Het zomert vroeg en goed in het M HKA! Met niet minder dan drie nieuwe expo’s, een aantrekkelijk aanbod voor families en citytrippers en een dakterras dat uitgeeft op de stad Antwerpen is het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen (M HKA) een must-do tijdens de zomermaanden. Op 8 juni opent het M HKA de groepstentoonstelling Dierenleven. In de collectievleugel kunnen bezoekers gratis genieten van De Stadscollectie Antwerpen: In/Zicht. En in de IN SITU-ruimte van het museum wordt werk getoond van jong Antwerps talent Vedran Kopljar. Alsof dat alles nog niet mooi genoeg was, wordt nog dit voorjaar het nabijgelegen en vernieuwde Zuidpark opgeleverd waardoor het M HKA meer dan ooit een aangename en zonnige plek in een groene stadsoase wordt.

Zomer op ‘Het Zuid’
Het M HKA ligt midden in de upcoming buurt ‘Het Zuid’, één van de meest prikkelende wijken van Antwerpen. “Het M HKA maakt samen met het FOMU, het KMSKA en de vele galeries deel uit van een buurt die nu terug, en meer dan ooit, het kloppend hart van de Antwerpse hedendaagse kunstscene is,” zegt Bart De Baere, algemeen en artistiek directeur van het M HKA. Maar ook voor wie wil genieten van wat groen in de stad of van de originele sfeer is ‘Het Zuid’ the place to be. De heraangelegde kaaien, speelplekken en open ruimtes waren er al, maar nu wordt ook nog het vernieuwde Zuidpark opgeleverd. Het ‘Central Park’ van Antwerpen is een bezoek waard en dat is perfect te combineren met een stop in het M HKA waar in de zomermaanden heel wat activiteiten gepland staan voor de hele familie. Niet alleen gezinnen maar ook ‘stadsbelevers’ zijn hier uren zoet met de verschillende expo’s die het museum gelijktijdig aanbiedt. Bij mooi weer is dit bovendien een goed adres voor een verkoelend drankje want het M HKAFE beschikt over een dakterras met uitzicht over de stad, ‘t Scheld en het enige publiek werk van Keith Haring in België. Ook James Turrell kom je hier tegen met een werk waar je zowaar in kan gaan zitten.

Al het goede komt in drieën
De zomer begint dus goed in Antwerpen maar ook vroeg, want op zaterdag 8 juni opent het MUHKA haar tentoonstelling Dierenleven, waarvoor inspiratie werd gevonden in het boek The Lives of Animals van de Zuid-Afrikaanse schrijver J.M. Coetzee. De tentoonstelling brengt werk van meer dan veertig kunstenaars samen die stuk voor stuk rond dieren werken en kritische vragen stellen met betrekking tot de complexe relatie tussen mens en dier, bewustzijn van dieren, domesticatie en bevrijding enz. “Het thema sluit ook aan bij grotere vraagstukken rond ethiek, empathie, het klimaat en feminisme, maar blijft dankzij de visueel aantrekkelijke en deels ook immersieve werken heel toegankelijk en behapbaar,” aldus De Baere. Sleutelkunstenaar is de internationaal gerenommeerde Lin May Saeed (1973-2023) van wie niet alleen het openingswerk The Liberation of Animals from their Cages XVI (2014) te zien is, maar ook nog een vijftiental andere werken. Verder is het uitkijken naar werk van o.a. Rebecca Horn, Elen Braga en Melanie Bonajo. De tentoonstelling is een aanrader voor het hele gezin en loopt tot en met 22 september.

Wie benieuwd is naar De Stadscollectie Antwerpen kan werk van meer dan 35 kunstenaars bewonderen in de collectievleugel van het museum. Dat kunnen locals zijn of internationale kunstenaars die in de stad wonen of werken. Met onder meer werk van Daan Gielis, Nadia Naveau, Otobong Nkanga, Panamarenko, Charline Tyberghein. De collectie is een dynamische verzameling hedendaagse beeldende kunst waardoor er altijd wel iets nieuws te ontdekken valt. De vleugel is gratis te bezoeken, ideaal dus voor een artistieke tussenstop.

Wil je ten slotte wat dieper duiken in de conceptuele kant van hedendaagse kunst dan is er Vedran Kopljar (°1991) wiens tentoonstelling MEAN van 18 mei tot 1 september te zien is in de puntzaal van het museum. Via schilderkunst, video, performance en woord onderzoekt Kopljar hoe betekenis wordt gecreëerd. MEAN maakt deel uit van het IN SITU-programma van het M HKA waarbij het museum focust op de ontwikkeling van nieuw werk en op maat gemaakte projecten door beloftevolle kunstenaars. In het verleden viel de eer bijvoorbeeld te beurt aan onder meer Otobong Nkanga.

Altijd iets te beleven
Het M HKA is allerminst een cleane white cube maar net een bruisende plek waar er altijd wel iets te beleven is. Naast de expo’s zijn er filmvoorstellingen, artist talks, performances, workshops en rondleidingen met experts. Bij Dierenleven wordt er zelfs een rondleiding gegeven door de curator van de tentoonstelling Joanna Zielińska.

Elke eerste zaterdag van de maand, van april tot en met oktober worden er ook avant-garde wandelingen georganiseerd waarbij je kennis kan maken met het verleden, het heden en de toekomst van het M HKA en de wijk 'Het Zuid'.

Voor de hele familie
Ook kinderen komen hier aan hun trekken met een wekelijkse familiedag op zondag met een wandeling voor gezinnen, met gids voor kids, helemaal gratis en zonder reservatie. En in het Salon op de eerste verdieping kan je de handen uit de mouwen steken, met leuke spelletjes, knutselwerken en leeshoek. Op zondag tussen 14 en 16 uur zet een gastvrouw of -heer je op weg met spelen, creëren en experimenteren.

Dit jaar doet het M HKA bovendien opnieuw mee met Schatten van Vlieg, een schattenjacht van UiTmetVlieg voor families in het museum tijdens de zomer. Er zijn alweer fijne prijzen te winnen.

Vanaf juni is er ook een nieuwe familiebundel. Ontdek op speelse wijze het museum en de tentoonstellingen met knotsgekke kijk-, doe- en tekenopdrachten op maat van kinderen tussen 6 en 12 jaar.

Niet te missen zijn de populaire rondleidingen voor peuters M HKADEE, elke eerste zaterdag van de maand voor kinderen van 1,5 tot 4 jaar. Met hun grijpgrage vingers en gulzige monden, hebben peuters het vaak niet gemakkelijk in een museum. Daarom ontwikkelden wij een rondleiding op maat. Onze gids neemt de allerkleinsten mee op pad tussen de kunstwerken en laat ze voelen, ruiken, horen of bewegen samen met de kunst.

Nieuw dit jaar is 'Filospook', een filosofisch kaartspel gebaseerd op kunstwerken uit de M HKA-collectie. Je kan de kaarten thuis, in het museum, in de klas of op om het even welke andere plek ter wereld gebruiken. De vragen nodigen je uit om met elkaar in gesprek te gaan over kunst en de grote vragen van het leven. Met Filospook verbindt het M HKA kunst en filosofie. De kaarten zijn zo mooi vormgegeven dat ze een kunstwerk op zich zijn. Een ideaal cadeautje of souvenir.

Festivalitis
Wie het museum eens in een ander licht wil zien is welkom op Museumnacht op zaterdag 3 augustus, dan blijft het museum tot in de late uurtjes geopend. Op 14 en 15 september strijkt het woordfestival Zuiderzinnen neer in het M HKA met performances en lezingen. Van 20 tot 22 september staat het dakterras in de spotlights tijdens het DAKkan.festival dat de daken van de stad doet opleven. In het najaar wordt dan weer het vijfjarig bestaan gevierd van De Cinema, de filmwerking van het M HKA.

OVER M HKA
Het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen, kortweg M HKA, is een internationaal toonaangevend museum voor hedendaagse beeldende kunst en visuele cultuur. Diep geworteld in de Antwerpse avant-garde, met een sterke internationale verbondenheid.

Het M HKA verruimt je blik. Met grootschalige tentoonstellingen en intieme presentaties, van gevestigde kunstenaars en aanstormend talent. De collectie omvat regionale en internationale hedendaagse kunst vanaf de avant-garde in de jaren 1960 tot nu. Met topwerken van sleutelkunstenaars zoals Luc Tuymans, Panamarenko, Otobong Nkanga en Anne-Mie Van Kerckhoven. Naast toonaangevende ensembles uit vele hoeken van de wereld, met een focus op Eurazië.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over