Het Mechelse theater M is al een tijdje in stilte bezig met de voorbereidingen van ‘Gaten’, een nieuwe theaterproductie waarvoor ze niemand minder dan Lieven Debrauwer wisten te overhalen om de regie op zich te nemen. “Aangezien Lieven slechts meestapt in een project waar hij 100% achterstaat, waren we zeer blij dat hij na een eerste lezing meteen enthousiast reageerde op ons voorstel”, aldus artistiek leider Yves De Lathauwer.

In ‘Gaten’ spelen Walter Smits (bekend acteur uit ‘Slisse en Cesar’ en stadsgids in Mechelen) en Ken Verdoodt (door velen gekend uit ‘Amika’) grootvader en kleinzoon. Bernard is dementerend. Elke maand zoekt zijn kleinzoon Kevin hem op. De sfeer tussen grootvader en kleinzoon is verre van optimaal. De beginnende dementie vreet gaten in Bernards geheugen. Zowel zijn oorlogsverleden als de persoonlijke herinneringen zijn troebel. Maar wat is Bernard vergeten en wat verzwijgt hij doelbewust?

“Met deze productie kaarten we het onderwerp dementie aan. We letten er wel op dat het geen zware materie wordt. De voorstelling zal een zwarte komedie worden met een tragisch kantje. Het hoofdpersonage heeft beginnende dementie, maar we focussen ons niet rechtstreeks op de ziekte, eerder op de invloed dat dementie heeft op de mensen rondom de patiënt, in dit geval de kleinzoon,” verduidelijkt Lieven Debrauwer die ook voor aanvang van de voorstellingen op 12, 27 en 28 oktober 2018 een gratis inleiding zal geven over het ontstaan van de voorstelling.

Net zoals in het bekende ‘Pauline & Paulette’ van dezelfde regisseur, zal ook hier met een ernstig thema toch een glimlach op uw gezicht verschijnen. De dementerende Bernard zal niet de oneliner ‘Pakske Maken’ (legendarische uitspraak van Pauline, het personage van Dora Van der Groen) aanhalen. Maar hij heeft een eigen, typische uitspraak die zal blijven nazinderen en bij dit ernstige thema u toch ook even zal doen lachen. Of op zijn minst glimlachen. Het thema wordt desondanks toch op een zeer boeiende, soms zelfs aangrijpende manier aangekaart.

“Lachen en humor zijn niet bepaald elementen die kunnen gekoppeld worden aan dementie. Toch zit er heel wat humor in de voorstelling. Er werd tijdens de lezingen, repetities en doorlopen vaak gelachen met de grappige dialogen, geschreven voor Yves De Lathauwer en Robin David,” aldus projectcoördinator Helga Van der Heyden.

Gekoppeld aan ‘Gaten’ wordt op 25 oktober 2018 een lezing gehouden over dementie bij theater M door prof. Julie Van der Zee. Deze lezing is ten voordele van Brein Instituut vzw, opgericht door prof. Van Broeckhoven om het wetenschappelijk onderzoek naar Alzheimer en dementie te ondersteunen.

De voorstelling loopt vanaf 11 oktober 2018 bij theater M in Mechelen en vanaf 23 november 2018 bij theater Het Klokhuis in Antwerpen.

Info en reservaties: www.theaterM.be

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: