De Vlaamse film LA CIVIL van Teodora Ana Mihai werd geselecteerd voor de officiële selectie van het Filmfestival van Cannes 2021, in het onderdeel Un Certain Regard. Dat maakte het festival zonet bekend. Na Girl van Lukas Dhont in 2018, is het slechts de tweede keer in de recente geschiedenis dat een Vlaamse productie in deze prestigieuze selectie werd opgenomen (voordien moeten we teruggaan tot Het Sacrament in 1990).

LA CIVIL is het fictie-debuut van de Belgisch-Roemeense regisseuse Teodora Ana Mihai (°1981) en vertelt het verhaal van Cielo, een Mexicaanse moeder, die op zoek gaat naar haar dochter die werd gekidnapt door een drugskartel. De film werd opgenomen in november-december 2020 in het Noord-Mexicaanse Durango, in volle coronacrisis. Er ging jarenlang intensief onderzoek aan vooraf door de regisseuse en de Mexicaanse schrijver Habacuc Antonio de Rosario. La Civil, is geïnspireerd op waargebeurde feiten. Cinéart brengt de film in het najaar van 2021 uit in de bioscoop.

Dankzij de succesvolle internationalisering van de Vlaamse cinema de voorbije tien jaar, kon deze majoritair Vlaamse coproductie gerealiseerd worden door Teodora Ana Mihai, die op jonge leeftijd naar België emigreerde. Ze vond een internationaal gerenommeerde cast en het Antwerpse productiehuis Menuetto (Hans Everaert) coproduceerde de film met de prestigieuze partners: de Belgische gebroeders Dardenne (meervoudige Gouden Palm-winnaars), de Roemeense Cristian Mungiu (Gouden Palm winnaar) en de Mexicaanse Michel Franco (vorig jaar nog winnaar van de Zilveren Leeuw in Venetië).

Teodora Mihai: “Ik ben onwaarschijnlijk dankbaar dat dit schrijnende verhaal over ouders die hun kind verliezen aan drugskartels, kan verteld worden en geselecteerd is voor Un Certain Regard. La Civil is een film over een sterke moeder die geen slachtoffer wil zijn, maar terugvecht en vanuit een oerkracht ten alle prijze haar dochter wil vinden. Een pakkend verhaal dat niemand onberoerd kan laten.”

Over de cast
De hoofdrol wordt vertolkt door Arcelia Ramirez, o.a. gekend van haar vertolking in SUCH IS LIFE (Cannes selectie) en I CARRY YOU WITH ME (Sundance 2021). Alvaro Guerrero speelt de rol van de vader Gustavo. De charismatische luitenant Lamarque wordt vertolkt door NARCOS en FROM DUSK TILL DAWN - acteur Jorge A. Jimenez.

Over de crew

Teodora Ana Mihai werd geboren in Boekarest, onder het Ceaucescu regime. In 1989 kwam ze met haar ouders aan in België. Ze ontdekte haar voorliefde voor cinema als middelbare school-student in San Francisco en ging vervolgens film studeren in New York. In België startte ze als script supervisor and assistent regisseur van o.a. Frank Van Passel. Haar documentaire Waiting for August werd in meer dan tien landen overladen met prijzen en was genomineerd op de European Film Awards.
Habacuc Antonio De Rosario is een Mexicaanse schrijver uit Reynosa. Zijn boek Without Trenches won in 2014 de prestigieuze Mexico / USA literatuur prijs Premio Binacional de Novela Joven Frontera de Palabras. Zijn nieuwste boek No me van a agarrar durmiendo, verschijnt bij Dharma Books in het najaar van 2021. Director of Photography is de vermaarde Marius Panduru uit Roemenië, met een lange reeks van eerdere festivalselecties op zijn palmares. De montage was in handen van Alain Dessauvage, die eerder ook GIRL monteerde en hiermee dus zijn tweede officiële selectie in Cannes binnenhaalt.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over