Vijf makers zijn geselecteerd als winnaars van de vierde editie van Ket & Doc, dat maakte het VAF vandaag bekend. De winnaars ontvangen elk een productiepremie van 40.000 euro om een korte film van 15 minuten te maken voor kinderen van 9 tot 12 jaar oud, waarin de wereld bekeken wordt vanuit de ogen van een kind. De films gaan in première tijdens het JEF festival in 2023 en worden nadien uitgezonden op Ketnet.

Ket & Doc is een traject voor kinderdocumentaires dat in 2018 gelanceerd werd door het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), Ketnet en JEF. Het resultaat zijn elk jaar vijf korte kinderdocumentaires van telkens 15 minuten voor kinderen tussen 9 en 12 jaar, waarin de wereld wordt bekeken door de ogen van een kind.

Voor de vierde editie van Ket & Doc namen acht documentairemakers in de winter van 2021-2022 deel aan een workshop waar ze hun documentaire ontwikkelden. In februari van dit jaar werden de projecten gepitcht aan Vlaamse producenten. Zes projecten werden vervolgens ingediend voor productiesteun. Een jury bestaande uit Kevin De Ridder (JEF), Viki Van Iseghem (Ketnet) en Patrice Toye (filmmaker, als vertegenwoordiger voor het VAF) selecteerde daarop vijf winnende projecten, die elk met een productiepremie van 40.000 euro aan de slag kunnen (30.000 euro van het VAF/Mediafonds en 10.000 van Ketnet).

De vijf winnaars van de vierde editie van Ket & Doc zijn:

Bijzonder Buitengewoon
Regie & scenario: Sarah Van Dale
Productie: Storyhouse

Kroon Haar in Matonge
Regie & scenario: Julie Daems
Productie: Visualantics Productions

Leonie
Regie & scenario: Jip Heijenga
Productie: De Mensen

Skate de Stad
Regie & scenario: Lies Van der Auwera
Productie: Bulletproof Cupid

Warre en de Drie Wilgen
Regie & scenario: Yasmine Versteele
Productie: Storyhouse

De vijf korte documentaires worden van juli 2022 tot januari 2023 geproduceerd en zullen in première gaan tijdens het JEF festival in 2023. Nadien worden ze door JEF gedistribueerd en uitgezonden op Ketnet. De titels zullen ook worden aangeboden aan het onderwijs.

De vorige edities van Ket & Doc werden enthousiast onthaald en oogstten succes op festivals in binnen- en buitenland. Uit de eerste lichting mocht Bertha en de wolfram van Tijs Torfs de Prijs voor Beste Korte Documentaire in ontvangst nemen op het JEF festival. Vier van de vijf films werden geselecteerd voor DOK Leipzig (oktober 2020), terwijl twee van de vijf titels deel uitmaakten van de Competitie voor Kinderdocumentaires van IDFA (november-december 2020).

Van de tweede lichting maakten twee van de vijf titels deel uit van de Competitie voor Kinderdocumentaires van IDFA: Hertenkoorts van Griet Goelen en Louise Van Assche en Yaren en de zon van Renate Raman en Joren Slaets. Yaren en de zon werd na afloop van IDFA aangekocht door Op-Docs, het online platform voor korte documentaires van The New York Times.

Ket & Doc is een samenwerking van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), Ketnet en JEF. De producties kwamen tot stand met de steun van het VAF/Mediafonds van Vlaams minister van Media Benjamin Dalle.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over