Els Verhaeren
Vlaanderen herbeleeft West Side Story

Donderdagavond was het de Vlaamse première van de Broadway classic West Side Story. Music Hall bracht deze internationale productie naar Vlaanderen. In december gaan de voorstellingen door in het Capitole in Gent, maar de première en alle voorstellingen in november gaan door in de Stadschouwburg van Antwerpen. In de zaal zaten natuurlijk enkele bekende Vlamingen zoals Marilou Mermans, Véronique De Kock, Lulu Aertgeerts en Pieter Loridon.

Het Verhaal

Het verhaal van West Side Story is natuurlijk gekend. Twee rivaliserende bendes in New York die hun plekje willen behouden/veroveren. The Jets uit New York versus The Sharks uit Puerto Rico. De New Yorkse Tony en de Puertoricaanse Maria worden verliefd op elkaar, wat zeer ongepast is volgens de regels van de bendes en hun families. West Side Story was dan ook gebaseerd op Romeo & Julia, van William Shakespeare,  en ook dit verhaal loopt ondanks de grote liefde slecht af.

De Cast

De musical is de originele broadway classic die startte in 2003 en ondertussen in heel de wereld al voor uitverkochte zalen speelde. Dit betekende dat de musical ook voornamelijk in het Engels werd gespeeld, met uitzondering van de dialogen tussen de mensen uit Puerto Rico, zei spraken regelmatig een mondje Spaans.  Amerikaanse hoofdrolspelers Anthony Festa en Jessica Soza hadden prachtige stemmen en gaven de rollen van respectievelijk Tony en Maria een extra touch.

De Muziek

Deze productie bevat natuurlijk de originele gekende West Side Story liedjes. Klassiekers als “Maria” en “America” brachten bij de mensen heel wat nostalgische emoties los. Onder leiding van Donald Chan werd de Stadschouwburg voorzien van deze mooie live-muziek.

Decor en Kostuums

Het decor van deze musical is in principe vrij simpel gehouden. Op de achtergrond zien we vaak oude beelden van het oude New York, terwijl het op het podium een decor staat van balkons  en brandladders die je vaak ziet aan die enorme gebouwen in New York. Deze zijn verschuifbaar en in die zin wel mooi om zien wat ze er mee kunnen doen. De kostuums van de acteurs zijn sprekend. Mooie felle kleding voor de Puertoricaanse Sharks tegenover het iets stijvere van de New Yorkse Jets.

Deze productie van West Side Story was er een van pure eenvoud. Geen stunt, of special effects, maar wel herkenbare muziek, prachtige zangstemmen en mooie dansvoorstellingen. The real thing. Wie ook wil gaan kijken kan dat nog in de Antwerpse Stadschouwburg in november of in het Capitole in Gent, maar moet daarbij wel snel zijn want deze productie speelt maar 2 weken in Vlaanderen.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: