Peter Minnebo

Wim Tellier pakte donderdag 10 juni nog maar eens spectaculair uit met een vernissage voor een select gade genodigden in Malle, in de gebouwen van Mintjens Group. Een tentoonstelling met foto’s die op 12 unieke locaties over heel de wereld werden gemaakt, een voorstelling van het kunstboek “Time”, voorstelling van de “Wim Tellier”-stoel en van de “Chairhouse” die op die stoel is gebaseerd.

Wim Tellier is een artiest. Wellicht één van de meest oprechte die er op deze wereldbol rondlopen. Hij werkt met zijn camera en zijn beelden, en creëert een eigen unieke maar ook overtuigende taal.

Toch eist ook die taal een inspanning van de toeschouwer. Een inleving in de beeldentaal van Wim. Op de tentoonstelling was het niet anders, want elk beeld houdt de toeschouwer beklijvend vast,verbazend en verwonderend.

Het project Time werd in het najaar 2015 door duizenden ogen bekeken en door duizenden voeten bewandeld in Knokke. De bedoeling was een mega-kunstwerk te integreren in een strandomgeving. Centraal was er een gemarmerd mini-krabbetje dat duizend maal werd uitvergroot, op een patchwork van ‘fish eye’-beelden. Het concept kwam ten volle tot uiting vanuit de lucht, het werd vastgelegd met opnames vanuit de helicopter.

Het kunstwerk kreeg een tweede leven na Knokke-Heist: de reusachtige foto werd in 12 gelijke stukken gesneden en naar de 12 uithoeken van de wereld gestuurd, waarvan Wim opnieuw de foto’s maakte. De vernissage pronkt met prachtbeelden uit Ethiopië,China,Nepal,Madagaskar,Nieuw Zeeland, Mongolië, Rusland,Ijsland, Amerika,Portugal. De natuur op zijn mooist en uniekst, in combinatie met de lokale bevolking en telkens met een deel van de krabfoto geïntegreerd in het landschap. Elke foto werd een avontuur.

9 mei 2016 was de dag van symbiose tussen het creatieve en fantasierijke brein van Wim Tellier, het organisatietalent van de Malse gemeentelijke diensten en het enthousiasme van de Malse scholen, dit leidde tot een ronduit schitterende realisatie van de “krab”. Een levend kunstwerk van een krab, goed voor een oppervlakte van 3200 m2, gevormd door precies 2479 leerlingen.

Tot slot gaan kunstenaar en architect een artistieke challenge aan met een uniek kunst/woonvorm concept. Het eindresultaaat: The Chair House. Is The Chair House een uitvergrote stoel op zijn kop of staat de wereld op zijn kop?

The “Chairhouse” staat voor evenwicht, éénvoud, creativiteit en innovativiteit. Het huis ademt pure vormen en fenomenale zichten die een afdruk kunnen zijn van de prachtige fish eye foto’s van Wim. Andere speelse accenten vinden we terug in het gelijkvloer van The Chair House. Dat kan getransformeerd worden tot een prachtige expositieruimte met veel natuurlijk licht. De bedoeling is om in en rond de Chairhouse talrijke workshops te organiseren die gebaseerd zijn op evenwicht en creativiteit: fotografie, skateboarding, joga, slackline, boulderen, indoboarding. Buitenshuis is de hoofdactiviteit equi-coaching: coaching en begeleiding met de hulp van paarden, gegeven door Muriel Vandervorst samen met haar paard Kota.

Het boek sluit waardig af met een quote van Nelson Mandela: “The greatest glory in living lies not in never falling but in rising every time we fall”.

Creativiteit zal nooit stilstaan bij Wim Tellier. Krijgt dit project nog een vervolg?

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: