Els Verhaeren

Voorlaatste weekend van juni, dus het is weer tijd voor Graspop Metal Meeting! Laatste examen afgelegd, files rond Antwerpen getrotseerd en uiteindelijk met een serieus volle blaas tot op de wei in Dessel geraakt. Daar aangekomen merkten we direct een heel groot verschil met de editie van vorig jaar... Er stond gras op de wei en dat deed de naam Graspop terug alle eer aan!

We merkten ook direct dat GMM op vrijdag helemaal uitverkocht was, want er liep al heel veel volk rond toen we rond 14u de wei op stapten. Dat zal allemaal te maken hebben met de headliners van vrijdag Rammstein. Met deze band haalde Graspop dit jaar toch wel een grote klepper binnen.

Metalheads die niet moesten werken of studeren hadden hun tentjes op donderdagavond al neergepland op The Boneyard en meteen ook al wat bands meegepakt om donderdagavond. De commentaren over het Belgische Brides of Lucifer, de nieuwe band van o.m. Steve Kolacny, Koen Buyse (zornik) en Scala, waren zeer lovend. Op vrijdagavond stonden ze nog eens geprogrammeerd in de Marquee terwijl Emperor op mainstage 2 stond.

Slydigs, band uit de UK, mocht GMM 2017 openen op mainstage 1, gevolgd door Evil Invaders. Deze Belgische thrash band doet het heel goed in Europa en heeft het zelfs tot in Osaka Japan geschopt. Ze passen dus zeker op de mainstage van GMM. Ook dit jaar zijn er weer vijf podia voorzien en kwamen er dus weer heel veel bands richting Dessel voor een rockfeestje, want GMM is niet enkel metal. Wat punk, symphonic metal, hardrock, … voor ieder wat wils op Graspop. Bands brengen vaak ook nog eens wat bekende covers. Zo speelden Black Star RidersBoys are Back in Town' dat menig fan luchtgitaar deed spelen.

Graspop Metal Meeting is ondertussen aan zijn 22ste editie bezig en dan komen er natuurlijk veel bands terug. Sepultura is zo een van de bands. Zij speelden vrijdag voor de zesde keer op graspop. Hun laatste nummer ‘Roots' zouden we allicht nog wel een keer horen op mainstage 2 als Max en Igor Cavaleira op zaterdag hun opwachting maken. Als mede-oprichters van Sepultura hebben zij allicht ook nog rechten op dat nummer.

Daarna was het de beurt aan eentje die we niet echt direct terug verwacht hadden op GMM. Vorig jaar nam Dee Snider namelijk afscheid met zijn band Twister Sister en de belofte niet zoals Judas Priest en Scorpions blijvend afscheid te nemen. Maar ja, belofte is gehouden he, want ook al kregen we heel wat nummers van TS, hij stond er onder zijn eigen naam. Dee, in het rood gekleed, speelde als invaller voor W.A.S.P. die hadden afgezegd. Dee speelde niet alleen nummers van Twister maar ook anders covers als ‘Head Like a Hole' van Nine Inch Nails. Het publiek reageerde natuurlijk het hevigst als hij nummers als ‘We're Not Gonna Take It' bracht. Na een politiek getinte boodschap zette hij het heel rustig in met pianobegeleiding. Het publiek zong luid mee, ging voluit mee als de rest van de band volgde en bleef naar goede gewoonte doorgaan als de song stopte. Met ‘The Price' bracht Dee weer ode aan rocklegendes die overleden waren. Voor Chris Cornell deed hij dat nog extra met Soundgarden's ‘Outshined'. ‘I Wanna Rock' werd weer een leuk feestje op de Desselse wei.

Graspop zorgt zoals elk jaar voor de fans, dus ook dit jaar konden fans naast mainstage 1 aanschuiven voor een handtekening van hun

Sfeer & Publiek - 51
© Edwin Houdevelt

favoriete band. Ze zagen er onder meer Metal Church, Motionless In White en Epica signeren. Epica is ook nog zo’n vaste waarde op GMM. Sinds 2004 stonden ze maar liefst 8 keer op het festival. De Nederlandse band is nu een vaste waarde op de mainstage geworden. Toetsenist Coen Jansen was wel in voor wat actie en ging al spelend op de toetsen crowdsurfen. Als Epica speelde op mainstage 2 ondervonden we dat al veel mensen bleven hangen aan mainstage 1 om al een plaatsje te reserveren voor de headliner. Het was daar zeker niet slecht vertoeven want daar kregen we nog classic hardrock van Europe. De Zweedse band is opgericht in mijn geboortejaar en Joey Tempest en co hingen vroeger nog tegen de muur van mijn slaapkamer te blinken. Redenen genoeg dus om deze band nog eens te bewonderen. De typische 80's krullen van vroeger mogen dan wel verdwenen zijn, “they still ‘Rock the Night'”. Europe speelde niet zo heel veel oude bekende en je kon horen dat veel mensen dat jammer vonden. Hier en daar hoorde je ‘Carrie' gezongen worden, maar jammer genoeg kregen we dat niet van de band. Naar het einde toe kregen we wel nog ‘Superstitious' en natuurlijk ‘The Final Countdown'. Dat laatste lokte vanzelfsprekend veel reactie uit op de wei en werd luid meegezongen.

Terwijl Emperor op mainstage 2 het beste van hun blackmetal naar voor bracht, wilden wij graag naar Brides of Lucifer gaan zien. Het was echter zo druk geworden aan mainstage 1 in afwachting van Rammstein dat we ons plekje niet meer wilden opgeven en dus ook maar bleven plakken vooraan. Hopelijk doen de meiden van Scala en co deze show nog eens over. Dat het druk was werd ondertussen ook nog even bevestigd op de facebookpagina van Graspop Metal Meeting. Één dag die uitverkocht was hadden ze al eerder meegemaakt, maar nu werd ook bevestigd dat ook de combitickets waren uitverkocht! Dat was de eerste keer dat dit gebeurde. Proficiat GMM! Dankuwel Rammstein en “Die Sonne”! Want het geweldige weer doet natuurlijk ook veel goed.

Starten deed Rammstein met ‘Ramm 4' en al veel vuurwerk van achter het podium. “Ja, Nein, Rammstein” werd direct luid mee gescandeerd. Tijdens ‘Zerstören' had Til Lindemann inderdaad zijn beruchte bommengordel om die in verschillende fases ontplofte. ‘Feuer Frei' was een spectaculair nummer waar Til en de twee gitaristen serieuze vlammen spuwden. Daarna was de show echt vol vuur. Je kon de warmte ver voelen. De toetsenman Flake kreeg een nieuw glitterende outfit nadat hij tijdens ‘Ich Tu Dir Weh' “verbrand” werd. Rammstein is opzwepende muziek met een geweldig spectaculaire vuur- en lichtshow. Het moet ook een en al professionaliteit zijn van de bandleden want met zulke vuureffecten kan je niet zomaar eender waar op het podium gaan staan. Het Graspop publiek genoot er in ieder geval heel er van en reageerde in ieder geval op nummers als ‘Ich Will’ en ‘Du Hast'. Volledig eindigen deed Rammstein met ‘Engel' waarbij Til met engelenvleugels boven het podium kwam te hangen. Respect voor de mannen om zo’n show neer te zetten.

En daarmee kwam een einde aan de vrijdag van GMM 2017. Een top dag met een grote drukte en dat hebben we gemerkt toen we van de parking wilden afrijden. Het duurde heel erg lang voor we van de parking waren.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: