In 2016 een welverdiende gouden medaille in Humo’s Rockrally , ondertussen een wervelend debuutalbum ‘Image’ en al heel wat mooie podiumplaatsen. Van Ancienne Belgique ,Pukkelpop en Paradiso tot het podium van Sinner’s Day in de Limburghal.

Whispering Sons liet zich duidelijk onderscheiden in de line-up Sinner’s Day, omwille van vernieuwend verder te bouwen op de new wave ingrediënten, ooit klaargestoomd door tal van geniale bands. Bezwerende duistere muziek, voeg daarbij de onheilspellende stem en aanstekelijke dansmoves van de frontvrouw, en het werd telkens een muziekmoment om van te genieten en simultaan ode te brengen aan de New Wave die 40 jaar jubileert.

Met Fenne Kuppens (zang) en Sander Hermans (toetsen) duiken we even onder in het artiestenrestaurant van Sinner’s Day.

Vanwaar de groepsnaam?

Fenne: “Het komt van een nummer Whispering Sons van een obscure Deense band Moral. In onze beginperiode coverden we dit nummer vaak. Ik ben iets later bij de band gekomen en toen ik het nummer begon mee te zingen, viel alles in de plooi”.

Sander: “We voelden ‘ nu zijn we echt een band’, en als eerbetoon hebben we de groep naar dat nummer genoemd. We waren in het begin vooral bezig met coveren, met de 4 jongens, en niemand van ons kon zingen, we hebben geprobeerd maar dat trok op niks. (lacht) Ik kende Fenne van vroeger en wist dat ze goed kon zingen. We hebben haar gevraagd en er was meteen een klik”.

Hoe zijn jullie als jongelingen op dat eighties new wave spoor gekomen?

Sander: “ Toen we 16 jaar waren, hoorden we revival bands als Editors enInterpol. Je begint dan te graven en uiteindelijk kom je bij Joy Division, The Cure. Je komt in dat wereldje en beseft dat het echt wel goed is, dat heeft ons geïnspireerd. We wilden zeker niet copiëren, maar de nodige vernieuwing laten waaien. Het is een manier om bepaalde emoties te uiten in het leven. Dit soort van genre leent zich daar goed toe, zie maar naar Fenne op het podium.”

Over 3 uur begint jullie optreden, wat doen jullie tot die tijd?

Fenne: “Eten, soundchecken, spelen, pintjes drinken en that’s it!”.

Sinds de overwinning van Humo’s Rock Rally gaat alles in stijgende lijn, wordt muziek stilaan een full time job?

Fenne:” We werken momenteel allemaal nog naast de band. Het is een hele organisatie om alles te combineren, we zijn vaak op de baan”.

Sander: “Veel vergaderen, plannen, repetities. Het wordt moeilijker om alles te blijven combineren. Maar je krijgt er veel voor terug, Mia nominaties en airplay op Studio Brussel. We moeten ervoor gaan, het is de moment.”

Fenne:” We zijn er écht voor beginnen gaan toen we aan het studeren waren, we konden veel tijd in de band investeren. Daar kunnen we nu de vruchten van plukken.”

Jullie debuutalbum kwam dit jaar uit, bevat de setlist vandaag enkel nummers uit dit album?

Sander: “ Het album is nog maar enkele maanden uit, dus vooral de nieuwe plaat op de setlist, de plaat die vele mensen nog niet gehoord hebben en een paar oude klassiekers ertussen. Als we ze zoal mogen noemen……”(lacht)

Fenne:”We staan nog niet in de Tijdloze hé!”.

Vertel eens wat over plannen in 2019?

Fenne: “Veel spelen, plaat promoten”.

Sander: “Er staan heel veel optredens gepland”.

Fenne, wanneer begon je te merken dat je een unieke stem had en kon zingen?

Fenne: “Eigenlijk heb ik mij daar nooit bewust van geweest. Ik zong in het begin wel veel hoger of ik probeerde alleszins te zingen, een traditionele vrouwelijke hoge stem. Toen ondervond ik dat het veel gemakkelijker ging als ik lager zong, en ik kon er veel emotie in leggen. Ik hoefde mij niet meer te focussen op het feit van, ben ik nu juist aan het zingen?”

Al reacties van over de grenzen?

Sander: “ Vooral reactie uit Duitsland, daar is een groot publiek die nog in die new wave scene zit. UK is nog iets moeilijker omdat zij gefocust zijn op hun eigen bands. “

Fenne: “ In maart gaan we voor een paar dagen naar de UK. We wachten de reacties af, we blijven er alleszins op werken”.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: