Luie Liefde is de eerste single van het nieuwe en tevens allerlaatste album van de Vreemde Kostgangers. Met de plaat Mist maakt Vreemde Kostgangers de trilogie vol.

Henny Vrienten, George Kooymans en Boudewijn de Groot vormden het drietal dat in hechte samenwerking een blijvend oeuvre schiep. Het album is een passend vaarwel, met een mooie hoestekst: ‘In liefdevolle herinnering aan Henny. Het was zijn uitdrukkelijke wens dat dit album er zou komen.’ Luie Liefde is een opgewekte track waar het meesterschap van Vrienten, Kooymans en de Groot tot volle wasdom komt. Liedjes schrijven kunnen ze en spelen ook. Vooral de samenzang tussen de drie grootheden is van een verbluffende schoonheid.

Met het album Mist maakt Vreemde Kostgangers de trilogie vol. “Het is een waardig slotakkoord voor een illuster trio”, zegt Boudewijn de Groot. Met Henny Vrienten en George Kooymans vormde hij het drietal dat in hechte samenwerking een blijvend oeuvre schiep.

Dat blijkt ook nu weer, in de dertien songs van Mist. Hoe Meer Ik Dichterbij Kom is een heel persoonlijk nummer van Boudewijn over zijn moeder; hij zette het op zijn album Windveren. De muziek is van George. “Hij zong de demo thuis zo verschrikkelijk goed in dat die het verdient bekend te worden. Zijn versie staat nu op de derde plaat van Vreemde Kostgangers. Daarmee is het lied voor iedereen die zich ermee kan identificeren.”

Het titel- en openingsnummer van Mist is een statement in één woord; een weersgesteldheid en een werkwoordsvorm als emotie. De songs zijn samen gemaakt, maar dragen herkenbare handtekeningen. Zoals van Vrienten. Tijd Tekort (met de zin ‘zal ik ooit aan liggen kunnen wennen’) klinkt nu wrang, maar het relativerend filosofische Niet Wederzijds en de liefdevolle afsluiter Zeg Me typeren toch de lichtvoetige lyricus.

Maar Mist wordt evenzeer gedragen door de andere kostgangers. Kooymans bezingt zijn 88 gitaren in Fender Strat, is grappig in Lippen en voert De Liefde Kent Geen Tijd van Thé Lau uit. De Groot excelleert in Het Einde Van Misschien.

De geschiedenis van Vreemde Kostgangers is kort en heftig. George Kooymans en Boudewijn de Groot kwamen elkaar al tegen op de podia van de jaren zestig. Henny Vrienten en Ernst Jansz speelden rond 1975 in de band van Boudewijn om verder te gaan in Doe Maar. In 2013, tijdens het verjaarsfeestje van Golden Earring-drummer Cesar Zuiderwijk, ontstond de muzikale samenwerking als trio. In 2017 kwam het maar liefst tot twee albums: de naar de groep genoemde ‘debuutplaat’ en opvolger Nachtwerk. Daarna volgden uitermate succesvolle tournees, waar het speelplezier vanaf spatte. De muziek was steengoed, de teksten geestig en intelligent en de rolverdeling aangenaam. Twee musketiers omzoomden de derde, in een muzikaal ‘allen voor een’.

En toen werd alles anders. Een optreden in Arnhem bleek op 7 maart 2020 het laatste, vanwege corona. Op 5 februari 2021 werd bekend dat George Kooymans aan de spierziekte ALS leed en op 25 april 2022 overleed Henny Vrienten aan longkanker.

Gelukkig waren de opnamen voor een derde plaat van Vreemde Kostgangers al goeddeels gemaakt. Het trio schreef teksten en muziek, zong en speelde in en stuurden dat elkaar. Vrienten stoeide ermee in zijn studio, Kooymans maakte tot juli vorig jaar nog opnamen en Dave Menkehorst, ook percussionist op deze ‘VKG’, produceerde de plaat. Naast de Kostgangers zijn op Mist ook Jasper Slijderink (toetsen), Rick van Wort (drums) en Henny’s zoon Xander Vrienten (bas) te horen.

Het album is een passend vaarwel, met een mooie hoestekst: ‘In liefdevolle herinnering aan Henny. Het was zijn uitdrukkelijke wens dat dit album er zou komen.'

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: