Een goed boek op het witte doek

Memoirs of a Geisha, The Kite Runner, Tirza en The Reader. Het zijn prachtige romans die internationale faam hebben verworven. Het succes van de boeken inspireerde filmmakers om de verhalen naar het witte doek te brengen en ook daar werden deze titels warm onthaald. Dat de films hun respectievelijke boeken eer aan doen, wordt bevestigd door de vele prijzen die ze in de wacht sleepten. Vanaf 14 februari, vier vrijdagen na elkaar een goed boek op het witte doek. Canvas meer bepaald. Telkens om 20.40 u.

Memoirs of a Geisha

Memoirs of a Geisha is een historische roman uit 1997 van de Amerikaanse auteur Arthur Golden. Het boek vertelt het verhaal van een geisha in Japan voor en na de Tweede Wereldoorlog. Rob Marshall verfilmde het boek in 2005 en het resultaat is een visueel pareltje met kleurrijke decors, prachtige kostuums en een dromerige soundtrack. De film werd bekroond met drie Oscars, een Golden Globe en drie Bafta’s. Het hoofdpersonage Chiyo Sakamoto wordt vertolkt door de getalenteerde Ziyi Zhang, maar ook Gong Li schittert in de film als Hatsumomo. Andere rollen worden gespeeld door Ken Watanabe (Iwamura Ken), Michelle Yeoh (Mameha), Youki Kudoh (Pumpkin) en Suzuka Ohgo (jonge Chiyo Sakamoto).

Kyoto in de jaren ’30. De kleine Chiyo wordt op haar negende verkocht aan een geisha- huis. Naarmate ze ouder wordt, ontdekt ze dat het bestaan als geisha voor een vrouw een manier is om rijk en onafhankelijk te worden. De oppergeisha van het huis, Hatsumomo, is razend jaloers op Chiyo en dwarsboomt haar zoveel ze kan. Uiteindelijk wordt het meisje in bescherming genomen door Hatsumomo’s grootste rivale Mameha, de beroemdste en meest succesvolle geisha in het district. Onder haar vleugels verandert Chiyo in Sayuri, de beroemdste geisha van het land. Ze is bedreven in alle kunstvormen, van dans tot zang, en wordt begeerd door alle mannen. Behalve die ene waar ze zelf al sinds het begin van haar opleiding heimelijk verliefd op is...

The Kite Runner

De roman De vliegeraar van Khaled Hosseini voerde een tijd lang wereldwijd de bestsellerlijsten aan. In 2007 werd het boek succesvol verfilmd door Marc Forster en de prent sleepte verschillende nominaties voor belangrijk filmprijzen in de wacht. Mooie acteerprestaties worden geleverd door Khalid Abdalla (Amir), Atossa Leoni (Soraya), Shaun Toub (Rahim Khan), Sayed Jafar Masihullah Gharibzada (Omar), Zekeria Ebrahimi (de jonge Amir) en Ahmad Khan Mahmoodzada (de jonge Hassan).

Het verhaal begint in Afghanistan, in de jaren ’70 van de vorige eeuw. De jongens Amir en Hassan groeien samen op in de hoofdstad Kaboel. Amir behoort tot de bevoorrechte bevolkingsgroep de Pashtun, terwijl Hassan en zijn vader arme Hazara's zijn, in dienst van Amirs vader. Bij de jaarlijkse vliegerwedstrijd is Amir de vliegeraar, die het touw van de vlieger in handen heeft. Hassan is zijn trouwe hulpje, de vliegervanger. Wanneer Hassan met de vlieger op weg is naar Amir, wordt hij brutaal aangevallen. Hassan doet er alles aan om de vlieger te beschermen, maar Amir, die van het voorval getuige is, grijpt niet in en verraadt zijn vriend. Kort daarop vallen de Russen Afghanistan binnen. Amir en zijn vader vluchten naar de Verenigde Staten. Amir bouwt er een nieuw bestaan op, maar kan Hassan niet vergeten. De ontdekking van een schokkend familiegeheim brengt hem uiteindelijk terug naar Afghanistan.

Tirza

In 2006 bracht Arnon Grunberg zijn roman Tirza uit. Hij ontving daarvoor een Gouden Uil en de Libris Literatuurprijs. In 2010 werd het boek verfilmd door Rudolf van den Berg. Ook de film viel in de prijzen en won een Gouden Kalf. Gijs Scholten van Aschat laat zijn grote acteertalent zien als een man die in Namibië op zoek gaat naar zijn vermiste dochter Tirza (Sylvia Hoeks). De afwisseling tussen spannende en aangrijpende scènes is de grote kracht van deze film, maar dat is natuurlijk ook de verdienste van de uitstekende cast. Johanna ter Steege schittert als Alma, de ex-vrouw van het hoofdpersonage. Andere rollen worden gespeeld door Abbey Hoes (Ibi), Jeroen Spitzenberger (uitgever) en Nasrdin Dchar (Choukri).

Het leven lacht Jörgen Hofmeester niet toe: hij wordt gedwongen om met pensioen te gaan en hij wordt voortdurend gepest door zijn ex. Zijn dochter Tirza is het enige lichtpunt in zijn leven. Wanneer Tirza tijdens een reis in Namibië spoorloos verdwijnt, stort Jörgens wereld helemaal in. Na weken van vreselijke onzekerheid besluit hij zelf naar Namibië te gaan om Tirza te zoeken. Maar de hitte, zijn drankprobleem en oude demonen brengen hem nog meer uit zijn evenwicht. Zijn enige hulp is de piepjonge prostituee Kaisa. Samen trekken ze de wildernis in op zoek naar een spoor van Tirza...

The Reader

The Reader is een romantisch drama uit 2008 van Stephen Daldry naar de roman Der Vorleser van Bernhard Schlink. De film won talloze prijzen, waaronder een Oscar, Golden Globe, Bafta én European Film Award voor Kate Winslet die de rol van Hanna Schmitz vertolkt. Aan haar zijde speelt Ralph Fiennes als Michael Berg en andere rollen worden vertolkt door Jeanette Hain (Brigitte), David Kross (jonge Michael Berg) en Susanne Lothar (Carla Berg).

Duitsland, 1958. De 15-jarige Michael Berg wordt doodziek van straat geplukt door tramconductrice Hanna, een vrouw van in de dertig. Hanna helpt hem naar huis en wanneer Michael hersteld is, ontstaat tussen de twee een ongewone, passionele, maar geheime relatie. Michael ontdekt dat Hanna ervan houdt dat hij haar voorleest uit boeken als de Odyssee en Huck Finn. Tegelijk wordt hun relatie steeds lichamelijker. Op een dag verdwijnt Hanna echter spoorloos en Michael blijft verward en wanhopig achter. Maar het leven gaat door en acht jaar later ontmoet Michael Hanna opnieuw in bijzonder dramatische omstandigheden...

  • Memoirs of a Geisha: vrijdag 14 februari om 20.40 u. op Canvas
  • The Kite Runner: vrijdag 21 februari om 20.40 u. op Canvas
  • Tirza: vrijdag 28 februari om 20.40 u. op Canvas
  • The Reader: vrijdag 7 maart om 20.40 u. op Canvas

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: