Op zaterdag 18 en zondag 19 augustus zakten maar liefst 6.000 muziekliefhebbers af naar het pittoreske Zwevegem voor het undergroundfestival van het jaar: Voltage Festival. Eén op de tien feestvierders kwam uit het buitenland. Het doel om Voltage Festival internationaal op de underground festivalmap te zetten is dus met glans geslaagd.

Een verbluffend aantal techno-, house- en acidtalenten voorzagen de elektriciteitscentrale van de nodige energie

Verspreid over 2 dagen konden de festivalbezoekers maar liefst 53 internationale en nationale artiesten bewonderen. Op zaterdag 18 augustus waren Kozzmozz, Ohm en Kollektiv de stagehosts van dienst. Muzikale hoogvliegers op de Kozzmozz-stage waren het duo SHDW & Obscure Shape, toen ze hun duivels goeie track ‘Himmel Und Erde’ oplegden, ging het publiek helemaal wild. Techno-god Rrose viel enorm in de smaak op de Ohm-stage. SP-X, van Form and Function, was de Belgische revelatie op de Kollektiv-stage. Chris Liebing, de drijvende kracht achter CLR en Spinclub Recordings, sloot de Kozzmozz-stage af in 100% Voltage-stijl.

Op zondag 19 augustus namen Rimbu, Future Acid (het voormalige Retro Acid) en Søndag de rol van stagehost op zich. Op de Rimbu-stage stonden enkele exclusieve B2B-sets geprogrammeerd. Het was duidelijk dat de Rimbu-fans het meest uitkeken naar de B2B-set van Ancient Methods en Tommy Four Seven. Met hun loeiharde set lieten ze de voormalige elektriciteitscentrale volledig ontploffen. Op de Søndag-stage stonden heel wat Belgisch talenten geprogrammeerd. Nico Morano en Goldfox waren de sterren van het podium. Het was opmerkelijk dat de terugkeer van acid muziek op een festival enorm in de smaak viel bij het Voltage-publiek. De Future Acid stage stond steeds tjokvol. Hier keek het publiek het meest uit naar het mysterieuze duo 999999999, die de verwachtingen meer dan inlosten. MPIA3, ook wel gekend als Truss, sloot de stage af op een ongeëvenaarde wijze.

Internationaal bezoekersaantal explosief gestegen

Na vier jaar met veel passie gebouwd te hebben aan hun underground imago, mocht Voltage Festival daar dit jaar de vruchten van plukken. Het festival behoort definitief tot een van de beste nichefestivals ter de wereld. Maar liefst 6.000 feestvierders kwamen mee dansen en feesten op de Transfo-site. Eén op de 10 daarvan was afkomstig uit het buitenland. Uit de ticketinformatie kon de organisatie afleiden dat ze dit jaar ticketkopers hadden uit Australië, België, China, Chili, Finland, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Italië, Koeweit, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Filippijnen, Polen, Portugal, Saoedi-Arabië, Spanje, Zwitserland, Thailand, Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Er waren maar liefst 6.000 bezoekers uit 30 verschillende landen.

Op zaterdag waren er 3.500 festivalgangers aanwezig en zondag 2.500. De vele (buitenlandse) bezoekers zorgden samen voor een ongeziene, extatische sfeer.

Succesformule

Voltage Festival heeft duidelijk geleerd uit het verleden en geïnvesteerd in de toekomst. Zo was de nieuwe terreinindeling een hele verbetering, die ook in de smaak viel bij de bezoekers. Zo liet de organisatie een trap installeren om naar de Turbine-stage te gaan en was de ingang van de Anode-stage verlegd voor een betere circulatie. Daarnaast was er ook een compleet nieuwe buitenstage, die de naam Rotor kreeg.

De prachtige industriële locatie is en blijft toch wel de grootste troef van het festival. De Transfo-site is een herbestemmingsproject van een oude elektriciteitscentrale. De site heeft heel wat historische waarde gezien deze net voor de Eerste Wereldoorlog, in 1911, werd gebouwd. Vele arbeiders hebben hier hun dagen gesleten om de inwoners van Zwevegem van stroom te kunnen voorzien. Tijdens het weekend van 18 en 19 augustus werd er nieuw leven geblazen in de voormalige elektriciteitscentrale. Deze site paste perfect binnen het centrale thema “Industrial & scrapeyard” van Voltage Festival.

Daarbovenop aanhoorden de weergoden de vele schietgebedjes van de organisatie. Het was een zonnig weekend met pieken tot zelfs 25°C. De perfecte weersomstandigheden voor een feest onder de sterren.

Na twee dagen hard feesten was het voor de festivalbezoekers een emotioneel afscheid. Volgend jaar viert Voltage Festival zijn 5-jarig jubileum. We kunnen haast niet wachten om te zien wat de organisatie dan voor ons in petto heeft. Steven Van Belle, oprichter van Voltage Festival: “Wat vier jaar geleden een droom was, is dit weekend werkelijkheid geworden. De vierde editie van Voltage Festival was ronduit een groot succes. We hebben veel ervaring kunnen opdoen de afgelopen jaren en zullen die ten volle benutten voor ons 5-jarig jubileum. Hou onze pagina maar in de gaten, want binnenkort zullen we de datum voor volgend jaar bekendmaken. Wij kijken er alvast naar uit om onze bezoekers nóg meer te overdonderen.”

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over