Vanavond openen dokters Cathy, Clara en Jan een voorlopig laatste keer de deuren van hun dokterskabinet. In de achtste aflevering van Het Spreekuur kom je te weten hoe je een knellende ring pijnloos kan verwijderen en buigen de artsen zich over de medische aandoeningen van veertiger Josette, studente Tyler en de kleine Kenai.

Josette is 46. De huidziekte die ze heeft, beheerst haar hele leven. “Ik voel me als een dalmatiër. Alsof mijn huid weggeschraapt is, zo voelt dat aan. Ik ga niet meer weg en verstop me liever binnen”, aldus Josette. De patiënte van dokter Cathy lijdt aan vitiligo, een aandoening die bij 1% van de wereldbevolking voorkomt. Een leven met witte huidvlekjes op haar lichaam kan Josette echter maar moeilijk aanvaarden. Daarom hoopt ze dat dokter Cathy haar een gepaste behandeling kan aanreiken.

De kleine Kenai is vier jaar en kreeg een jaar geleden last van een eerder gênante aandoening. De geur van zijn windjes is zo sterk dat mama Wendy zich zorgen maakt. Ook Kenai’s stoelgang ziet er niet helemaal normaal uit. “Op school geven sommige leerlingen hem de bijnaam ‘stinky winky’”, aldus Wendy. Ze is ongerust en hoopt dat dokter Clara haar zoontje kan helpen. Zij stuurt de kleine Kenai door naar een darmspecialist.

Elke persoon maakt ontlasting aan om zo onverteerde voedselresten en afvalstoffen uit het lichaam af te voeren. Praten over onze stoelgang is echter nog steeds taboe. Zelfs ernaar kijken vinden we moeilijk. Nochtans zegt stoelgang heel wat over iemands gezondheid. Op vraag van dokter Jan doorbreken enkele chiroleiders het stilzwijgen. Zij hebben hun eigen stoelgang onder de loep genomen en bespreken samen het resultaat.

De 16-jarige Tyler ten slotte knelde enkele jaren geleden haar vinger tussen de deur en heeft sindsdien constante pijn aan haar vingernagel. “Ik kan niet meer schrijven omdat ik te veel pijn heb”, getuigt Tyler. Een nagelbedtransplantatie van de teen naar de nagel lijkt de enige oplossing. Maar hoe verloopt deze operatie precies? Je ziet het donderdag in de voorlopig laatste aflevering van Het Spreekuur.

Het spreekuur vanavond om 22.05 uur bij vtm

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: