Wat vinden ze van hun uitspraken van vijf jaar geleden?

Hoe zullen ons land en onze wereld er over vijf jaar uitzien? En hoe zal je eigen leven er dan uitzien? Die vraag legde journalist en Het Journaal-anker Wim De Vilder eind 2010 voor aan zeven bekende en interessante mensen: Goedele Liekens, Alexander De Croo, Rudi Vranckx, Wouter Vandenhaute, Marleen Temmerman, Jef Vermassen en André Léonard.

Vijf jaar later haalt Wim de interviews van toen uit de kluis en kijkt hij samen met zijn gasten naar hun uitspraken: Wat hebben ze juist voorspeld? Welk fenomeen hebben ze overschat? Wat hadden ze totaal niet zien aankomen?

Wim De Vilder heeft zijn zeven gasten vijf jaar geleden uitgebreid geïnterviewd, bij hen thuis of in hun werkomgeving. Hij heeft hen toen ook beloofd tot eind 2015 geen fragmenten uit de interviews uit te zenden, zodat ze vrijuit zouden kunnen spreken. De opnames zaten achter slot en grendel in een kluis van het VRT- archief, waar niemand erbij kon.

Uit de lange interviews van toen heeft Wim nu een aantal fragmenten geselecteerd, die hij opnieuw aan zijn zeven gasten heeft voorgelegd. Hij heeft hen eerst allemaal afzonderlijk met hun eigen uitspraken geconfronteerd. Op een kasteeldomein op de grens tussen Vlaams-Brabant en Limburg, ver van de wereld en de waan van de dag. Daar heeft hij hen ook nog eens allemaal samengebracht voor een diner, om naar elkaars uitspraken te kijken.

Wat is er veranderd in 5 jaar tijd?

Vijf jaar lijkt misschien niet zo veel, maar er is toch veel veranderd in die periode.

In 2010 was de regering Leterme nog aan de macht, praatten we luidop over een mogelijke splitsing van België, was er nog geen sprake van een Arabische Lente, laat staan van IS, en was Woestijnvis nog exclusief bij de VRT. De koning van België heette nog Albert, BHV was nog niet gesplitst en er werd nog volop gezocht naar Osama bin Laden.

Een eigenzinnig tijdsdocument

Ook in het leven van de zeven gasten is er heel wat gebeurd in vijf jaar tijd.

Goedele Liekens is van BV een internationale televisiester geworden:

Vijf jaar is zo voorbij, dat lijkt heel weinig. Maar er is zovéél veranderd op die vijf jaar tijd. En het verbaast me trouwens hoe slim ik vijf jaar geleden al was.”

Rudi Vranckx is van oorlogsverslaggever uitgegroeid tot een held voor een groot deel van Vlaanderen.

Ik zal eerlijk bekennen, ik heb zelfs de rapporten van de CIA gelezen over de toekomst, om aan het programma te kunnen deelnemen. Maar ik heb gemerkt dat zelfs zij, zowel nu als vijf jaar geleden, er heel vaak naast zaten.”

Alexander De Croo is van beginnend partijvoorzitter nu vicepremier geworden.

“Ik vind het opvallend dat we alle zeven toch redelijk optimistisch zijn over de toekomst, en hoopvol, ondanks het feit dat we allemaal erg verschillend zijn.”

Marleen Temmerman maakte de overstap van haar verloskamer aan de unief van Gent naar een hoge functie bij de VN. Sinds kort woont en werkt ze in Kenia.

“Ik probeer het voortaan voor mezelf op te schrijven: wat ik denk dat er over vijf jaar zal gebeuren. Ik zit op een plek waar ik zicht heb op de wereld, maar Syrië bijvoorbeeld hadden we niet zien aankomen.”

Wouter Vandenhaute is van de baas van productiehuis Woestijnvis de voorzitter van de raad van bestuur geworden van een bedrijf dat twee televisiezenders heeft.

“Ik ben blij dat ik het interview gegeven heb en ik ben ook blij met de voorbije 5 jaar. Ik zat op de slotavond van de opnames bovendien met veel verstandige mensen aan tafel”.

Monseigneur Léonard is van beginnend aartsbisschop die wild om zich heen schopte een man geworden die rust heeft gevonden in zijn pensioen.

“Ik heb nu geen bril meer nodig. Ik zie nu veel beter dan vijf jaar geleden. Op fysiek vlak he. Op geestelijk vlak, daar weet ik niet of ik het zo goed zie.”

Jef Vermassen is de hele tijd in de belangstelling gebleven met grote processen.

“Ik vond het interessant om mezelf bezig te horen in het verleden. Wat ik totaal niet had zien aankomen is de extreme polarisering in de wereld van vandaag.”

Wim De Vilder heeft de deelnemers aan Over 5 jaar niet gevraagd om in een glazen bol te kijken. Over 5 jaar is wél een eigenzinnig tijdsdocument geworden, aan de hand van interviews met zeven bekende mensen die in vijf jaar tijd de wereld en hun omgeving zagen veranderen. En dat leverde enkele verrassend juiste voorspellingen op.

Over 5 jaar is 135 minuten boeiende televisie, in drie afleveringen. Televisie die veel zegt over de tijd waarin we leven.

Over 5 jaar: woensdag 6, 13 en 20 januari rond 21.30 uur op Eén.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over