Vanaf deze week is vrijdag op Canvas vier weken lang vrouwendag. Na het kwartet literaire verfilmingen in de voorbije maand presenteert Canvas vanaf vrijdag vier films waarin vrouwen centraal staan: Potiche, Made in Dagenham, La source des femmes en Les femmes du 6ème étage. Het zijn sprankelende films over sterke en geëngageerde, maar ook uitbundige en vrolijke vrouwen. Telkens om 20.40 u.

Potiche – 14.3

Potiche is een komische film uit 2010 van François Ozon (La Piscine, Sous le sable). De film neemt ons mee naar het Frankrijk van de jaren ’70, vol sociale onrust, arbeidsconflicten en stakingen.

Suzanne Pujol (Catherine Deneuve) is een onderdanige huisvrouw die zich vooral bezighoudt met het vervullen van de wensen van haar overgevoelige echtgenoot Robert (Fabrice Luchini), de eigenaar van een familiebedrijf in paraplu’s. Wanneer Roberts werknemers in staking gaan wegens de slechte werkomstandigheden, wordt hij geveld door een hartaanval.

Dat is voor Suzanne een uitgelezen kans om onder de paraplu van haar echtgenoot vandaan te komen en te laten zien wat ze echt in haar mars heeft: met de hulp van de communistische burgemeester Maurice Babin (Gérard Depardieu), haar voormalige minnaar, slaagt ze erin de staking te beëindigen. Meer nog: onder haar leiding draait het bedrijf efficiënter dan ooit. Wanneer Robert hersteld is, probeert hij opnieuw controle over de fabriek te verkrijgen. Maar zijn vrouw is niet van plan om haar nieuwe positie zomaar op te geven....

Potiche is een lichtvoetige en kleurrijke komedie die de sfeer van de jaren ’70 perfect weet op te roepen. Maar dé grote troef van de film is de verrassende vertolking van Cathérine Deneuve in de rol van de warme en gevoelige huismoeder die boven zichzelf uitgroeit, niet zozeer door zelf te veranderen, maar door zich aan te passen aan de veranderde omstandigheden. En natuurlijk is er de wisselwerking met dat andere icoon van de Franse cinema, Gérard Depardieu.

Made in Dagenham – 21.3

Made in Dagenham is een drama van Nigel Cole uit 2010, gebaseerd op ware gebeurtenissen aan het einde van de jaren ’60 in de Ford-fabriek van Dagenham in de buurt van Londen.
Groot-Brittannië, 1968. De vrouwelijke werknemers van de autofabriek van Ford in Dagenham leggen plots het werk neer. De naaisters van de afdeling autozetels protesteren tegen de slechte werkomstandigheden in de fabriek. Maar er is ook nog een andere reden voor de staking: de vrouwen in de fabriek worden minder betaald dan de mannen voor hetzelfde werk. Onder impuls van stakingsleidster Rita O’Grady (Sally Hawkins) leggen de naaisters de hele fabriek lam om deze ongelijkheid aan te klagen. Bij hun poging om gelijke kansen te verwerven voor mannen en vrouwen krijgen ze hulp uit onverwachte hoek...

Bob Hoskins speelt de rol van vakbondsleider Albert Passingham. Miranda Richardson is minister van arbeid Barbara Castle. Daniel Mays is Rita’s echtgenoot Eddie O'Grady. Andere rollen worden vertolkt door o.a. Geraldine James (collega Connie), Andrea Riseborough (Brenda), Rupert Graves (Ford-manager Peter Hopkins) en Rosamund Pike (Peters echtgenote Lisa),

La Source des femmes – 28.3

La source des femmes (2011) is een muzikale, poëtische en sprookjes- achtige Marokkaanse film van Adu Mihaileanu (Va, vis et deviens)

In een Noord-Afrikaans stadje zijn de mannen de baas en worden de vrouwen gedwongen om te werken en voor de kinderen te zorgen. Leila, die nieuw is in de gemeenschap, verbaast zich over deze gang van zaken. Wanneer een zwangere vrouw een miskraam heeft door het harde werk, is voor Leila de maat vol. Ze wil dat de mannen ook een deel van de taken op zich nemen.

Ze eist onder meer dat de mannen een pijpleiding aanleggen van een waterbron naar het dorp, zodat de vrouwen niet telkens zo ver om water moeten lopen. De mannen weigeren en de vrouwen verenigen zich om de situatie te veranderen. Ze beslissen dat de mannen geen seks meer krijgen totdat de leiding is aangelegd. De mannen zijn boos en ook politieke en religieuze leiders gaan zich met de zaak bemoeien. Maar de vrouwen houden voet bij stuk...

Het thema van de ‘seksstop’ dateert al van de oudheid (Lysistrate van Aristophanes), maar Adu Mihaileanu werwerkt het op een originele en onverwachte manier in deze film over moslimvrouwen die het heft in eigen handen nemen. De hoofdrollen in La Source des femmes worden vertolkt door onder andere Leïla Bekhti (Leila), Hafsia Herzi (Loubna/Esmeralda), Hiam Abbass (Fatima), Saleh Bakri (Sami), Sabrina Ouazani (Rachida), e.a.

Les femmes du 8ème étage – 4.4

Les femmes du 8ème étage (2010) is Franse komedie van Philippe Le Guay.
Jean-Louis Joubert (Fabrice Luchini) is een makelaar in het Parijs van de jaren ‘60. Hij is getrouwd met Suzanne (Sandrine Kiberlain) en leidt een stabiel, maar nogal saai leventje. Op een dag laat hun meid hen in de steek en Jean-Louis moet op zoek naar een vervangster. Zo maakt hij kennis met Maria Gonzales (Natalia Verbeke), een Spaanse meid die op de zesde verdieping van zijn luxueuze gebouw woont. Zij stelt hem voor aan haar vriendinnen en er gaat een nieuwe wereld open voor Jean-Louis. Het simpele, vrolijke leventje van de meiden staat in fel contrast met de kleurloze omgeving van Jean-Louis. Zijn vriendschap met de Spaanse vrouwen doet hem nadenken over zijn eigen leven en waarden...

De andere rollen wordeg gespeeld door onder meer Carmen Maura, die een César won voor haar vertolking van Concepción Ramirez, Lola Dueñas (Carmen), Berta Ojea (Dolores Carbalan), Nuria Solé (Teresa), Concha Galán (Pilar) e.a.

  • Potiche: vrijdag 14 maart om 20.40 u. op Canvas
  • Made in Dagenham: vrijdag 21 maart om 20.40 u. op Canvas
  • La source des femmes: vrijdag 28 maart om 20.40 u. op Canvas
  • Les femmes du 6ème étage: vrijdag 4 april om 20.40 u. op Canvas-

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over