De winnaars van ‘Dorp Op Stap 2008’ zijn bekend! Elk jaar brengt het Festival van Vlaanderen Brussel i.s.m. Minister van Cultuur Bert Anciaux met dit project volledige dorpen met de bus naar Brussel voor een gezellige dag vol muziek, cultuur en wandelingen door de hoofdstad.

Na een ongelofelijk spannende SMS-week op Radio 2 hebben de vijf dorpen die het grootst aantal inwoners hebben gemotiveerd gewonnen! De winnende dorpen zijn dit jaar: Ramskapelle (West-Vlaanderen) – een deelgemeente van Nieuwpoort, niet te verwarren met Ramskapelle uit Heist, de winnaar van vorig jaar - , Mespelare (Oost-Vlaanderen), Viersel (Antwerpen), Peizegem (Vlaams-Brabant) en de wijk Oppum en Endepoelstraat uit Herk-de-Stad(Limburg). Op 31 mei worden ze opgehaald voor de grote cultuurdag in Brussel, maar eerst zijn er nog deze maand de sprankelende klassieke-Funiculi-concerten in de vijf dorpen, ingeleid door Radio 2-presentator Marc Brillouet.

Op 31 mei haalt een vloot feestbussen van De Lijn de winnaars op het dorpsplein op en brengt ze met z’n allen naar Brussel om daar te genieten van een prachtig klassiek concert verzorgd door het Nationaal orkest van België o.l.v. Nicolai Alexeev. Zij brengen de Vijfde Symfonie van Tchaikovsky. Een verbroederende receptie waar iedereen zijn lokale specialiteiten kan voorstellen én inspirerende themawandelingen door de hoofdstad met professionele gidsen van Onthaal en Promotie Brussel, zijn de twee andere hoogtepunten van de dag!

Het project ‘Dorp Op Stap’ wil alle drempels wegwerken die cultuurbeleving verhinderen en doet dit dus door alle inwoners samen dit gratis concert, receptie en wandelingen aan te bieden! Meer nog: voor kinderen is er een aangepast programma en voor de allerkleinsten die thuisblijven wordt de kost van de babysit terugbetaald. Ook voor minder mobiele mensen wordt de volledige toegankelijkheid gegarandeerd.

Hoe is de wedstrijd verlopen? Op 21 maart kwam een jury samen voor Dorp op Stap die uit 23 creatieve inzendingen uit alle hoeken van Vlaanderen de 13 meest enthousiaste dorpen selecteerde. Deze genomineerde dorpen hebben vorige week samen met Radio 2 een kleine sfeerreportage gemaakt over hun dorp en hebben moedig deel 2 van de ‘Dorp op Stap’-wedstrijd aangevat: de SMS-wedstrijd. Met deze wedstrijd moesten de dorpen bewijzen dat niet alleen een enkeling enthousiast was, maar dat het hele dorp achter dit project staat en ervoor wilde gaan! Van maandag 24 tot vrijdagvoormiddag 31 maart 8u kon iedereen stemmen op zijn favoriete dorp. De promotie die de dorpen gevoerd hebben was ronduit fantastisch, het enthousiasme groot om inwoners en sympathisanten zover te krijgen om hun dorp naar de cultuuroverwinning te stemmen!
Uiteindelijk bleken Ramskapelle, Mespelare, Viersel, Peizegem en de woonkern Oppum & Endepoelstraat uit Herk-de-stad de dorpen die in verhouding tot hun aantal inwoners, het grootste aantal stemmen hebben gehaald!

31 mei lijkt veraf, toch mogen de dorpen zich nu reeds klaarmaken voor een concert want naar aanleiding van 50 jaar Festival van Vlaanderen presenteren we in april nog sprankelende klassieke Funiculi Funicula-concerten in de dorpen zelf! (vrijdag11 april in Mespelare/ zondag 13 april in Peizegem/ vrijdag 18 april in Viersel/ zaterdag 19 april in Ramskapelle/ zondag 20 april in Oppum & Endepoelstraat). Radio 2-presentator Marc Brillouet is er om het Funiculi-concert te kaderen en in te leiden. Dit dus als voorsmaakje voor de grote cultuurdag in Brussel! Marc Brillouet verzorgt dan ook de inleiding voor het slotconcert in het Paleis voor Schone Kunsten.

De dorpen:
In West-Vlaanderen viel Ramskapelle in de prijzen, een deeldorpje van Nieuwpoort dat zo’n 614 inwoners telt. Ramskapelle is een echt kerkdorp dat sterk op zijn eigenheid staat en een geweldige spirit heeft, dat bewijst het groot aantal stemmen voor het kleine aantal inwoners! De volledige bevolking is klaar voor een portie cultuur! Ramskapelle Nieuwpoort mag niet verward worden met Ramskapelle, deelgemeente Knokke-Heist die vorig jaar naar Brussel gingen met ‘Dorp op Stap’. Ramskapelle Nieuwpoort getuigt wel van evenveel enthousiasme als hun naamgenoten uit Heist! De dorpscoördinator en de verenigingen kijken uit naar een klassiek concert in het dorp en een dag naar Brussel met zoveel mogelijk Ramskapellenaars die volgens hen veel zal losmaken onder de bewoners. Voor dit kleine dorp zal de uitstap naar Brussel een enorme verrijkende ervaring zijn!

De Oostvlaamse gemeente Mespelare is een deelgemeente van Dendermonde. Dit kleine dorpje (516 inwoners) ronselde zeer veel stemmen (448) voor hun beperkte aantal inwoners en bewees zo een waardige winnaar te zijn van de dorp op stap- wedstrijd in Oost-Vlaanderen! De initiatiefnemers van Mespelare willen ook vooral de inwoners van de nieuwe verkavelingen bij het dorpsgebeuren betrekken en de jongere generatie naar “een actief muziekbeleven” loodsen.

Voor Vlaams-Brabant viel de beslissing op Peizegem, deelgemeente van Merchtem. Peizegem staat op zijn eigen met een naar eigen zeggen bloeiend verenigingsleven. Dat blijkt te kloppen aangezien ze erin zijn geslaagd massaal te SMS’en: maar liefst 675 stemmen kwamen binnen voor dit dorp! Peizegem is verrukt een concert in het eigen dorp te krijgen zodat ze daarvoor eens niet naar Merchtem moeten afzakken. Peizegem beloofde ook een aantal stunts in zijn mooie inschrijving als ze zouden winnen om ook de vele inwijkelingen mee te krijgen naar Brussel. Dat belooft!

Viersel, een deelgemeente van Zandhoven met 1200 inwoners heeft het gehaald in Antwerpen. In Viersel waren twee buurvrouwen zo onder de indruk van de leuke actie “alle wegen leiden naar Viersel” van de chirojongeren in het dorp, dat ze beslisten ook hun steentje bij te dragen aan het dorpsgebeuren. Ze schreven Viersel in voor ‘Dorp op Stap’ én wonnen de SMS-wedstrijd! In Viersel zal een klassiek concert niet misstaan, oordelen ze en ze zijn van plan de generatiekloof te overbruggen en met z’n allen op stap te gaan in mei!

Tenslotte haalde in Limburg Oppum & Endepoelstraat de eindmeet. Deze wijk in Herk-De-Stad is een multicultureel samengestelde wijk waar er volgens de initiatiefnemer ook eens iets mag gebeuren. Herk-De-Stad bruist, maar Oppum & Endepoelstraat mogen ook wel eens in de spotlight komen te staan!

Dorp op stap de winnaars: de volgende dagen in de regionale programma’s op Radio 2.

www.dorpopstap.be & www.radio2.be

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: