De VRT heeft beslist om de structuur van de hoofdredactie van VRT-Nieuws te vereenvoudigen en te verduidelijken. Het college van hoofdredacteurs zal vanaf 1 juli bestaan uit drie personen: Liesbet Vrieleman, Wim Willems en Kris Hoflack.

De VRT startte in 2007 met een eengemaakte nieuwsdienst voor radio, televisie en online. Deze crossmediale structuur leverde belangrijke resultaten op. Enerzijds slaagde de nieuwsdienst er in om nog beter in te spelen op de behoeften van de mediagebruiker. Dat deed hij onder andere met het uitgebreide aanbod op Deredactie.be en met nieuwe duidingsprogramma’s op radio en televisie. Programma’s die het stuk voor stuk goed hebben gedaan bij het brede publiek. Anderzijds kon de kennis en expertise van de journalisten gemakkelijker ingezet worden over alle media heen.

De VRT-Nieuwsdienst wordt nu herschikt. De herschikking heeft twee doelstellingen: (a) het behoud van de goede resultaten van de crossmediale aanpak en (b) een meer transparante structuur van de nieuwsdienst.

Structuur nieuwsdienst
De belangrijkste kenmerken van de aangepaste structuur van de nieuwsdienst:
• Het college van hoofdredacteurs neemt samen de beslissingen over het algemeen beleid, de visie, de strategie en de deontologie.
• Hoofdredacteur Liesbet Vrieleman zal het college voorzitten en is verantwoordelijk voor alle gemeenschappelijke middelen en het nieuwsaanbod op internet en mobiele toepassingen.
• Hoofdredacteur Wim Willems is verantwoordelijk voor alle nieuwsuitzendingen op radio en televisie.
• Hoofdredacteur Kris Hoflack is verantwoordelijk voor alle duidingsprogramma’s op radio en televisie.

Pieter Knapen: verantwoordelijke kwaliteitszorg VRT
Pieter Knapen wordt verantwoordelijk voor de kwaliteitszorg voor heel de VRT. De omroep wil met een geïntegreerd kwaliteitsmodel streven naar een verbetering van de kwaliteit en wil die ambitie ook voor de buitenwereld zichtbaar maken. Dit houdt, naast de implementatie van een deontologisch charter, ook een analyse en verdere sturing in van de ethische, functionele en publieke kwaliteit van de omroep.

Siegfried Bracke: opnieuw anker
Siegfried Bracke zal een rol opnemen als anker van radio- en televisieprogramma’s. Maar concrete projecten zijn er momenteel nog niet.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: