De achtste editie van het Filmfestival van Oostende (FFO), dat plaats vindt van 12 t.e.m. 20 september 2014 in Oostende, heeft acteur Wim Willaert gekozen als Master van het festival. Willaert werd bekend bij het grote publiek door zijn schitterende vertolkingen in de film ‘Offline’ van Peter Monsaert en de VRT serie ‘Eigen Kweek’. De Master werd vandaag bekend gemaakt op de persconferentie in Oostende. Het FFO zal naar goede gewoonte talent van eigen bodem in the picture plaatsen dank zij allerhande premières. Daarnaast kondigt het FFO, ook een nieuwe sectie aan, nl. Taste of Europe. Dit is een selectie van Europese publiekstrekkers die nog niet tot België zijn geraakt. Wegens het succes van vorig jaar, zal er ook dit jaar een LOOK competitie zijn, een internationale selectie van films die uitblinken in hun cinematografie. Het festival wordt naar goede gewoonte afgesloten met de Ensors, de Vlaamse filmprijzen, die de Vlaamse producties die in 2013 en 2014 uitkwamen, lauweren. Vorig jaar kwamen er 25.000 bezoekers naar het festival.

De master

Ieder jaar kiest FFO een nieuwe master die als gastheer optreedt van het festival. Hij kiest zijn favoriete films en mag ook enkele jonge helden naar voor schuiven die FFO mee in de kijker zet. Wim Willaert neemt dit jaar de fakkel over van Johan Heldenbergh. In het verleden waren o.a. Barbara Sarafian, Bart de Pauw en Peter van den Begin Master. Wim Willaertis een artistieke duizendpoot.Hij is niet alleen acteur maar eveneens regisseur en muzikant. Op muzikaal vlak is hij onder meer actief in de Flat Earth Society. Hij is ook, samen met Wim Opbrouck, medeoprichter van de Belgische band, De Dolfijntjes. Hij was als acteur al te zien in de films ‘22 mei’, ‘Ex-drummer’, ‘Offline’ en ‘Marina’ en de succesvolle tv-reeks “Eigen Kweek”. De Master Selection bestaat uit: FIVE EASY PIECES (Bob Rafelson), RUBBER, (Quentin Dupieux), LE CHAT (Pierre Granier-Deferre), BOOGIE NIGHTS (Paul Thomas Anderson), THE IDIOTS (Lars von Trier), L’EAU FROIDE( Olivier Assayas), CALVAIRE (Fabrice du Weltz), GAINSBOURG- LA VIE HEROIQUE (Joann Sfar).

In deze 8ste editie van Filmfestival Oostende wordt er opnieuw aandacht gegeven aan de ‘Jonge Helden’. Hier kiest de Master zijn 4 “Helden” die op audiovisueel vlak blijk geven van veel talent. Zij verdienen het dan ook om voorgesteld te worden aan het grote publiek:

 • Maximiliaan Dierickx > cameraman van o.a. kortfilm ‘Tweesprong’ en Radio Soulwax project ‘Dave’
 • Gilles Coulier > regisseur van kortfilms ‘IJsland’, ‘Paroles’, ‘Mont Blanc’ en de nieuwe tv-reeks ‘Bevergem’
 • Maxim Stollenwerk > regisseur van de kortfilms ‘Karkas’ en ‘Lilith’
 • Liesa Van der Aa > actrice in o.a. tv-serie ‘Cordon,’ muzikante en zangeres

Nieuw - Taste Of Europe

Taste of Europe is een nieuwe competitie tussen zes Europese nationale producties die omwille van hun hoogstaande kwaliteit aan het Vlaamse publiek worden voorgesteld. Deze films kenden nog geen Belgische release, maar scoorden bijzonder goed in eigen land. Filmfestival Oostende brengt deze films naar Vlaanderen, met het oog op eventuele release, die ondersteund wordt door een publieksprijs uitgereikt door het festivalpubliek. Een vaste publieksjury samengesteld uit Filmclub 62, CC De Grote Post en Klein Verhaal, bekijkt mee alle films.

Look! -internationale Competitie

De LOOK! Competitie is uniek binnen Europa. Met deze competitie legt Filmfestival Oostende niet enkel de focus op de magie van de cinema, maar ook op het harde en professionele werk van degenen die achter de schermen werken: de Product Design ploeg (Art Direction, kostuums, make-up, visuele effecten) in combinatie met het werk van de D.O.P. (Director of Photography). Zes films nemen deel aan de competitie. Curator is Nikolaj Nikitin, tevens programmator van het Internationale Filmfestival van Berlijn. De winnaar krijgt een gegarandeerde release in België krijgen, media ondersteuning en een geldprijs.

De Ensors

Sinds 2010 organiseert Filmfestival Oostende ‘De Ensors’, de uitreiking van de Vlaamse Filmprijzen, waarbij majoritair Vlaamse Film fictiefilms, die in het afgelopen jaar een Belgische release kenden, in aanmerking komen. De prijzen worden uitgereikt tijdens het Gala van de Ensors, op zaterdag 20 september 2014. Dit jaar gaat de strijd voor de Ensor voor Beste film, Beste regie, Beste scenario, Beste acteur en actrice, Beste acteur, actrice in bijrol, Beste debuut, Beste D.O.P., Beste muziek, Beste montage, Beste kostuum, Beste art direction, Beste Soundscape, Beste coproductie tussen

 • Los Flamencos (Daniël Lambo)
 • Het Vonnis (Jan Verheyen)
 • Marina (Stijn Coninx)
 • Kampioen zijn blijft plezant! (Eric Wirix)
 • I’m The Same, I’m An Other (Caroline Strubbe)
 • De Behandeling (Hans Herbots)
 • Halfweg (Geoffrey Enthoven)
 • W. - Witse de film (Frank Van Mechelen)
 • 82 Dagen in april (Bart Van den Bempt)
 • Flying Home (Dominique Deruddere)
 • Drift (Benny Vandendriessche)
 • Booster (Daniël Lambo)
 • Labyrinthus (Douglas Boswell)

Voorzitter van de jury van de Ensors is Bart De Pauw. De andere juryleden zijn: Dries Phlypo, Erik van Looy, Christophe Dirickx, Stijn van der Veken, Kristin Van Passel, Tom van Dyck, Stefaan Werbrouck, Geike Arnaert. In de komende weken worden nog 2 juryleden toegevoegd.

Daarnaast zijn er ook Ensors in volgende categorieën, beoordeeld door een aparte jury: Beste kortfilm fictie/ Beste kortfilm animatie/ Beste documentaire

Filmcafe on tour en festivalcafe

De genomineerden van ‘De Ensors’ vertonen hun film en geven een interview in diverse plaatselijke volkscafés in de stad. Het publiek maakt er kennis met de Vlaamse acteurs. FFO bouwt ook dit jaar een festivalcafé voor het Kinepolis complex.

Dag van het filmberoep

Tot slot wordt er dit jaar ook speciale aandacht geschonken aan de professionals uit de filmsector en alle aanverwante professionele sectoren tijdens de “Dag van het Filmberoep” op vrijdag 19 september. De dag staat in het teken van de Professionalisering van de Vlaamse filmindustrie. De meest actuele thema’s worden behandeld in diverse workshops.

Internationale Samenwerking

Filmfestival Oostende gaat opnieuw een samenwerking aan met F.I.F.F. (Festival International du Film francophone de Namur) en N.F.F. (Nederlands Film Festival van Utrecht). Op maandag 15 september is het F.I.F.F. bij ons te gast. Op donderdag 18 september is FFO14 gastheer van het N.F.F. Twee weken later gaat FFO14 zowel in Utrecht als in Namen op locatie om de nieuwste Vlaamse producties vast te stellen. 

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: