De VRT wil binnen afzienbare tijd al haar televisieproducties in HD-kwaliteit produceren, uitzenden en archiveren. Dat vraagt ingrijpende technologische vernieuwingen en structurele veranderingen in het productieproces. De verantwoordelijkheid voor deze ambitieuze en complexe operatie wordt toevertrouwd aan Wim Willems, tot nu toe hoofdredacteur van de dagelijkse nieuwsprogramma’s op VRT televisie.

Vandaag zendt VRT televisie nog maar een beperkt aantal programma’s in HD uit. Binnen drie jaar moet dat voor het grootste deel van de programma’s het geval zijn. De overgang van SD (standaarddefinitie) naar HD (hoge definitie) en van een ‘tapegebaseerde’ naar een ‘bestands- gebaseerde’ manier van werken is echter een bijzonder omvangrijke operatie. Het gaat immers zowel over het inkomend materiaal als over de uitzending van de programma’s en de archivering ervan. En dat heeft een aanzienlijke impact op de hele productieomgeving van de openbare omroep.

De Nieuwsdienst is een van de voorlopers in de overgang naar HD bij de VRT. Bij projecten als de nieuwe nieuwsserver eind jaren ‘90, het nieuwe nieuwsproductiesysteem in 2007 en de automatisering die gepaard ging met de recent vernieuwde journaalstudio, was Wim Willems telkens één van de drijvende krachten. Met die ervaring en expertise is hij dus de geknipte kandidaat om het HD-project voor de hele omroep in goede banen te leiden.

De voorbije tien jaar was Wim Willems hoofdredacteur van het dagelijkse televisienieuws. Mede onder zijn impuls groeiden Het Journaal, Terzake, Karrewiet en Reyers Laat uit tot vaste waarden bij de Vlaamse kijker. De VRT gaat nu op zoek naar een geschikte opvolger. Wie dat wordt, zal te gelegener tijd worden bekendgemaakt.

Luc Rademakers, algemeen hoofdredacteur VRT Nieuws:
"Tijdens het hoofdredacteurschap van Wim is Het Journaal uitgegroeid tot veruit het grootste nieuwsprogramma van Vlaanderen, dat tegelijk de standaarden heeft uitgezet van betrouwbaarheid en kwaliteit. Voor zijn inzet en zijn resultaten wens ik hem dan ook nadrukkelijk te danken."

Wim Willems, de nieuwe manager HD-project VRT:
“De voorbije jaren heb ik me vooral beziggehouden met de inhoud van onze nieuwsprogramma’s. Maar ook de achterliggende processen en productiesystemen hebben mij altijd geboeid. Want door de gebruiksvriendelijkheid, de snelheid en de beschikbaarheid te verbeteren, krijgen onze programmamakers nieuwe mogelijkheden. En dat komt dan weer de kwaliteit van onze programma’s ten goede. Het HD-project is dus veel meer dan een overschakeling naar een betere beeldkwaliteit. Het wordt een veelzijdige, uitdagende en boeiende nieuwe opdracht.”

Leo Hellemans, algemeen directeur Productie VRT:
“Wim Willems is de geknipte persoon om het HD-traject van de VRT in een hogere versnelling te brengen. Toen ik zelf hoofdredacteur van de nieuwsdienst was, heb ik verschillende jaren nauw en heel goed met hem samengewerkt. Wim heeft een neus voor de manier waarop technologie en betere processen de productie en de uitzending van onze programma’s nog beter en efficiënter kunnen maken. Ik wens hem alle succes toe.”

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: