Op donderdag 12 december ontvangt Cath Luyten in de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van Vandaag over een jaar vier gewone Vlamingen die op één jaar tijd iets bijzonders willen realiseren. Ze praat met de 36-jarige Cindy, die verlamd raakte na haar bevalling en terug wil kunnen paardrijden. Tanguy (45) wil van zijn alcoholverslaving af. Koen (45) wil getransplanteerd worden met een nieuw hart. En de 103-jarige Godelieve wil parachutespringen.

Bij Cath komen ze vertellen over hun plannen. Eén jaar - maar slechts enkele seconden op televisie - later wandelen ze de studio weer binnen en komen Cath en de kijkers te weten hoe het gelopen is. Samen met de kijkers en met haar gasten herbeleeft Cath de belangrijkste momenten uit hun bewogen jaar. Ontdek de verhalen uit de eerste aflevering hieronder.

Vandaag over een jaar: op donderdag 12 december om 20.40 uur op Eén.

Deelnemer in de kijker: Godelieve (103) uit Ieper - "Vandaag over een jaar wil ik uit een vliegtuig springen."

"Wat kan er mis gaan? Ik kan hier toch ook doodvallen."

Wie haar ontmoet, zou het niet zeggen, maar Godelieve is al eventjes de 100 jaar gepasseerd. Het houdt haar echter niet tegen om nog mooie dingen te doen in haar leven. Zo ging ze pas nog op reis naar Griekenland, plant ze een trip naar Lourdes en heeft ze een ballonvaart gemaakt. En dat laatste deed haar verlangen naar meer, en naar hoger. Godelieve droomt er namelijk van om een parachutesprong te maken. Haar naasten vinden het een gek idee en houden hun hart vast, maar de dokters geven haar groen licht.

Cindy (36) uit Aalter - “Vandaag over een jaar wil ik terug kunnen paardrijden”

"Ik wil het ziekenhuis binnenstappen en zeggen: dokters, jullie hadden ongelijk."

Meteen na de geboorte van haar zoontje tuimelde Cindy van haar roze wolk. Haar lichaam bleek slecht te reageren op de epidurale verdoving en ze raakte verlamd vanaf de navel. De dokters voorspelden dat ze nooit meer zou kunnen stappen. Als bewust alleenstaande moeder bekroop Cindy het gevoel dat ze geen goede mama kon zijn en dat haar zoontje beter verdiende. Ze worstelde met zelfmoordgedachten, maar vond gelukkig de moed om door te gaan en de dokters hun ongelijk te bewijzen. Ooit zal ze die rolstoel aan de kant laten en terug haar grote passie kunnen uitoefenen: paardrijden.

Tanguy (45) uit Haacht - “Vandaag over een jaar wil ik verlost zijn van mijn drankprobleem.”

"Ik wil stoppen, maar het lukt mij niet. En dat is het moeilijkste."

Op zijn zestiende dronk Tanguy zijn eerste pintje. En dat smaakte meteen. Toen hij twee jaar later het studentenleven inrolde, nam zijn alcoholverbruik toe. Stilaan werd het problematisch. Een kwarteeuw lang is Tanguy al verslaafd aan alcohol. En dat moet stoppen, vindt hij. Hij staat voor de grootste uitdaging van zijn leven. Hij vertelt bij Cath zijn voornemen, om zich zo extra te motiveren om een jaar lang geen druppel alcohol aan te raken.

Koen (36) uit Mortsel - “Vandaag over een jaar wil ik een nieuw hart hebben.”

"Ja, ik ben bang voor die operatie, want dan móet het gebeuren."

Koen heeft al vijftien maanden geen hartslag meer. Zo lang al loopt hij rond met een pomp die zijn bloed door zijn lichaam stuwt. Die kwam er nadat hij op één dag negen hartstilstanden heeft gehad. Gelukkig had hij toen al een defibrillator en een pacemaker die bij hem werden ingeplant, nadat een hartafwijking werd vastgesteld.

Al vijftien maanden wacht Koen op een donorhart. Vijftien bange maanden waarin hij niet op reis kan gaan en steeds stand-by moet staan voor een oproep. Want wanneer het juiste donorhart beschikbaar is, zal Koen een harttransplantatie moeten ondergaan: een risicovolle operatie die zal bepalen of Koen aan een tweede leven kan beginnen.

Vandaag over een jaar: op donderdag 12 december om 20.40 uur op Eén.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over