Met in alcoolstift geschreven Dadaïstische poëzie (Steppe paard uit Ruiter 1916) in de hand, ter voorbereiding van de aankondiging van de volgende new wave groep Cabaret Voltaire uit Sheffield, vinden we Marcel Vanthilt terug backstage op Sinner’s Day. Marcel is vandaag presentator en performer in één, energieker dan ooit , vol positiviteit! Scherp van tong, vol ambitie , en met hilarische geestelijke spirit, ideaal sfeertje om een Frontview interview aan te vatten.

Hoe voel je je op Sinner’s Day ?

“Heel goed, ik ben blij dat de mensen zo vroeg gekomen zijn, dat had ik niet verwacht. Je denkt…misschien komen ze wat later voor Cabaret Voltaire, Gang of Four. Om 14 uur was dat hier al gezellig vol”.

Vanthilt nog altijd een beetje punk?

“Absoluut, en met het ouder worden, wordt het alleen maar erger.”

Nog altijd het zot kieke van weleer op MTV, toen naast de zijde van Ray Cookes!

Ge hebt zo’n dipke in uw leven. Maar als ge 16 à 20 jaar bent , zijt ge een zot kieke. Na uw dertigste verandert dat een beetje, ik ben dan getrouwd op mijn veertigste. En de periode tussen 40 en 50 is een periode van A WASTE OF FUCKING TIME. En nu weet ik na mijn vijftigste… FUCK IT MAN, we gaan toch maar dood!! (lacht) Ik kan er maar beter iets tof van maken. Het is leuk om op het podium te staan en te rammen, en te merken dat mensen dat leuk vinden.”

Experimenteer je nog altijd met brillen? Een handelsmerk van jou.

“Ja, maar mijn financiën zijn op het ogenblik niet zo. Een bril voor mij, met glazen in, dat is al direct 200 à 300 €, dus het is wat geminderd! Ne goeie sponsor graag, gratis brillen altijd welkom!”

Wat houdt u vooral bezig dezer dagen?

“Dit jaar toch heel wat optredens gedaan, de plaat is uitgekomen eind maart. Zo’n 30 tal optredens, ook op de Gentse Feesten. Sinner’s Day vind ik een heel mooie om het jaar mee af te ronden. Verder is het niet gemakkelijk, zeker als je de Belgische radio niet mee hebt. Dus ik zit maar te wachten dat de vrije radio’s snel opnieuw beginnen. Lokale radio’s , begin eraan!, want als we op Studio Brussel moeten wachten, dan kunnen we nog lang wachten!!”

Radio Centraal staat terug in de startblokken….

“Radio Centraal leeft nog altijd , maar dit is voor een specifiek publiek. Er zit geen lijn in de programmatie, 2 uur wereldmuziek, 2 uur Afrikaanse muziek, jazz, electro. BBC Radio 6 is geweldig, een mengeling van pop , rock, electro,…. Gary Numan had dit jaar een album release met een sterke single, dat heb ik hier in België niet gehoord, op BBC hebben ze dat rot gedraaid”.

Gaat Vanthilt muzikaal nog verder experimenteren?

“Aan het album Cash Cash zijn we begonnen en na een tijdje ben je weer iets te poppy, omdat je hoopt om op de radio te komen, maar FUCK de radio, ze draaien het toch niet! Dus het moet extremer gaan”.

Heb je nog iets met de nieuwe K3-tjes?

“Die hebben zo weinig persoonlijkheid dat ze me niet storen, ge kijkt daar dwars doorheen. Het zijn echt poppetjes. Die eerste drie , dat waren nog eens bitches. Karen Damen is geen gemakkelijke vrouw, die Kristel ook niet, en die Kathleen , daar was ook nen hoek af. Tegen de nieuwe K3 kun je niet tegen zijn, het is Barbapappa en Mon Chichi samen”.

Barbies?

“Oh man, O God!” (lacht)

Over welke dingen schrijf je graag, in Cash Cash gaat het over geld terug van de overheid, allemaal zeer actueel, mensen zijn met ARCOPAR ook alhun geld kwijt.

“Vroeger gooide ik vaak wat woorden op ne hoop en dat vind ik ook al goe, want niet alles moet een betekenis hebben. Ik ben nog altijd grote fan van Paul Van Ostaeyen. Die gooide reclameslogans op ne hoop en dat was dan een tekst. Met deze plaat wou ik over één idee doorschrijven. Met Cash Cash uitte ik dat ik niet tevreden ben met de taks taks overheid. Appl , Starbucks, Shell & Lloyds, die gaan op grote poten over oceanen heen en die betalen geen euro, dat klopt echt helemaal niet. En die politieke flappentappers met uitkeringen als ze met hun job stoppen, 300 000€ krijg ik niet hoor”.

Cash Cash kwam ook op vinyl uit, speel je thuis nog vinyl?

“Ik heb een nieuwe pickup (platenspeler) gekocht enkele jaren geleden. Deze week nog in Antwerpse platenhandels geweest, The Vinyl Touch, de Tune Up, de FatCat, zoveel keus. Ik heb deze week nog de eerste LP van Kraftwerk gekocht voor 15€. Ik was die muziek gewoon vergeten, maar dat is héél goed hé. En vandaag staat Wolfgang Flür (ex-Kraftwerk) nog op het podium, de Floeren Aap! “(lacht)

Als MTV VJ kwam je ongetwijfeld met tal van artiesten in contact.

“De mensen die ik het vaakst zag en het leukst waren, zijn de bandleden van Siouxie and the Banshees. Allé Siouxie en hare man, Budgie, den drummer, héél toffe mensen. Ook de bandleden van Depeche Mode, heel gewoon en sympathieke gasten, die doen waar ze goesting in hebben. Nick Cave was ne rare, een heel vriendelijke mens totdat de camera begon te draaien, dan is het plots ne andere mens. ‘Die vraag staat me niet aan, en dat staat me niet aan….’ Heel kregelig, maar hij blijft goed hé.”

Hoe was het om dit jaar op het podium van Linkerwoofer te staan, een thuismatch aan de Schelde.

“We traden redelijk vroeg op , 17 uur in de namiddag. Momenteel toeren we in culturele centra, een meer intieme sfeer, mensen zitten neer, ik vertel dan ook veel meer. Dat gegeven combineren met optredens zoals vandaag, top!”

Vandaag nog eens een mooie affiche, hoe sta je tegenover die grootse festivalpakketten die tegenwoordig aangeboden worden, vanaf 40 groepen en meer.

De mensen gaan in eerste instantie niet meer voor de muziek. Het is een evenement en men wandelt wat rond, men komt een DJ tegen, één of andere band, het is een soort van Efteling geworden. Misschien komen de mensen anders niet meer, muziek heeft veel van zijn waarde verloren. Mensen betalen niet meer voor muziek, mijn kinderen hebben niet één plaat, alles op Spotify, Youtube. De kleinste heeft één cd, geluidshuissprookjes (de gelaarsde kat), die we zelf gekocht hebben”.

Achter jou op het podium staat een jongde band, Marcel met zijn gezin? (lacht uitbundig)

Ja, met mijn nieuwe vrouw Leen aan de toetsen! Neenee, het is de vrouw van iemand anders hoor. Ze lijken jong, omdat ik oud ben.

Leen is geweldig, je hebt een basis van ritme-tracks en baslijnen, maar daar bovenop kan je wat freewheelen. Nu heb ik op zo’n basisritme het nummer ‘Extra scherp’ gedaan , maar dat was helemaal niet afgesproken. Gisteren dacht ik, het is een instrumentaal nummer, dan heb ik wel zeer weinig te doen natuurlijk”.

Ook een cover van de Belgische band ‘Nacht und Nebel’ op de set.

“We hebben daar vroeger veel mee opgetreden en dat was altijd miserie. De zanger Patrick Nebel kwam dan in een kleedkamer binnen op een festival en dan sloeg die alles kapot. Altijd drama! Tafels omver, bier in de lucht, tegen mij was hij nochtans altijd zeer lief. Een zeer getormendeerde man in zijn hoofd. Het nummer, Movoco Synthaca vind ik zeer goed.”

De dag dat het zonlicht niet meer scheen” mocht zeker niet ontbreken op deze donkere Sinner’s dag?

“Eergisteren dacht ik om het niet te spelen. Maar dan speelden we Fad Gadget en we merkten dat die tekst wel op dat nummer past. Misschien is dat allemaal hetzelfde , die electro. Maar we hebben goed geluisterd naar Fad Gadget, het blijft goed.

Op het eerste optreden waar we samen speelden, spoot Fad Gadget zich in met scheercrème op het podium en dan scheerde hij zich met een Gilette mes, sneed zich en dan liep dat bloed in die scheercrème”.

Misschien nog een gestoorde act voor Vanthilt?

“Nee hoor, ik ben doof en blind!! Dat loopt slecht af!”

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: