Overwinning bij 20ste tafel, maar te weinig juiste antwoorden

Drama op maandag 12 augustus in de 56ste aflevering van het 12de seizoen van de Canvascrack: Wim Baes is er net niet in geslaagd om de zevende supercrack te worden. Het zag er nochtans heel goed uit: Wim won vlot zijn 18de en 19de tafel en kon zich dus opmaken voor het finale eindspel om de 20ste tafel. Zijn tegenstander was Dirk Laceur, een man tegen wie Wim de voorbije dagen al drie keer had gelijkgespeeld. Deze keer haalde Wim Baes het laken naar zich toe met een score van 1 – 2. Maar dat was helaas niet voldoende om de 20ste tafel te winnen want het reglement van de Canvascrack schrijft voor dat de crack minstens drie juiste antwoorden moet hebben. Herman Van Molle was onverbiddelijk en stuurde Wim Baes naar huis met de helft van het bedrag dat hij tot dan toe had gewonnen: 6000 euro.

Nadat hij vorige week donderdag zijn 17de tafel had binnengehaald, bleef Wim Baes vrijdag op 17 overwinningen hangen. Maar in de aflevering van maandag kon hij zijn score al snel verhogen tot 19 tafels. Na 19 overwinningen had hij 12.000 euro bijeengequizd. Bij winst van de 20ste tafel zou daar nog 500 euro bijkomen en dat bedrag zou vervolgens verdubbeld worden tot 25.000 euro. Maar indien de crack de strijd om de 20ste tafel verloor, dan zou het al verzamelde bedrag gehalveerd worden tot 6000 euro.

Wim Baes kon bij de eerste vraag meteen afstand nemen: in tegenstelling tot zijn tegenstander Dirk Laceur wist hij dat de moederorde van de middeleeuwse ridderorden de Maltesers en de Johannieters de ‘hospitaalridders’ waren (en niet de ‘zwaardridders’ of de ‘tempelridders’). De tweede vraag hadden ze allebei fout en de derde allebei juist. Bij de vierde vraag (‘Wie legde als allereerste de olympische eed af’) volgde Wim Baes zijn uitdager en antwoordde hij ‘Pierre Harmel’, terwijl het ‘Victor Boin’ moest zijn. Bij de vijfde en beslissende vraag was de stand dus 1 – 2 in het voordeel van Wim Baes. Maar hij moest dan nog wel een punt scoren om aan het minimum aantal juiste antwoorden van drie te komen. De vraag luidde: wat is een oude benaming voor nier- of blaasgruis? Krijt, skiff of graveel. Uitdager Dirk Laceur koos voor antwoord 1 : krijt. Wim Baes besloot andermaal te volgen, maar opnieuw was het antwoord fout. Daarmee was het verdict gevallen en sneuvelde Wim Baes op een zucht van de meet.

Maar Wim vatte zijn nederlaag sportief op: “Ik heb inderdaad pech gehad bij de laatste tafel, maar anderzijds moet ik eerlijk toegeven dat ik voordien ook een aantal keren geluk heb gehad. Zo ben ik om te beginnen al met enige meeval crack geworden: ik wist eigenlijk maar één antwoord aan de tafel die ik als uitdager gespeeld heb. En ook daarna heb ik links en rechts een steek laten vallen. Voor hetzelfde geld had ik dus helemaal niks gewonnen. Over het algemeen had ik trouwens niet te klagen over de vragen. Zo waren er verscheidene vragen bij over West-Vlaanderen. Ik heb op een cruciaal moment verloren, maar zelf heb ik ook kandidaten verslagen die het als crack heel goed hadden kunnen doen. Ik heb ook vier keer 3 – 3 gelijkgespeeld. Had een van die uitdagers toen minder correcte antwoorden gehad, dan was ik al eerder uitgeschakeld. De laatste tafel is natuurlijk het pijnlijkste moment om te verliezen, maar ik heb uiteindelijk niets verloren, wel een bedrag gewonnen. En had ik aan een eerdere tafel verloren, dan was dat bedrag kleiner geweest.”

Hoe dan ook: Wim Baes heeft zich met zijn 40 gespeelde en 19 gewonnen tafels in de top- 10 genesteld van de beste Canvascrack-kandidaten aller tijden. Niet niks als je weet dat er ondertussen bijna 1900 kandidaten de revue zijn gepasseerd.

Canvascrack : maandag tot vrijdag om 21.05 uur op Canvas

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: