Op 16 en 17 juli 2022 spreidt Walden Festival een muzikaal picknickdeken uit in het groene hart van de Europese wijk. Genieten van muziek in al haar diversiteit en in een ongedwongen sfeer, door jong en oud, dat is het motto. Met een gezellige festivalweide, korte concerten, verschillende podia en tenten, eet- en drinkstandjes en veel buitenlucht wordt een zomerse festivalsfeer gecreëerd die tot nog toe voorbehouden bleef aan de grote pop- en rockreuzen binnen het landschap. Walden Festival is een initiatief van de makers van Klarafestival. Na een succesvolle en volledig uitverkochte eerste editie in 2021 wordt de duur van het festival dit jaar opgetrokken van één naar twee dagen. Er komen ook een handvol unieke locaties bij. Zo ontdekt de bezoeker naast de muziek ook de architecturale parels en groene plekken die de hoofdstad rijk is. Geinspireerd door evenementen als Wonderfeel en Oranjewoudfestival in Nederland, kan nu eindelijk ook de avontuurlijke klassieke muziekliefhebber genieten van een weekend lang klassiek sur l’herbe en zich laten verrassen door talenten als sopraan Claron McFadden, cellist Renaud Garcia-Fons, oedmeester Rabih Abou-Khalil en jazz-saxofonist Robin Verheyen.

Walden koppelt de look en de feel van een popfestival aan klassiek. Tegelijk combineert het een korte, intense concertervaring met het ontdekken van groene plekjes in de hoofdstad en, niet in het minst, viert het festival de diversiteit die Brussel rijk is. De line-up is daarom op zijn zachtst gezegd veelzijdig: oedspelers en vioolvirtuozen vinden elkaar, Mozart krijgt een Oosters randje, Ottomaanse dansen volgen probleemloos op barokmuziek en folk, (neo-)klassiek en jazz reiken elkaar de hand. Die muzikale diversiteit deelt het festival met het gelijknamige slow-radioprogramma op Klara.

Bach en Pärt, binnen en buiten
Net als het radioprogramma brengt ook Walden Festival het beste van vele muzikale werelden samen, en wel op een overzichtelijke vierkante kilometer rondom het Brusselse Leopoldpark. “We willen dat het brede programma dat we aanbieden ook echt gesmaakt kan worden en de diversiteit ten volle beleefd,” zegt Joost Fonteyne artistiek directeur van Klarafestival en drijvende kracht achter Walden Festival. “Daarom zorgen we ervoor dat elke bezoeker zelf zijn programma kan samenstellen.

Openen doet het festival in de sfeervolle tuin van het Museum voor Natuurwetenschappen, die ook als ‘meeting point’ dienst doet. Op zaterdag 16 juli zal Boho Strings hier westerse en oosterse muziek tot een kleurrijk tapijt verweven en Mozarts serenades verbinden met het werk van de Algerijnse componist Salim Dada. Hij schreef speciaal voor hen zijn Sinfonietta per archi. Een wereldpremière!

Eveneens op de centraal gelegen festivalweide, wordt oedspeler Rabih Abou-Khalil verwacht. Samen met zijn trio brengt hij originele composities, van Europees klassiek tot Arabische lyriek, die nieuw en toch vertrouwd klinken. De openingsavond wordt afgesloten met Médinéa vol bruisende energie van het Orchestre des Jeunes de la Méditerranée, onder leiding van Belgisch saxofonist Fabrizio Cassol. Ze zijn voor het eerst in België te horen en brengen gelauwerde sopraan Claron McFadden mee.

Het festival ging op zoek naar unieke binnen- en buitenlocaties en kwam uit bij verrassende juweeltjes zoals de prachtige Solvay-bibliotheek waar op zondag 17 juli eerst Daan Vandewallezal neerstrijken en later ook Benjamin Glorieux en Anthony Romaniuk. Ook het Wiertz-museum, de voormalige atelierwoning van schilder, beeldhouwer en auteur Antoine Wiertz is een schitterend kader voor het weergaloze Cello Octet Amsterdam. In het Fin-de-Sièclegebouw Le Senghor, dat het Cultureel Centrum van Etterbeek is, worden er dit jaar voor het eerst concerten georganiseerd van het Manchester Collective dat met Neon een immersieve experimentele concertervaring bouwt rond het Double Sextet van Steve Reich en futuristische folk van Lyra Pamuk.

In de Tuin van de Burgers in de Europese Wijk palmen drie van Klara’s ‘Twintigers’ uit de zo genoemde radioreeks de kiosk in. Eveneens een verrassend concertkader is de dinosaurusgalerij van het Museum voor Natuurwetenschappen waar Annelies Van Gramberen en Sim Van Thienenhet festival zal afsluiten.

Walden tot in de woonkamer
Bijzonder aan Walden Festival is de samenwerking met Klara en de VRT. Katleen Van Bavel stelt niet alleen de sfeervolle muziek voor het radioprogramma Walden samen, ze is ook host van het festival en zal samen met Greet Samyn, Carlo Siau en Clara Dedecker de concerten presenteren. Maar er wordt ook live radio gemaakt: op zaterdag 16 juli, de openingsdag van het festival, kan de Klara-luisteraar maar liefst drie uur lang meegenieten van de line-up. En ook op zondag staat een namiddag vol real time slow-radio op het programma. Op die manier krijgt het gezellige festival een mediaal verlengstuk dat nog veel meer oren bereikt.

Welluidende verstilling
De groene locaties roepen niet zelden een associatie met rust en verstilling op, wat in de lijn ligt van de filosofische onderbouw van het sfeervolle festival. Walden verwijst immers naar het legendarische boek van stiltezoeker Henry David Thoreau (1817-1862). “Dat element van vertraging temidden van de zomerdrukte, het gevoel van back to the roots is ook voor het festival van cruciaal belang,” zegt Joost Fonteyne. Het is meteen ook de reden waarom Walden Festival samenwerkt met de non-profitorganisatie A Greener Festival en eveneens stichtend lid is van The Festivals Forest; per gedane boeking wordt €2 geïnvesteerd in de aankoop van bomen voor een heus festivalbos in Ijsland.

Wie van Walden komt genieten weet dus dat hij bijdraagt aan een groenere wereld. Op die manier weerklinkt Thoreau’s pleidooi voor een betere samenleving tot in een 21e-eeuwse concerttent en harmonieert probleemloos met de deugddoende klanken en het zomerse geroezemoes van een sfeervol festival.

Tickets en info via www.waldenfestival.be

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over