Ter ere van de Dag van de Mensenrechten op donderdag 10 december wordt VOICES, het baanbrekende opnameproject van componist Max Richter dat is geïnspireerd door de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, voor het eerst in samenwerking met de European Broadcasting Union uitgezonden op BBC Radio 3 en 35 internationale radiostations in Europa, de VS, Australië en daarbuiten. Om de dag te vieren nemen Max Richter en zijn creatieve partner Yulia Mahr ook deel aan een wereldwijde vraag-en-antwoordsessie met de Verenigde Naties. Daarnaast brengt Decca Records op 10 december ook een gloednieuwe EP uit met voordrachten van ‘All Human Beings’ (het eerste nummer op VOICES) in vijf talen, namelijk Frans, Duits, Spaans, Nederlands en Engels.

De essentie van VOICES is een diep wereldwijd gemeenschapsgevoel, dat voortkomt uit de overtuiging die Richter en Mahr al hun hele carrière lang hebben, namelijk dat creativiteit een activistische rol in onze wereld kan spelen. Het album biedt een plaats om na te denken over de vragen waarmee we worden geconfronteerd, bekeken door de bril van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. In een tijd van ingrijpende veranderingen wereldwijd biedt VOICES een muzikale boodschap van hoop.

Richter en Mahr vroegen mensen over de hele wereld om mee te doen aan het stuk. Hiervoor hebben ze met crowdsourcing voordrachten van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens verzameld en in het album verwerkt, waarop een ‘omgekeerd’ orkest te horen is. Ze ontvingen honderden inzendingen in meer dan 70 talen. Deze voordrachten vormen het auditieve landschap waar de muziek doorheen stroomt: het zijn de VOICES uit de titel.

Max Richter en Yulia Mahr vertellen:We zijn verheugd met deze kans om VOICES nog een keer te presenteren. In deze vreemde en moeilijke tijd is het belangrijker dan ooit tevoren dat de muziek blijft doorspelen en de boodschap van de Universele Verklaring actueel blijft. Wanneer we nu terugkijken op de première van VOICES in februari, voelt het alsof we een andere wereld bezoeken. Het is een groot voorrecht om in deze vreemde en angstige tijd de Dag van de Mensenrechten te kunnen vieren door het werk ondanks de pandemie opnieuw te presenteren.’

DAG VAN DE MENSENRECHTEN

De Dag van de Mensenrechten biedt de kans om opnieuw te benadrukken hoe belangrijk mensenrechten zijn om de gewenste wereld met wereldwijde solidariteit, onderlinge verbondenheid en gedeelde menselijkheid te herbouwen.

In het kader van de Dag van de Mensenrechten 2020 werken Max Richter en Yulia Mahr samen met de VN om de boodschap van de Verklaring van de Rechten van de Mens luider te laten klinken. Als onderdeel van de digitale evenementen voor de Dag van de Mensenrechten van het Bureau van de hoge commissaris van de Verenigde Naties voor de mensenrechten (OHCHR), organiseert de OHCHR een vraag-en-antwoordsessie over VOICES met Richter en Mahr. Daarnaast is Mahrs adembenemende video voor ‘All Human Beings’ te zien op de website van de OHCHR.

Het krachtige thema van menslievendheid dat als een rode draad door VOICES loopt, is geïnspireerd door Yulia's eigen jeugd. Ze verklaart: ‘Ik ben geboren in Hongarije toen het een communistisch land was. Ik kan me onze straat nog levendig herinneren, waar de gebouwen nog waren bezaaid met kogelgaten van de revolutie in 1956 en waar nog ruïnes uit de Tweede Wereldoorlog stonden.

Iedereen kreeg in die tijd een bepaalde vastgestelde hoeveelheid leefruimte toegewezen, dus in elke flat woonden meerdere generaties en soms zelfs verschillende gezinnen. Ik woonde samen met mijn overgrootvader, oma, tantes, vader en moeder in drie kamers.

Mijn oma was gevlucht voor vervolging door de nazi's en had 20 jaar in Chili gewoond. Binnen de muren van onze flat werd ik dus opgevoed met verhalen over ontsnapping, vervolging, gemeenschap en hoop. Mijn oma is haar hele leven menslievend gebleven. Ze hielp vluchtelingen en maakte deel uit van een internationale beweging naar vrede.

Uiteindelijk zorgde mijn eigen ingewikkelde verhaal ervoor dat mijn moeder en ik de grootschalige migraties van de twintigste eeuw herhaalden. Op mijn achtste kwam ik aan in het VK, eenzaam, verward en snakkend naar veiligheid.

Hoewel ik mijn oma daarna zelden kon zien, is haar mentaliteit me altijd bijgebleven en dit is de mentaliteit die het ontstaan en schrijven van VOICES heeft geïnspireerd.’

INTERNATIONALE VOORDRACHTEN VAN ALL HUMAN BEINGS’

Aan het begin van ‘All Human Beings’, het eerste nummer van VOICES, is de stem te horen van Eleanor Roosevelt, de eerste voorzitter van de VN-Commissie voor de rechten van de mens, die een essentiële rol heeft gespeeld bij de opstelling van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Richter heeft de in 1949 door Roosevelt voorgelezen inleiding van de Verklaring in het stuk opgenomen, naast een verteller om een gevoel van jeugdigheid en de toekomst over te brengen. De verteller op het album is de gerenommeerde actrice Kiki Layne (If Beale Street Could Talk, The Old Guard).

Ter ere van de Dag van de Mensenrechten brengt Decca Records een exclusieve EP uit met vijf nieuwe versies van ‘All Human Beings’ met voordrachten in meerdere talen, uitgevoerd door wereldwijd gerenommeerde artiesten. Actrice Nina Hoss (Yella, Homeland) draagt voor in het Duits, de in Iran geboren actrice Golshifteh Farahani (Extraction, Paterson, About Elly) in het Frans, auteur Marieke Lucas Rijneveld (winnaar van de International Booker prize 2020 voor The Discomfort of Evening) in het Nederlands en María Valverde (Cracks, Exodus: Gods and Kings, Broken Horses) in het Spaans. Actrice en winnaar van de Olivier Award Sheila Atim MBE, die ook optreedt in de uitzending van BBC Radio 3, is de verteller van de nieuwe Engelse versie.

Richter legt uit: ’Toen ik begon na te denken over hoe ik de Verklaring kon presenteren, vond ik een opname uit 1949 waarop Eleanor Roosevelt de inleiding voorleest. Ze is zo cruciaal voor het schrijven van de Verklaring, het was heel belangrijk om met haar te beginnen. De vertellers voegen een gevoel van jeugdigheid en potentieel aan die uitvoering toe, want de Verklaring gaat eigenlijk over de toekomst. Hij gaat over de wereld die we nog niet hebben gemaakt. Het verleden staat vast, maar de toekomst is nog niet opgetekend, en de Verklaring zet een opbeurende visie voor een betere en eerlijkere wereld uiteen die binnen ons bereik ligt als we dat willen. VOICES is een muzikale ruimte om weer contact te maken met deze inspirerende principes.’

WERELDWIJDE UITZENDING VAN BBC RADIO 3 EN EBU

De gedenkwaardige wereldwijde uitzending van VOICES wordt opgenomen in de Maida Vale-studio's van de BBC en gepresenteerd door Elizabeth Alker. Het stuk wordt gepresenteerd in een nieuwe versie voor een ensemble met 24 musici, waaronder strijkers, een vierkoppig koor, elektronica, een sopraansolist en een verteller. De uitzending van VOICES op BBC Radio 3 wordt gemaakt met solist Viktoria Mullova op viool, sopraan Grace Davidson, leden van het vocaal ensemble Tenebrae uit Londen, het Max Richter Ensemble (met Richter zelf op keyboard en elektronica), en Sheila Atim als de verteller.

36 aan de European Broadcasting Union gelieerde radiostations in 34 landen doen mee aan de unieke uitzending van VOICES en bieden luisteraars over de hele wereld zo een moment van reflectie en hernieuwde hoop in ongekende tijden.

Max Richter en Yulia Mahr sluiten af: ‘We zijn zeer verheugd over de samenwerking met het VN-Bureau voor de mensenrechten en over de samenwerking met BBC Radio 3 en de EBU, waardoor we VOICES nog een keer kunnen uitvoeren. In deze moeilijke tijd in de geschiedenis van de mensheid is de tekst van de Verklaring belangrijker dan ooit tevoren.’

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over