Op vrijdag 5 juli kondigde het management van Willem Vermandere (84) aan dat hij stopt met optreden. Dat betekent ook dat Willem Vermandere niet zal optreden op Festival Dranouter (2, 3 & 4 augustus). De organisatie kijkt terug op memorabele optredens van deze folkheld. Wie dit tijdsslot zal invullen, dat laat de organisatie zo snel mogelijk weten. Op de line-up van Festival Dranouter - 50 Years Of New Traditions: Brihang, The Waterboys, Villagers, Froukje, GOOSE, Spinvis, Portland, Suzanne Vega & meer.

Willem Vermandere stond 54 jaar op de planken. Het Vlaamse land en het zuiden van Nederland rondtrekken werd hem wat te zwaar. Willem Vermandere heeft deze week zelf de beslissing genomen om te stoppen met optreden. Dat betekent dat Willem Vemandere niet zal optreden op Festival Dranouter 2024.

Willem gaf deze boodschap nog mee aan zijn fans:

De verwarring slaat toe
tussen mijn rijmen, muziekskes
en vertellementen.
Dag schoon volk, stel het wel.
Speel en zing maar verder
en ik... blijf lopen langs de strate

Willem Vermandere, juli 2014

"ICOON VOOR FOLK"

"Als icoon voor West-Vlaanderen en folk, stond Willem Vermandere 7x op Festival Dranouter", weet programmator Bavo Vanden Broeck van Dranoeter vzw. "Samen met onder andere Brihang, The Waterboys en Suzanne Vega, werd hij als een van de 'Dranouter Classics' aangekondigd op Festival Dranouter op 2, 3 & 4 augustus 2024. Zijn 8ste set zou een hoogtepunt betekenen voor de jubileumeditie van Festival Dranouter."

"Wij - en ongetwijfeld alle Festival Dranouter-gangers - vinden het jammer om dit nieuws te vernemen, maar uiteraard alle begrip voor zijn keuze. We zijn vooral dankbaar: dat Willem hier 7 keer mocht staan en dat zijn repertoire het festival mee heeft gevormd."

ZEGEREEKS IN 2018

De eerste keer Willem Vermandere op Festival Dranouter dateert al van 1989. Hij stond toen op de line-up met internationale headliners als Miriam Makeba Band en Richard Thompson. Na zijn volgende set (in 1995) kon Dranouter geen genoeg krijgen van de West-Vlaamse bard. In 2002 vulde hij de tent met de Harmonie Ypriana, in 2004 en 2010 zakte hij weer af naar het grootste festival van West-Vlaanderen.

Opmerkelijk verhaal in 2018: toen Willem de festivaldrukte liever wilde mijden, ging de organisatie voor de gulden middenweg. Op elke festivaldag één set van Willem, voor een beperkt publiek, in de Kerk van Dranouter. Zelf was hij ontzettend tevreden met deze locatie. "Een kerk is de gedroomde plek om verhalen te vertellen en te musiceren. En zangers zijn ook altijd een soort van mislukte paters", gaf hij toen mee. Drie keer was de Kerk afgeladen vol, en stonden mensen uren op voorhand al aan te schuiven om erbij te zijn.

DRANOUTER ZOMERSESSIES

Ook tijdens de coronapandemie konden Dranouter en Willem op elkaar rekenen. De hele zomer lang organiseerde Festival Dranouter kleinschalige 'Zomersessies'. Tijdens het festivalweekend zelf zong Willem Vermandere voor een intiem, zittend publiek op de kleine festivalweide, blij dat hij zijn muziek kon overbrengen.

Geen Willem Vermandere op zaterdag 3/08. Wie dit tijdsslot zal invullen, laat de organisatie zo snel mogelijk weten. Festival Dranouter hoopt dat Willem Vermandere geniet van zijn welverdiende rust samen met zijn familie.

Op de line-up van Festival Dranouter - 50 Years Of New Traditions: Brihang, The Waterboys, Villagers, Froukje, GOOSE, Spinvis, Portland, Suzanne Vega & meer. Info: www.festivaldranouter.be

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: