we dan naar traditie een appartementje . Het blijft dus een belangrijk iets, den AB”

Worden bepaalde hitnummers verwacht, dat ze telkens gespeeld worden?

Geert: ‘Als ze lacht’ , ‘Man zijn’, ‘Nieuwe meisjes’ zijn zo’n nummers. Daarentegen zijn de fans nieuwsgierig naar nieuwe nummers”.

Klaas:” Er is niets fout met hits te spelen”.

Zijn er ook professionele nevenactiviteiten buiten Yevgueni?

Klaas: “ Ik werk nog 25% in Depot Leuven, educatieve muziekwerking en jong talent”

Geert: “Ben nog actief in mijn eigen band Walrus, verder nog een kinderproject en doe aan politiek als gemeenteraadslid.”

Maarten:” Ben tevens actief in Walrus en speel in een band Slow Pilot met de gitarist van Walrus Pieter Peirsman”.

Alle info: www.Yevgueni.be Album uit op 27 oktober!

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: