Peter Minnebo
© Peter Minnebo

Op vrijdag 29 juni stelde fotograaf/conceptueel kunstenaar Wim Tellier zijn nieuwste project voor, op het strand van de mondaine kustgemeente Knokke-Heist.

Op 18 juni startte Wim Tellier reeds met zijn ploeg de opbouw van het project “Share”: een tijdlijn van 1 km lang met 600 foto’s van 1,60 x 2 meter. Elke beeld is samengesteld uit 2 foto’s die samen een verhaal vertellen over de persoon in kwestie.

Van 25 t/m 28 juni werd met die 600 foto’s een woord gevormd. Dit woord, deze dringende oproep, werd 180 x 60 meter groot (10.800 m2). 750 blinkende panelen rond dit beeld zetten de oproep kracht bij. Ze omkaderen de boodschap maar zijn ook een spiegel voor zowel de foto’s als de kijker.

Deze unieke installatie gaat in z’n volle kracht enkel te zien zijn op 29 en 30 juni en 1 juli. Op 2 juli is alles weg. In september eerstkomend krijgt dit een globaal vervolg op een unieke locatie, met een boodschap die mondiaal zal verspreid worden.

Wim werkt met zijn camera en met zijn beelden en creëert op die manier een eigen, overtuigende taal. Die taal resulteerde deze keer in een woord. Dat woord is : “Respect”. Wim roept op tot respect. Respect voor iedereen!

Frontview Magazine kon het project “Share” met een Seaview vanuit de lucht bewonderen en had daarna een gesprek met Wim Tellier. Het perfecte weer zorgde voor een unieke schittering rondom het woord ‘Respect’, wat de boodschap letterlijk kracht bij zette.

Het project Share in 3 woorden?

Share is een project waar ik 2 jaar en een half aan gewerkt heb. Share bestaat uit 3 delen. Eén week geleden stelden we een conceptuele tijdlijn voor, vandaag wou ik een gezamenlijke boodschap brengen met al die afzonderlijke foto’s. Ik wou een woord schrijven dat je kan linken aan al die foto’s. Het woord is geschreven op een heel bescheiden manier, zoals een kind van 6 à 7 jaar het zou schrijven. Het ganse gegeven wordt dan verzilverd en wordt gereflecteerd.

Er wordt gewerkt met beelden uit verleden en recentere foto’s.

Elke foto is samengesteld uit 2 beelden. Altijd is er gewerkt met een beeld uit het verleden. Dat kan vanalles zijn, een uniek kunstwerk dat iemand nauw aan het hart ligt, een lp hoes, een krantenartikel, een familiefoto,...Daar heb ik dan een beeld aan gekoppeld en die beelden heb ik samengevoegd. Mensen konden er iets van zichzelf in verwerken. Normaal kan je zoiets niet, fotografie is een momentopname. Nu is nu, je kan er niets van uzelf mee in verwerken. Het was tof en leerzaam om voor veel mensen zo’n beeld te kunnen maken.

Hoe kan het publiek kennis maken met dit project, vanuit de lucht ziet het er alleszins prachtig uit.

Mensen kunnen op het strand alle foto’s gaan bekijken en vanaf vandaag komt de aerial foto erbij zodat ze de link kunnen maken. Vanop het strand is het nog gigantisch groot en kan je het woord niet herkennen.

Is Knokke een soort van uitvalsbasis geworden om uw projecten voor te stellen? In 2015 werd een ander project hier al voorgesteld in Knokke.

Ik wou een perfecte plaats hebben voor het bekijken van de foto’s, en waarbij je tot rust kan komen, met de zee voor u en over een lengte van 1 km. De kustlijn is ideaal hiervoor.

Fred Int Panis beschrijft je als één van de meest oprechte artiesten op deze wereldbol in uw vorige boek Time. Leeft u er dan zelf ook naar?

Als je meerdere jaren aan een project werkt, vind ik dat het een thema moet zijn waar je voor 300% achter staat. Zo’n project is echt een baby, soms werkt je er 20 uur per dag aan. Er komt zoveel meer bij kijken dan de meeste mensen denken. De foto’s maken, de financiering van het project,de vergunningen, al deze zaken lopen wat door elkaar en dat legt een bepaalde druk op. Tot op vandaag is het dan fingers crossed wat betreft weersomstandigheden.

Het project in Lier met de smiley luchtballon, had geen ideale weersomstandigheden, maar toch zijn de mensen blijven komen om dit project te dragen en te doen slagen.

Dit project eindigt ongetwijfeld niet binnen enkele dagen?

Dit wordt nog wel een groot project, het kent een vervolg in september . Na het project Antarctica (2009)zou het een wereldprimeur kunnen zijn.

Vol spanning afwachten dus.

En hoe is het ondertussen met het ecohuis dat gebouwd werd naast de terreinen van Mintjens?

Het huis is bijna af en eind augustus verhuizen we.

We zijn benieuwd waar de oproep tot Respect terug opdaagt!

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Wim Tellier
Meer over