Van 16 t/m 18 augustus vindt op evenemententerrein Walibi Holland in Biddinghuizen de zevenentwintigste editie van “A Campingflight to Lowlands Paradise” plaats. Vandaag wordt het wetenschapsprogramma bekendgemaakt. Naast de 11 onderzoeken van LL Science bestaat dit programma ook uit de dagelijkse talkshow New Scientist Live en uiteraard is de VPRO weer van de partij met de razend populaire dagelijkse Nationale Wetenschaps Quiz. Bekijk hier het volledig Lowlands 2019 Wetenschapsprogramma:

LL SCIENCE

Kunnen we met onze gemoedstoestand apparaten beïnvloeden? Welke bruikbare stoffen kun je uit urine halen? Kun je Artificial Intelligence om de tuin leiden? Hoe ontstaat en verandert een taal? Zomaar greep uit de vragen die de wetenschappers van LL Science tijdens Lowlands 2019 proberen te beantwoorden. Het LL Science programma is een samenwerking van Lowlands, BKB | Het Campagnebureau en New Scientist. Bekijk hieronder alle onderzoeken. Kun je er geen genoeg van krijgen? Beluister dan onze gloednieuwe LLOWCAST over LL Science hier of in je favoriete podcast app.

De Dooie Hoek

Hogeschool Rotterdam en Erasmus MC

Een laatste luxe cruise in de Stille Zuidzee, wandelen in het Himalayagebergte of gewoon tot het ochtendgloren doordansen in Bravo. Wat zou je nog willen doen voor je dood? We hebben het er regelmatig over als er bekende personen overlijden en we zien het in films en games. Desondanks staan veel mensen niet stil bij de dood en bij wat een eventueel overlijden voor henzelf en nabestaanden betekent. Hoe wil je dat je nabestaanden je herinneren? Wat laat je online na? Om meer inzicht te krijgen in hoe jongeren omgaan met de rol die de dood in hun leven speelt, onderzoeken Hogeschool Rotterdam en het Erasmus MC hoe jongeren op Lowlands nadenken over hun levenseinde. Kortom: wat is je bucket list, hoe ziet jouw uitvaart eruit en heb je al een social media-testament gemaakt?

De puls van verandering

Universiteit Utrecht

‘Ch-ch-ch-ch-Changes’, zong David Bowie al begin jaren 70. Verschuiving van geldende normen is van alle tijden, tegenwoordig vooral aangejaagd door migratie, klimaatproblematiek of veranderende sekserollen en -identiteiten. Door fysiologische, attitude- en gedragsmetingen te combineren, maken onderzoekers van Universiteit Utrecht inzichtelijk wat mensen écht van sociale verandering vinden – in dit geval veranderende sekserollen. Hierbij wordt gekeken hoe deze in de maatschappij door mannen en vrouwen worden ervaren: als uitdagend (positief) of als bedreigend (negatief). Veranderende sekserollen zijn zeker voor Lowlanders een relevant thema, gezien zij veel met deze veranderende rollen te maken hebben en deels de verandering in gang zetten.

Lowlands Whispers

Universiteit Leiden

Het vertellen van verhalen vervult een belangrijke functie in het doorgeven en bewaren van sociale informatie, normen en waarden in een cultuur én aan het in standhouden van sociale relaties en complexe verstandhoudingen. Verhalen zijn vermakelijk, maar geven ook voorbeelden van situaties en ervaringen van anderen waar luisteraars van kunnen leren zonder ze zelf mee te maken. Maar waarom komen bepaalde elementen van verhalen altijd terug? Tijdens hun onderzoek Lowlands Whispers gaat de Universiteit Leiden op zoek naar de clou voordat de olifant met zijn grote snuit om de hoek komt kijken. Aan de hand van verschillende transmissieketens worden verhalen in een besloten kring van persoon tot persoon doorgegeven, maar dit onderzoek pakt het ook groter aan: tijdens Lowlands worden verschillende verhalen in het publiek geplant en wordt gekeken of en hoe de verhalen uiteindelijk terugkomen bij de onderzoekers. Horen is geloven.

Hoe ontstaat en verandert een taal?

Rijksuniversiteit Groningen

Tijdens dit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen bedenken we een nieuwe taal. Maar hoe snel ontstaat er een nieuwe taal wanneer sprekers slechts een paar klanken mogen gebruiken om met elkaar te kunnen communiceren? En verandert de uitspraak van die klanken tijdens het communiceren onder invloed van de andere spreker? Dit onderzoek kijkt of deelnemers hun taalgebruik aan elkaar aanpassen door twee deelnemers een spel te laten spelen, waarbij de een ‘dirigent’ is en de ander ‘volger’. Tijdens het experiment wordt niet alleen de uitspraak, maar worden ook de tongbewegingen opgenomen door middel van een echoscopie apparaat. Spreken is zilver, begrijpen is goud.

We need your p(ee)!

Universiteit van Amsterdam

Is jouw urine waardevol of niet? We weten het straks met behulp van struviet! Struviet is een fosfaathoudende stof die wordt gewonnen uit afvalwater in waterzuiveringsinstallaties, en kan worden gebruikt als laagwaardige kunstmest of als grondstof voor een hoogwaardiger variant. En laat nu net onze landbouw afhankelijkzijn van kunstmest. Op Lowlands onderzoekt de Universiteit van Amsterdam de urinesamples van Lowlanders om te bekijken in welke mate er restproducten van farmaceutische middelen en chemicaliën terechtkomen in herwonnen struviet. Krijg je er gelijk een self-guided tour van hun transparante proefopstelling bij, waarbij je vanalles ontdekt over circulaire chemie. Gerecyclede grondstoffen, we zijn er bij Lowlands dol op.

Digitaal Biechten

Tilburg University

We zijn tegenwoordig 24/7 online om al onze social media up-to-date te houden en surfen, appen en kopen ons helemaal suf. Daarnaast chatten we ons het rambam met alles en iedereen op onze planeet. Misschien chat je zelfs al stiekem met een digitale vriend, want chatbots spelen een steeds grotere rol in ons leven. Tilburg University doet daarom op Lowlands onderzoek naar de impact van het delen van geheimen met chatbots. Heb jij altijd al eens in het digitale biechthokje willen zitten? Strikt vertrouwelijk natuurlijk.

Lowlands Saves Lives

Radboudumc Nijmegen

Wie red jij? De kans dat het je overkomt of het meemaakt is enorm, want de cijfers liegen er niet om: ruim driehonderd keer per week is er iemand in Nederland die een plotselinge hartstilstand krijgt. De overlevingskans is slechts twintig procent, wat met maar liefst de helft stijgt als er snel en goed gereanimeerd wordt. Iedereen kan leren reanimeren, maar wat is de beste manier om dit te doen? In dit onderzoek leren deelnemers reanimeren en wordt gekeken welke manier van opleiden het meest effectief is. Twee soorten reanimatietraining worden vergeleken: een training met een virtual reality (VR) reanimatie-app en een reguliere training met een instructeur. Een absolute must do voor iedereen op Lowlands, want als jij het ziet gebeuren, kun je er maar beter klaar voor zijn.

Wat heb jij in je broek?

Radboudumc Nijmegen

Je kunt het vaak direct aan de buitenkant zien: dat is een mannetje en dat is een vrouwtje. Toch is dat niet altijd zo. Elk jaar worden er kinderen geboren met een variatie van het geslachtsdeel. Dan is soms niet duidelijk of het een jongetje of meisje is. Soms wel, maar ziet hun geslachtsdeel er anders uit dan gemiddeld. Meestal worden deze kinderen geopereerd om hun geslachtsdeel te ‘normaliseren’. Voor dit onderzoek vraagt het DSD-team (Differences in Sex Development) van het Radboudumc in Nijmegen jou anoniem hoe jouw geslachtdeel eruitziet en hoe blij je daarmee bent. Onderzoek toont namelijk aan dat hoe tevreden je bent met je uiterlijk vooral wordt beïnvloed door hoe mooi je je voelt – in plaats van hoe je er feitelijk uitziet. Maar geldt dit ook voor je tevredenheid over je piem of poes? Met jouw input hoopt het Radboudumc ouders, kinderen, en jongeren te helpen bij het besluit om een variatie van het geslachtsdeel al dan niet te opereren.

Meet a Stranger

Radboud Universiteit

‘Hi vreemdeling, alles oké met je? Je bent zo stil, net een mooi concert gezien?’ Wat zou jij doen als je door een festivaltijger wordt aangesproken in ArmadiLLOW op Cape Lowlands? In dit onderzoek wordt onderzocht wat mensen onthullen als ze in gesprek zijn met een gesprekspartner. Er wordt gekeken naar eerste indrukken en er wordt nagegaan hoe tevreden deelnemers zijn met hun sociale leven. Ben je blij met je sociale leven, dan zul je daar namelijk waarschijnlijk eerder over vertellen. En leggen de vrouwen of juist de mannen bepaalde informatie over zichzelf als het eerste op tafel?

The Lowlands Consciousness Field Project

Rijksuniversiteit Groningen

Kunnen we met onze gemoedstoestand apparaten beïnvloeden? Is er iets zoals bovennatuurlijke kracht en kunnen mensen met hun gedachten apparaten beïnvloeden? Bestaat er zoiets als paranormale verschijnselen? Door het plaatsen van toevalsgeneratoren – apparaten die een willekeurig getal produceren – op het Lowlandsterrein willen de onderzoekers van Rijksuniversiteit Groningen kijken of de stemming op Lowlands een effect heeft op de getallen die de toevalsgenerator toont. Een soortgelijk experiment op Burning Man liet zien dat de toevalsgeneratoren raar deden. May the force be with us.

Put On Your Best Pokerface

IMEC Nederland

Artificial Intelligence (AI) verbetert de slimheid van computers, smartphones en andere technologieën met rasse schreden en ook in de medische wereld is AI al lang niet meer weg te denken. Zo is er veel behoefte om te weten hoeveel pijn iemand heeft, maar vragen naar een indicatie is vaak een subjectieve momentopname. Als alternatief kan een combi van data met AI gebruikt worden om pijn in kaart te brengen. Via verschillende methoden gaat imec Nederland Lowlanders een ongevaarlijke pijnprikkel toedienen om te onderzoeken wat de beste manier is om pijn af te lezen. Is het in de gaten houden van jouw gezichtsuitdrukking voldoende of hebben we data uit je lichaam nodig, zoals hartslag en huidtemperatuur? Kun jij pijn onderdrukken als een ijskonijn en AI om de tuin leiden? De vraag is dan ook, hoe goed is jouw pokerface...?

NEW SCIENTIST LIVE: EEN DAGELIJKSTE TALKSHOW OVER WETENSCHAP

Wetenschap is allang niet meer uit Lowlands weg te denken. Kersvers in het tjokvolle programma is New Scientist Live: een dagelijkse interactieve talkshow in de Echo, waar de allerbeste wetenschappers dieper ingaan op een actueel onderwerp. Zo vertelt hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder op vrijdag over de werking van het menselijk brein in relatie tot muziek. Scherder verwierf landelijke bekendheid door zijn optreden bij DWDD en zijn boek Singing in the Brain, over de invloed van muziek op onze hersenen. Hij wordt geïnterviewd door de flamboyante New Scientist-hoofdredacteur Jim Jansen én neemt een muzikale gast mee – ongetwijfeld om vrijuit op de aanwezige Lowlanders te experimenteren. De overige twee sprekers worden later bekendgemaakt.

DE NATIONALE WETENSCHAPSQUIZ

Gezocht: bollebozen, whizkids en andere boerenslimme Lowlanders. Elke dag om 17:00 uur in Echo presenteert de VPRO de speciale Lowlandsversie van de Nationale Wetenschapsquiz! Met elke dag een frisse stapel verse vragen, uiteraard geflankeerd door live-experimenten. Speel mee volgens het bekende petje-op, petje-afprincipe en maak kans op een duurzame prijs. Gewoon passief een shitload aan kennis tot je nemen mag natuurlijk ook. De Nationale Wetenschapsquiz staat ook dit jaar weer onder leiding van wetenschapsjournalist Anna Gimbrere en Rob van Hattum, documentairemaker en Chief Science Officer van het sciencemuseum NEMO. Let op: wetenschappelijk bewezen spannend.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Lowlands
Meer over