Goele Bormans

De succesvolle Broadway Rockmusical Rent is vanaf vrijdag in preview te zien in de Blikfabriek in Hoboken. Deep Bridge maakte onder leiding van regisseur Stany Crets een volledig nieuwe versie van deze musical die 25 jaar geleden voor het eerst in New York werd opgevoerd. De effectieve première van Rent vindt pas in 2022 plaats maar we kunnen nu al genieten van een voorproefje t.e.m. 14/11/2021. En wat voor één! De eerste preview was meteen een schot in de roos en blies meteen het dak van de Blikfabriek eraf.

De previews van Rent leggen meteen de lat hoog voor de effectieve première want wat is dit een fantastische voorstelling. Het stuk wordt gespeeld in de Blikfabriek wat geen typische theaterzaal is, maar wel leuk aansluit bij het concept. Het publiek zit aan 2 zijden van het podium in een hoekvorm, je zou dus denken dat niet iedereen altijd alles kan zien maar dat werd handig opgelost. Het personage Mark Cohen (gespeeld door Stijn Proesmans) wilt graag filmregisseur worden en maakt een documentaire over zijn vrienden. Door Stijn ook echt te laten filmen zorgen ze ervoor dat iedereen in de zaal goed mee kan volgen en geeft het meteen ook een extra artistieke slag aan het verhaal. Ook wordt handig gebruikt gemaakt van de vierkante “putten” in het podium. Zij dienen als verschillende locaties. De huiskamer van de ouders, een bar, een ziekenhuis, enz. Op die verschillende plaatsen werden ook camera’s geplaatst zodat we een zoom krijgen op de personages die op dat moment spreken.

De cast van Rent zijn stuk voor stuk jonge talenten die het verdienen in de schijnwerpers te staan. Wat is dit stuk ongelooflijk goed gecast. Ze weten de harten te raken van het publiek en iedereen mee te zuigen in hun verhaal. De energie van deze groep jongeren spat van de scène af. Het stuk zakt geen enkel ogenblik in, ze weten ieders aandacht te houden van de eerste tot de laatste noot. Ze hebben er duidelijk zin in. Niet alleen hun plezier maar ook hun pijn en de liefde voor elkaar is voelbaar tot in het publiek. Maar naast ontroering weten ze het publiek ook meermaals aan het lachen te brengen met een gezonde portie humor op het juiste moment. Pieter Jan De Paepe (Tom Collins), Ruben van Keer (Roger Davis) en Stijn Proesmans (Mark Cohen) spelen de drie vrienden die het hart vormen van de groep. Ze nemen ons elk mee op hun pad wat de groep enkel maar groter maakt. Het personage van Pieter Jan wordt verliefd op Angel (geweldig gespeeld door Bart Aerts) en wat een leuke chemie tussen die twee op het podium. Maar ook tussen Ruben en Lien Van den Bossche (speelt Mimi Marquez) is er een turbulente chemie, meer van het aantrekken en afstoten spel. Wie dat spelletje ook goed meespelen zijn Saïn Vantomme (Joanne Jefferson) en Lyssa Tejero (Maureen Johnson). De kuren van Maureen drijven Joanne meermaals gek. En niet alleen haar maar ook haar ex Mark wat de cirkel terug rond maakt. Last but not least hebben we nog Benjamin Coffin III, vertolkt door Kenny Verhelst. Hij mag de rich guy uithangen en iedereen het leven zuur maken, maar toch hoort hij nog steeds bij de groep en laat hij af en toe zijn zacht kantje zien. Stuk voor stuk hebben ze dit schitterend gedaan. Alsook het ensemble die op sublieme wijze alles mee tot een prachtig geheel maakte. Dans, zang en het acteerwerk van de gehele cast, het zat allemaal on point!

En dat is mede dankzij de creatives, een gekende klassieker een volledige nieuwe versie geven doet toch wat mensen hun hart vasthouden, maar dat was absoluut niet nodig. Wat Stany Crets deed met dit stuk was fantastisch. Een leuke remake van de gekende musical die doet smaken naar meer! Deep bridge gaf niet enkel jongere de kans bij de cast maar ook bij de creatives. Zo maakte Oonagh Jacobs met Rent haar debuut als Choreografe en wat deed ze dat goed. De dans was krachtig en gaf perfect het verhaal en de gevoelens weer op een artistieke wijze. Great job!

Deep Bridge wou jongeren de kans geven om terug op het podium te stralen en dat is meer dan gelukt! Van deze jonge talenten hebben we het laatste nog niet gezien… We kijken ernaar uit dit stuk nog verder te zien groeien en zijn nu al benieuwd naar de première volgend jaar!

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: