Van de schoolbanken met eerste release onder de arm

Songwriting, kan je dat studeren? Wat enkele jaren begon als een experiment op het MUDA, kunstsecundaire school in Evergem, is ondertussen uitgegroeid tot een volwaardige afstudeerrrichting. Maar liefst vier laatstejaarsstudenten Songwriting presenteren aanstaande zaterdag, bij wijze van visitekaartje, een eerste single of EP. Ze doen dat met een avondvullende concertavond in NEST, de hipste plek van het moment in Gent, geruggesteund door de laatstejaarsstudenten Muziektheater.

Aster, Charro, Jens en Lion. Vier uiteenlopende persoonlijkheden, vier muziekstijlen, vier talenten die bewijzen dat Songwriting - ook al kan je het dan misschien niet helemaal leren in de klassieke zin van het woord - wel degelijk kan ontwikkeld, ondersteund en gecoacht worden.

Van idee tot Spotify

Het begint met een idee, een moment van inspiratie, die 1% waar altijd sprake van is. En dan volgt de andere 99%. Afwerken, feedback krijgen, kritisch naar je eigen song luisteren, schrappen, herschrijven, arrangeren, opnemen, mixen, ... Het ambacht dus. Het harde werk.

Drie van de vier songwriters hadden ook een officiële release op Spotify en consorten als doel voorop gesteld. Vrijdag verschijnen hun songs, met zaterdag het release concert.

Charro en Aster releasen een volledige EP. Bij Charro heet die 'Cool Calm Guy', met het lied 'Hearts Break When She's Around' als single. Aster koos 'Tired of the Fall' als eerste single van zijn titelloze debuut-EP, die ook te koop is op 25 mei in NEST.

Lion brengt het lied 'XVI' (lees: 'sixteen') uit, de voorloper van een EP die later dit jaar verschijnt. Het nummer is een samenwerking met rapper Alois, vijfdejaarsstudent op MUDA, die ook de productie voor zijn rekening nam.

Jens koos voor een 10 minuten durende, muzikale trip als afstudeerproject, waarin hij verschillende genres verwerkt. Door de vorm niet geschikt als single, maar wel te beluisteren live (met band én danseres) op 25 mei.

Songwriting en Productie

Met het aanbieden van Songwriting en Productie als studierichtingen sluit kunstsecundaire school MUDA aan bij een evolutie die gaande is in de kunstwereld. Het zélf maken van iets, in dit geval liedjes. Eigen muziek, eigen teksten, eigen verhalen. Net als in de theaterwereld betreedt een steeds groter wordende groep 'makers' het podium.

De leerkrachten vullen de rugzak van hun studenten met bagage: tools die ze kunnen nodig hebben bij het schrijven en producen. Tegelijk is muziek maken geen exacte wetenschap en vervullen leerkrachten meer een rol als coach. Meer dan eens worden zij verrast door hun studenten, jongeren die met hun voeten in het nu staan en met de nieuwste ontwikkelingen de school binnenstappen.

De balans tussen de opgedane bagage en de nieuwsgierigheid waarmee ze zelf in de tijd van nu staan, hoor je ook terug in de afstudeerprojecten van Aster, Charro, Jens en Lion. Had je Songwriting van A tot Z kunnen aanleren, dan had je vier identieke producten gehad. Gelukkig hoor je vier eigenzinnige makers, die hun persoonlijkheid en smaak verder hebben ontwikkeld en trots met een afgewerkte release naar buiten komen.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over