Kortfilmfestival Leuven 2020 werd dit jaar noodgedwongen een online festival. Het festival annuleren, aangezien de filmzalen waren gesloten, was nooit een optie. Een grote groep filmmakers stond te popelen om haar nieuwste werk te tonen. En wij wilden hen daarbij helpen, dus ging Kortfilmfestival Leuven 2020 online.

Het publiek zat misschien wel thuis, maar was voortdurend aanwezig via sociale media, de vele vragen tijdens de live nagesprekken met filmmakers en in de Conversation Corner. De filmmakers trokken naar Leuven om in een filmzaal zonder toeschouwers hun kortfilms (voor het eerst) op groot scherm te zien en praatten vol passie over hun werk.

En zo werd Kortfilmfestival Leuven 2020, ondanks de moeilijkheden, een hartverwarmende en prachtige editie.

De winnaars van Kortfilmfestival Leuven 2020

In de Vlaamse competitie bekroonde de jury So We Live van Rand Abou Fakher met de prijs voor Beste Vlaamse Kortfilm. De jury prees de kortfilm om het bedrieglijk eenvoudige verhaal dat hen erg raakte. Binnen de grenzen van het genre is Rand Abou Fakher er volgens de jury in geslaagd een meeslepend verhaal te vertellen waarbij ze beheersing van het medium in alle facetten toont.

De Juryprijs voor het Beste Debuut gaat naar Wildflowers - The Children Of Never van Ammen Simpson Ogedengbe. Volgens de jury getuigt Ogedengbe nu al van een grote maturiteit. De jury was onder de indruk van haar sfeervolle, authentieke vertelling en de opvallende cast kinderacteurs.

De Publieksprijs in de Vlaamse fictiecompetitie gaat naar Beau Mondevan Hans Vannetelbosch. Het publiek kon deze film met zijn charismatische ensemblecast erg waarderen.

De Juryprijs voor Beste Acteerprestatie gaat naar actrice Loes Swaenepoel voor haar rol in de kortfilm Kom Hier van Marieke Elzerman. De jury is vol lof over haar ingetogen en genuanceerde spel waarmee ze een diepe indruk naliet en wist te ontroeren.

De Juryprijs voor Beste Cinematografie wordt voor de tweede keer uitgereikt op het festival. Director of Photography David Williamson ontvangt deze prijs voor ADA. De jury vond dat zijn krachtige, heldere beeldtaal ondanks het nauwe beeldkader grote emoties naar het scherm wist te vertalen.

De film Zonder Meer van Meltse Van Coillie kreeg een eervolle vermelding van de jury. De contemplatieve, poëtische kortfilm vertelt volgens de jury evenveel binnen als buiten het kader en weet de psyche van een jonge kleuter indrukwekkend weer te geven.

Het publiek verkoos The Lost Bicycle of Ghent van Lukas Gevaert tot Beste Korte Documentaire in de Vlaamse competitie.

In de Vlaamse animatiecompetitie koos het publiek Easter Eggs van Nicolas Keppens uit als de grote favoriet.

In de Europese competitie bekroonde de jury de debuutfilm van de Franse Naïla Guiguet: Dustin. De jury prees de kortfilm om de extreem precieze mis-en-scène, de authenticiteit van het acteren en de ontroerende, subtiele personages.

Het publiek viel binnen de Europese Competitie voor de charme van de Zweedse film Alive van Jimmy Olsson.

Nieuw dit jaar is de Peer Award, met als jury alle geselecteerde regisseurs binnen de Europese Competitie, zij verkozen de film Marlon Brando van hun collega Vincent Tilanus.

Ook de festivaljury van de Europese Competitie waardeerde deze film, ze nomineren Marlon Brando van Vincent Tilanus voor de European Film Awards 2021. De jury was overtuigd door de positiviteit, de gevoeligheid en ​de sterke dialogen van deze film.

VAF WILDCARDS

Het Vlaams Audiovisueel Fonds reikt dit jaar zeven VAF Wildcards uit aan de meest veelbelovende talenten uit de bachelor- of masterstudenten van de Vlaamse filmscholen.

De twee VAF Wildcards voor Fictie zijn voor Versaille van Hyun Lories en Eden van Sven Spur. Met speciale vermeldingen voor Wildflowers van Ammen Simpson Ogedengbe en O van Petronella Van der Hallen. De documentairewildcards zijn voor Olga Lucovnicova met My Uncle Tudoren Niels Devlieghere met Elong E’Nabe. Ada Güvenir ontvangt de VAF Wildcard voor animatie voor haar film Would you please?. Mischa Dols wint de VAF Wildcard in de Filmlab selectie met zijn Sci-Fi film Flora. Bas Verbruggen krijgt een eervolle vermelding met Environs. Nieuw dit jaar is de VAF Wildcard voor Scenario, deze gaat naar Sun Mee Catrysse met haar film Eomma.

Er werden dit festival nog drie gastprijzen uitgereikt:

Woensdag 9 december verkoos het Humopubliek Mia van Christina Vandekerckhove als winnaar van de Humo Award.

De Persprijs in de Vlaamse fictiecompetitie gaat naar Howling van Laura Van Haecke. ​Van Haecke heeft ​de persjury overtuigd door op een erg mature en subtiele wijze in de complexe gevoelswereld van een kind te duiken.

De winnaars van de Pitch Your Script Award zijn Finns Hiel van Cato Kusters en Lieve Meneer Duif van Niels Snoek.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: