Els Verhaeren

Eerste weekend van september is naar jaarlijkse gewoonte hét weekend voor de Vredesfeesten in Sint-Niklaas. Dit weekend vol festiviteiten is vooral bekend omwille van de heteluchtballonnen die -bij goed weer- opstijgen vanop de Grote Markt van Sint-Niklaas en worden daarom ook wel eens de Ballonfeesten genoemd. Maar de ballonnen zijn al jaren niet meer de enige publiekstrekkers. Er zijn heel wat randactiviteiten, zoals kermiskramen ed., maar er is ook Villa Pace. Zij zorgen voor de muzikale noot van de Vredesfeesten en ze zorgen voor een gratis en zeer gevarieerd programma. Op de Grote Markt zelf staan de artiesten voor het grotere publiek zoals Bart Peeters en The Scabs. Op het Sint-Nicolaasplein zorgen ze voor steviger werk met o.a. Raketkanon en Motorpsycho. Voor wereldmuziek mag je je begeven naar het Castrohof en dj's vind je terug in den Eglantier. Voor ieder wat wils dus en dat kan je al krijgen vanaf vrijdag, dus trok ook Frontview Magazine naar de Vredesfeesten om te zien of ze in't Waasland klaar waren om te feesten.

Vrijdag hadden ze er jammer genoeg geen geluk met het weer en zijn er nog geen heteluchtballonnen kunnen opstijgen. Er werd wel één grote luchtballon van sponsor Avia opgeblazen en ook enkele kleine 'special shapes', zoals een vosje, zodat de aanwezigen toch nog enkele ballonnen konden zien. Maar sterke wind, serieuze bewolking en wat regen gooiden dus al wat roet in het eten voor de liefhebbers van de heteluchtballonnen. Maar vanaf een uur of acht konden de muziekliefhebbers hun hartje ophalen. Suburb Songs en Your Highness gaven de aftrap op respectievelijk de Grote Markt en het Sint-Nicolaasplein. Regen leek ook wat te komen spelbreken tijdens de optredens, maar het kon niet voorkomen dat er toch een gezellige hoop mensen kwam opdagen op de Grote Markt voor Bart Peeters. Na zijn eerste nummer leek het zelfs even te stoppen, maar het mocht niet zijn, want tijdens 'Lepeltjesgewijs' begon het al terug te regenen maar het kon het publiek niet maken. Ze zongen luid mee op nummers als 'Allemaal door jou'. Om het een beetje toepasselijk te maken op de Vredesfeesten kondigde Peeters zijn nummer ‘Venus, Mars of Pluto’ aan als “de sleutel tot de wereldvrede”. Op 'Liefde is Alles' ging hij crowdsurfen tijdens een Mega Mindy-intermezzo. Bart Peeters heeft duidelijk zijn zotte kuren nog niet verloren. ‘Heist Aan Zee’ is met zijn “Oh Oohh’s” een perfecte meezinger, waarbij hij opriep om zo luid mee te doen dat Sint-Niklasenaar Alex Callier het tot in zijn keuken zou horen. Met Bart Peeters was het ondanks de regen dikke ambiance om de Grote Markt!

Daarna kregen de mensen op de markt Nightglow te zien. Normaal gezien worden er dan luchtballonnen opgeblazen en worden zij door hun gasbranders verlicht op maat van de muziek die gespeeld wordt. Omwille van het slechte weer konden de ballonnen niet opgeblazen worden maar deden ze het lichtspektakel met enkel manden en de gasbranders, zonder de ballon zelf.

K's Choice - 1
K's Choice © Edwin Houdevelt

Ondertussen was het muziekschema wel één beetje in het honderd gegooid als Raketkanon bijna 25min te laat begon en K's Choice bijna 10min te vroeg startte op de Grote Markt. Maar zo konden ze starten terwijl het zeker nog droog was en bleef er nog heel wat volk staan. K's Choice is een zeer goede rockband, maar heeft toch een beetje een ander publiek dan Bart Peeters, waardoor het publiek toch al een beetje was uitgedund. Tijdens deze tour van hun nieuwste album 'The Phantom Cowboy' knallen ze echt wel. Stevig gitaarwerk kregen we, maar dat kan niet anders als ze er met 3 gitaren op het podium staan. Ze brachten een mooie mix van ouder materiaal en natuurlijk het nieuwere werk zoals 'Private Revolution' en ook het geweldige nummer 'Bag Full of Concrete'. Dé klassieker 'Not an addict' werd zeker niet vergeten en ook het publiek is dat nummer nog altijd niet beu en het werd dan ook luid meegezongen. K’s Choice stond enkele dagen geleden nog in Tel Aviv, Israël bij 30°C terwijl het hier in Sint-Niklaas maar zo'n 10°C ofzo was, van contrast gesproken. Maar ons Belgische weer zijn we ondertussen al gewoon en een beetje regen hield de mensen niet tegen om nog te genieten van nummers als 'Everything For Free' en 'Come Alive'.

Op het Sint-Nicolaasplein kon het ondertussen naar Wallace Vanborn gaan kijken en aan het Castrohof ging het nog laat door met designband Chrome Brulée, al kregen ze daar nog wel een serieuzere bui over hun hoofd.

De eerste dag van de Vredesfeesten werd daar mee een feit en de organisatoren begonnen alweer te duimen voor beter weer op hun volgende twee dagen. Zaterdagavond zorgt Villa Pace o.a. voor muziek van Scala en The Scabs en op zondagmiddag wordt het feest voor de kleintjes met o.a. Kapitein Winokkio. Tip voor zondag: parkeren aan het Waasland Shopping Center, want dan is er ook de Ballonloop in het centrum waardoor nog meer wegen worden afgesloten.

Voor meer info: www.vredefeesten.be

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer informatie
Meer over