Gent Jazz Festival (7-16 juli) klokte bij afsluiter dEUS af op 34.000 bezoekers voor 7 festivaldagen. Geen evenaring van het publieksrecord van vorig jaar, maar de festivalorganisatie is meer dan tevreden met deze verjaardagseditie waarop 52 groepen, w.o. 24 Belgische, de Main Stage en de Garden Stage kleurden. Drie concertdagen haalden het bordje ‘uitverkocht’ met als headliners: 7 juli (Kamasi Washington/Ibrahim Maalouf), 8 juli (Scofield-Mehldau-Guiliana), 15 juli (St Germain).

Festivaldirecteur Bertrand Flamang is alvast trots op het gevolgde parcours van de voorbije 15 jaar en de onafhankelijke koers die hij op alle vlakken kon varen. Tot zijn persoonlijke hoogtepunten 2016 rekent hij Terence Blanchard, Ibrahim Maalouf, Scofield-Mehldau/Guiliana, Carate Urio Orchestra, The Budos Band en Lianne La Havas. De artiesten die het publiek het meest in vervoering brachten, waren Kamasi Washington, Hugh Coltman, Allen Stone, Perfume Genius en De Beren Gieren. Ook de lunchconcerten, op verplaatsing in het Sandton Grand Hotel Reylof Gent, trekken een vast publiek en blijken de perfecte en gezellige setting voor wie jazz op een andere manier wil ontdekken.

Meest enthousiaste publiek ooit

Los van het hoogstaande en gediversifieerde muzikale programma beschouwt Bertrand Flamang deze 15e editie als ‘het Gent Jazz Festival met het meest enthousiaste publiek ooit’. “Het succes van een festival wordt altijd mee bepaald door de sfeer, het publiek en het weer. Deze drie elementen vielen wonderbaarlijk samen in deze feestelijke editie. Er domineerde een relaxte sfeer, een positieve vibe en een feelgood ambiance die o zo belangrijk is als verademing en als tegenwicht voor deze woelige tijden. De Bijlokesite bevestigt als thuishaven. De doorstroming van het publiek, van de Main Stage naar de gezellige tuinen rond de Garden Stage, gebeurde hoofdzakelijk onder een stralende zon. Diverse foodtrucks en gezellige bars zorgden er voor een instant festivalsfeer”, aldus Bertrand Flamang. Ook Gentse kunstenaars en designers waren voor deze editie opgeroepen om festival- en jazzgerelateerde producten en hebbedingen te ontwerpen en kenden uitermate veel succes op de merchandisingstand die nu verder leeft in de online webshop.

Hoera. wint Jong Jazztalent Gent 2016

Op Gent Jazz Festival is de winnaar van Jong Jazztalent Gent 2016 bekend gemaakt, een initiatief van Brouwerij Duvel Moortgat en Gent Jazz Festival. Nieuw dit jaar was de selectieprocedure waarbij de uiteindelijke winnaar werd gekozen via een online poll onder 55 toonaangevende tenoren uit de Belgische jazzsector. Steeds moet het gaan om een groepsproject en niet om een soloartiest of bandleader. Het werd uiteindelijk Hoera., een trio met de broers Bert Cools (gitaar) en Stijn Cools (drums), en Dries Laheye (bass). Met een budget van 10.000 euro en in nauw overleg met de festivalorganisatie werkt Hoera. nu een jaar lang op zijn project. Hoera. krijgt alvast een podium op Gent Jazz Festival 2017 en zal in mei 2017, als enige Belgische inzending, ook deelnemen aan B-Jazz. Dat is een internationale wedstrijd voor aanstormende jazzmusici, vroeger gekend onder Jazz Hoeilaart, en georganiseerd door het magazine Jazzmozaïek. Sinds 2016 is Jazzmozaïek overigens ook een nieuwe structurele partner in de wedstrijd Jong Jazztalent Gent.

Info: www.gentjazz.com. Mooie sfeerfoto’s op https://www.facebook.com/gentjazz/photos_stream?tab=photos_albums.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: