Zijn everzwijnen echt zo’n zwijnen? Kloppen de dierenspreekwoorden? Welk dier danst de tango? Alweer drie vragen van Staf die van antwoord voorzien worden in alweer een nieuwe aflevering van Wild van Dieren op zaterdag 14 december 2013. Dit keer leidt één van de vragen zelfs tot baanbrekend werk dat nog nooit eerder te zien was op de Vlaamse televisie: hoe vang en volg ik een everzwijn?

Geen wild dier haalt zo vaak de pers als het everzwijn en zelden op een positieve manier. Ze zouden schadelijk, gevaarlijk en met veel te veel zijn en hun groeiend aantal zou voor enorme overlast zorgen... Maar is dat wel zo? Zijn everzwijnen echt zo’n zwijnen, of valt dat al bij al goed mee?

Staf en Joeri van Natuurpunt willen het uitzoeken door samen met enkele wetenschappers een everzwijn te vangen en te voorzien van een zendertje waarmee ze hem op de voet volgen. Of Stafs bijdrage bij het zenderen nu noodzakelijk is of niet, lachwekkend is het alleszins wel. Met veel inleving beeldt Staf een everzwijn uit op zoek naar eten. Nadien doorkruisen Staf en Joeri de groene bossen van Limburg in een achtervolging op everzwijn Nestor, een kolos van meer dan 100 kilo.

Alternatieve safariman Koen gaat intussen op dierenonderzoek uit op een wel zeer bijzondere plek: de schatkamer van onze rijke Nederlandse taal. De kat uit de boom kijken, de koe bij de hoorns vatten, zo traag als een slak,… Dieren zijn alomtegenwoordig in spreekwoorden en uitdrukkingen, maar kloppen ze wel, en wat vinden de dieren er zelf van? Duidelijk een kolfje naar de hand van de alternatieve safarist. En wat zijn besluit ook is, hij weet nu al dat dieren altijd het laatste woord zullen hebben.

Fotograaf-bioloog Frank bevindt zich inmiddels op andere oorden. Hij wil een diertje voorstellen dat de tango danst, een ware meester in de verleidingskunst: de alpenwatersalamander. Frank hoopt op een ongecensureerde, wilde liefdesscène met twee van deze ambifieën in de hoofdrol. Hiervoor probeert hij de beestjes in de juiste stemming te krijgen en vervolgens het zwoele tafereel met zijn macrolens in beeld te brengen.

Joeri sluit opnieuw af met een tip om de dieren de winter door te helpen. Alle acties, hoe klein ook, zijn van groot belang voor de dieren. Kijkers die deelnemen aan de Wild van Dieren-actie ‘Help de dieren de winter door’ kunnen nog steeds leuke prijzen winnen.

Wild van dieren elke zaterdag om 19.50 bij VTM

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over