Xander De Rycke (32) heeft al heel wat meegemaakt in zijn leven. Hij werd in armoede opgevoed en verliet vroegtijdig de schoolbanken. Ondanks zijn afschuwelijke jeugd vond hij de redding in stand-up comedy. Een nieuw pad dat leidde tot het pionieren van het podcasten in Vlaanderen, de heruitvinding van de eindejaarsconference, een eigen late night show en de start van zijn grootste tournee tot nog toe. In de biografie ‘Bekend & Bescheiden’ gunt De Rycke ons een blik in zijn veelbewogen leven en bewijst hij dat het leven altijd vol tegenslag én humor zal zitten. Het boek verschijnt op 27 november via Borgerhoff & Lamberigts.

XANDER DE RYCKE

Humor is alles voor Xander De Rycke. Het is zijn passie en het is zijn werk. Dat laatste al bijna 15 jaar lang. In die tijd maakte hij 7 stand-up specials, 4 conferences, 300 podcast-afleveringen, een live talkshow en 2 biografieën.

De Ryckes eerste boek, ‘Het leven is kak. En dan wordt het grappig’, verscheen in 2011 en schetste een rauw beeld van zijn achtergrond en turbulente start in stand-up comedy. Het boek raakte volledig uitgeput en de vraag om een nieuwe uitgave klonk luider dan ooit. Toch is dit nieuwe boek allesbehalve een herdruk. ‘Het leven is kak. En dan wordt het grappig’ werd samengevat tot een derde van ‘Bekend & Bescheiden’. De afgelopen 10 jaar van De Ryckes leven en carrière werden toegevoegd. En nieuwe verhalen uit zijn jeugd die eerst vergeten waren, werden opgerakeld.

Hoe verder Xander verwijderd geraakt van zijn jeugd, hoe volwassener hij wordt. Dat is bij iedereen zo, maar vooral bij Xander. Hoe meer het trauma van zijn jeugd geneest, hoe genialer zijn humor en ondernemerschap wordt.- Jelle De Beule

Reis in dit boek mee naar de Kaaistraat in Eeklo, waar De Rycke in armoedeopgroeide onder de vleugels van een alcoholverslaafde moeder, en herbeleef waanzinnige situaties op het VISO-internaat in Mariakerke. Ontdek hoe Xander dankzij Henk Rijckaert de wereld van de comedy ontdekte en daarna de schoolbanken vroegtijdig verliet. En hoe zijn overwinningen van Homo Cabarectusen Comedy Casino Cup het startschot van zijn carrière gaven.

Maak de geboorte van ‘Mosselen om Half Twee’ mee, Xanders immens populaire podcast die mee aan de wieg stond van het podcasten in Vlaanderen. Beleef vanop de eerste rij hoe zijn conference over film en TV in Vlaanderen, ‘Houdt Het Voor Bekeken’, tot stand kwam en hem de titel van ‘meest spitante comedian van ons land’ opleverde. Hoe hij met ‘Vanavond Live’ het heft in eigen handen nam en een live talkshow hostte. En sta aan zijn zijde bij de opstart van zijn meest persoonlijke show ooit.

In 'Bekend & Bescheiden' tast en krast Xander De Rycke diep in het eigen dunne vel. Zonder omwegen, recht naar het hart van de menselijke comedy. - Koen De Bouw

BEKEND & BESCHEIDEN vs. UITGERUST & IMMUUN

In maart 2020 stond De Rycke aan de vooravond van wat zijn grootste tournee tot nog toe moest worden. Hij kon nog net in première gaan met 'Bekend & Bescheiden' in Capitole Gent, voor ons land in lockdown ging. De rest van de tour werd verplaatst naar het voorjaar van 2021.

Dit hield De Rycke echter niet tegen een volledig nieuwe special te schrijven: 'Uitgerust & Immuun'. Heel toepasselijk over zijn ervaringen met COVID-19 en de lockdown in ons land. Hij speelde de show o.a. voor een ‘volle’ Rock Werchter Zomerbar, in het Openluchttheater Rivierenhof en op Campo Solar in Damme. ‘Uitgerust & Immuun’ werd eerder dit najaar uitgebracht op vinyl LP. De eerste oplage was op minder dan 2 dagen uitverkocht. De LP is momenteel in tweede druk en kan vooruitbesteld worden via De Ryckes webshop.

Xander heeft nu al meer goede boeken geschreven dan dat ik er gelezen heb. Zijn levensverhaal is een rollercoaster met hoge toppen, rare loopings en diepe dalen. Ik ben trots en blij dat ik er aan de zijlijn naar kon kijken. Fokke van der Meulen (Café The Joker)

Het boek kan nu reeds vooruit besteld worden via de webshop van Xander De Rycke. Wie het boek vòòr 27 november via deze weg bestelt, ontvangt een gesigneerd exemplaar en maakt kans op een 'Xander 2005-overlevingspakket' vol exclusives.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over