Op vrijdag 29 januari brengt Weezer zijn veertiende album 'OK Human' uit bij Crush Music/Atlantic. De eerste single uit de plaat heet 'All My Favorite Songs' die je hier al kan beluisteren. Ze losten zonet al de video van deze song.

Iedereen die hen een beetje volgt, weet dat 2020 het jaar van Weezer zou zijn. De heren maakten met 'Van Weezer' namelijk een hommage aan hun meest favoriete metalbands aller tijden. Die release viel echter in het water toen zowel de plaat als de voorziene Hella Mega Tour met Green Day en Fall Out Boy werd uitgesteld. Hun bezoek aan het Sportpaleis is momenteel uitgesteld naar 21 juni 2021.

Vorig jaar was frontman Rivers Cuomo druk bezig aan de piano en deze keer nam hij inspiratie van een andere muzikale bron, namelijk: 'Pet Sounds' van The Beach Boys. Gedurende de zomer hielden Cuomo en de band - samen met een 38-koppig orkest - opnamesessies met behulp van analoge technologie totdat de plaat compleet was. Het resultaat heet 'OK Human', een brutale knipoog naar Radioheads technofobe plaat 'OK Computer' hoewel ze helemaal niet hetzelfde klinkt.

Op 'OK Human' neemt Cuomo ons mee doorheen zijn dagdagelijkse bezigheden terwijl hij mediteert over menselijk contact en het gebrek daaraan in een jaar dat ons toelaat elkaar meer te zien dan ooit te voren maar dan zonder fysiek contact.

Het is niet alleen de eerste keer dat Weezer een plaat uitbrengt met volledig orkest, maar 'OK Human' bevat ook enkele van Cuomo's beste en meest persoonlijke songs die hij in de afgelopen tien jaar schreef. Elk nummer op de plaat schittert bovendien feller en klinkt brutaler dankzij de strijkers-en hoornarrangementen waarvoor Producer Jake Sinclair en arrangeur Rob Mathes te danken zijn.

Behalve 'Pet Sounds', horen we op 'OK Human' ook invloeden van Harry Nilssons 'Nilsson Schmilsson'; Randy Newmans titelloze debuutalbum; de gestapelde harmonieën van de platen van The Carpenters en zelfs een vleugje van Francoise Hardy's album 'Message Personnel'. Het is mogelijk de enige plaat ooit gemaakt die poëtisch wordt over thema's als eenzaamheid, ontkoppeling en het bereiken van de middelbare leeftijd, naast verwijzingen naar onder meer mevrouw Dalloway, Blackpink, de La Brea Tar Pits, Audible en Indische veggie take-out.

'OK Human' track listing:

 1. All My Favorite Songs
 2. Aloo Gobi
 3. Grapes of Wrath
 4. Numbers
 5. Playing My Piano
 6. Mirror Image
 7. Screens
 8. Bird With A Broken Wing
 9. Dead Roses
 10. Everything Happens For A Reason
 11. Here Comes The Rain
 12. La Brea Tar Pits

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over