Els Verhaeren

De symphonische-metalband Within Temptation staat volgend jaar al 20 jaar op de planken. Momenteel is de band bezig aan een theater-tournee door Nederland, waarmee ze het voorbije weekend twee concerten deden in het Muziekgebouw in Eindhoven. Vrijdag mocht Frontview-Magazine er bij zijn.

Deze ‘Theatres On Fire’ was een mengeling van rustigere akoestische nummers, maar ook van het stevigere werk. De band had een extra cellist en violiste bij en een (bijna) 3D symphonisch orkest. Dat laatste zorgde voor heel mooie beelden, The Orchestra of Shadows kwam en ging met special effects in verschillende dimensies, wat echt mooi was om te zien.

Openen deden ze met The Cross, dat instrument per instrument werd opgebouwd tot ze allemaal op het podium stonden en de show echt helemaal kon beginnen.

Het publiek was enthousiast en je kon merken dat sommige de show al meerdere malen hadden gezien toen ze al ritmisch in hun handen begonnen te klappen, nog voor drummer Mike Coolen en pianist Martijn Spierenburg het hen voor deden.

Het laatste WT album kwam in 2014 uit en noemde Hydra, naar het mythische veelkoppige draakachtig monster. Op dit album werkten heel wat gastartiesten mee en zij kwamen ook een virtueel bezoekje brengen, o.a. Xzibit op ‘And We Run’en Tarja Turunen op ‘Paradise (What About Us)’ , maar ook Anneke Van Giersbergen kwam Sharon den Adel virtueel vergezellen op ‘Somewhere’.

Even dachten we wel terug aan de commentaar op hun laatste optreden in het Sportpaleis waar gezegd werd dat zangeres Sharon weinig interactie heeft met het publiek en ze weinig tot niets zegt. Tijdens de eerste set was dat ook zo, maar dat heeft ze ruim goed gemaakt in de tweede set. En trouwens, het zijn haar zangtalenten waar men voor komt en die zijn nog altijd top!

De WT klassiekers, Mother Earth, Stand My Ground en Ice Queen, blijven natuurlijk echte knallers en deden fans rechtkomen van hun stoelen.

Afsluiten deden ze eerst rustig, waar Ruud Jolie op akoestische gitaar, Sharon vooraan vervoegde voor het mooie Sinéad. Om daarna nog eens alles te geven op StairwayTo The Skies.

Within Temptation toert nog verder, tot eind april, langs de theaterzalen, dus wie nog wil kan deze show nog gaan bekijken bij onze Noorderburen. De band zal bij ons te zien zijn op Graspop Metal Meeting op zondag 21 juni op één van de twee mainstages. Zeker een aanrader!

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: