Berichtje an oale hiphopfans ut gjil België: goe geprobeeeeeerd! Maar euhm, jullie moeten dit weekend op Les Ardentes zitten en niet ergens anders. Serieus, waarom zijn jullie hier niet? Hallo, dit is veruit de beste hiphop line-up in België. Echt Les Ardentes steekt tijdens zijn 10de editie met kop en schouders boven alle line-ups uit. En dat ook nog eens aan een schappelijke prijs, in een aangename setting en met belachelijk goed weer. Hiphopfan, je stelt me teleur! Ohja, voor niet hiphopfans is het dit jaar misschien iets lastiger. Er staan niet superveel ‘bekende’ bands op ‘t programma in dag 1. Dus, wat heb je zo allemaal gemist tijdens de eerste dag Les Ardentes in Luik:

Denzel Curry

Er zijn 3 podia op Les Ardentes. Tijdens de eerste dag worden er 2 gebruikt. Eentje buiten (Open Air) en eentje binnen (HF6). Denzel Curry, een kerel van 20 uit Florida, mocht na Heystap Squad de HF6 inzetten. Denzel is er eentje van The Hood. Eentje die met staalharde lyrics zijn herkomst niet verloochent. Nice aan Denzel Curry's show zijn de visuals die hij mee heeft. Na dag 1 zijn de hiphoppers/rappers te verdelen in 2 groepen: zij die gewoon rondhossen op een podium en zij die iets meer doen. Denzel hoort bij groep 2 en voert dat perfect uit. Zijn visuals doen denken aan Dragonball Z, zijn teksten aan al evenveel geweld maar dan wel het soort dat spijtig genoeg wel echt is.

Tracks die je zeker moet luisteren:

  • Lord Vader Kush II
  • Ultimate

Logic

Soms is je echte naam beter dan je artiestennaam. Bij Logic is dat zo. Of wat denk je van Sir Robert Bryson Hall II? Dat schept toch wel hoge verwachtingen hé? De kerel uit Maryland heeft al een bewogen leven achter de rug. Ma en pa aan de crack en de drank, zijn broer die dealde en rond hem een en al miserie. Genoeg om op een bepaald moment te zeggen: ‘fuck it, ik word rapper. Ik word rijk. Ik ga in België op een podium staan.’ Dat ie nog niet zo vaak op een podium in ‘t buitenland heeft gestaan valt op wanneer hij voor de 123ste keer vraagt of iedereen het naar z’n zin heeft. Sir Robert Bryson Hall II, er zijn heus nog wel andere bindteksten. Dat zou een taalvirtuoos toch moeten weten. Wanneer hij een stukje fast rapt stopt hij even. 'Dit stuk gaat over mijn broer. Ik rap het zo snel omdat ik het wil brengen op het ritme van het automatische geweer dat hij gebruikte.’ Hij herneemt de rap iets trager. Als luisteraar let je net iets meer op de tekst en slik je. ‘t Is lastig om je te verplaatsen in zo’n leefwereld maar Logic brengt je er wel.

Tracks die je zeker moet luisteren:

  • Under Pressure
  • Bounce

Flatbush Zombies

Mooie liedjes duren niet lang. Flatbush Zombies lijkt daarbij de uitzondering die de regel bevestigt. De drie rappers kennen elkaar namelijk al sinds grade school. They go waaaaay back. Meechy Darko, Zombie Juice en Eric ‘Arc’ Elliott brengen hiphop in zijn pure vorm. Geen show, geen blabla. Gewoon rondhossen op ‘t podium. De ene in blood bovenlijf met van onder tot boven tattoos, de ander met een jaloersmakende baard en een rode haardos. Net als vele andere rijzende sterren van deze tijd werden ze bekend dankzij YouTube. Hun eerste video ‘Thug Waffle’ was een hit. En ook ‘MRAZ’ was een toppertje. Genoeg om de gasten op het Les Ardentes Open Air podium te krijgen. Well done boys!

Tracks waar je moet naar luisteren:

  • Thug Waffle
  • Bath Salts (van A$AP ROCKY waar ze een stukje op hebben)

Coeur de Pirate

Ik moet iets bekennen. Ik ben al een paar jaar verliefd op een Canadese. Dankzij de ‘Related Artists functie’ op Spotify heb ‘k haar ontdekt: Coeur de Pirate. Het was liefde op het eerste gehoor. Haar Franstalige nummers waren zoet maar niet te zeemzoet, haar stem aangenaam, het ritme ideaal om je geliefde stevig vast te pakken en mee te wiegen. Vandaag stond de knappe jongedame met de vele tattoos in de HF6. Een geslaagd huwelijk werd dat niet meteen. Het jonge en ondertussen al vrij zatte publiek had het niet echt begrepen op de vele Engelstalige rustige nummers uit het eerste deel van de set en joelde dan ook. Straalvervelend. Gelukkig redde ze haar vel met bekendere nummers als Place de la Republique en Adieu. Datzelfde jonge publiek kon plots wel meezingen en braaf zijn. Beatrice, na vanavond kun je me nog meer krijgen! Maar focus je op Franstalige nummers please. Ze gaan je zoveel beter af.

Tracks waar je moet naar luisteren:

  • La Petite Mort
  • Adieu

Kendrick Lamar

Tranen in de ogen en een natte plek in mijn broek, dat moet zowat het fysieke resultaat geweest zijn van anderhalf uur Kendrick Lamar. Je weet wel die kerel die met 'To Pimp A Butterfly' zomaar eventjes de (hiphop)plaat van de laatste 10 jaar dropte. Die ook nog eens 3 albums daarvoor heeft gelanceerd die er boenk op zijn. En die op Les Ardentes zijn enige Belgische show kwam brengen. Alles wat hij kon doen deed hij goed. De liveband die mee was bracht net genoeg bij. De visuals op 't scherm achter hem vertelden een verhaal. Ze deden me wat denken aan de On The Run Tour van Jay Z en Queen B. Een groter compliment kan 'k niet bedenken. Die OTR Tour moet een paar miljoentjes gekost hebben. Visual storytelling to the max. De setlist? Af. Echt gewoon af. Net genoeg hype platen afgewisseld met een trager nummer. Net genoeg nieuwe nummers om de massa door de oude nummers mee te krijgen. De interactie met het publiek? Net voldoende, geen gelul over het beste publiek ter wereld en gezeik maar gewoon eerlijk zeggen dat je geniet. Kendrick, je bent geen King maar een regelrechte Heerser. Wat mij betreft mag je tussen de hiphopgoden.

Tracks waar je moet naar luisteren:

  • Swimming Pools
  • Bitch Don't Kill My Vibe

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Les Ardentes
Datum: 
09/07/2015
Locatie: 
Luik
Meer over