De voorbije weken hebben de Canvas-kijkers in Nooit meer dezelfde kunnen kennismaken met mensen die op de eerste rij stonden bij historische momenten in de recente Belgische geschiedenis. Die gebeurtenissen hebben hun leven in die mate gekleurd of getekend dat ze daarna nooit meer dezelfde zijn geworden. Ook in de volgende afleveringen passeren telkens drie tot de verbeelding sprekende verhalen de revue, van de man die het dioxineschandaal ontdekte tot een ‘Dolle mina’ die als ‘mol’ infiltreerde in een Miss Belgie-verkiezing, en van de ramp met de Herald of Free Enterprise tot de onteigeningen in Oosterweel en Wilmarsdonk. Elke dinsdag om 20.40u. op Canvas.

Nooit meer dezelfde laat voor elk van die historische momenten één getuige aan het woord die de gebeurtenis vanop de eerste rij beleefde. Hun persoonlijke, vaak emotionele en meeslepende verhalen – drie per aflevering – worden geïllustreerd met zorgvuldig uitgekozen archiefbeelden. Soms gaat het om echte mijlpalen in de Belgische geschiedenis, dan weer staan de persoonlijke ervaring en innerlijke evolutie van de ooggetuige voorop. Maar altijd geldt dat de gebeurtenissen van toen zo ingrijpend waren voor de getuigen dat zij achteraf nooit meer dezelfde werden als voorheen.

Aflevering 4: Het dioxinespoor – De dioxinecrisis (1999)

Jan Van Ginderachter werkt in de veevoedersector. Hij ontdekte zelf als eerste dioxine in de voedselketen, lichtte het ministerie in en werd zo de klokkenluider van de dioxinecrisis. Dat grootschalige voedselschandaal schudde niet alleen zijn persoonlijke leven, maar ook het Belgische politieke landschap grondig dooreen.

De laatste mijn – De sluiting van de laatste Kempense steenkoolmijn in Zolder (1999) Ünal Sekmen werkte zijn ganse jonge leven als fiere mijnwerker. Met veel trots kijkt hij terug op die tijd. De collega’s in de mijn werden vrienden voor het leven. Door de sluiting van de mijn in Zolder kwam er abrubt een einde aan een tijdperk. Ünal denkt er nog elke dag aan terug, met veel nostalgie en heimwee.

Dolle Mina – Verstoring Miss België-verkiezing (1971)
Danielle Colardyn liet zich inspireren door de opkomende vrouwenbewegingen. Tijdens de tweede feministische golf infiltreerde de knappe jonge vrouw als ‘mol’ in onze bekendste schoonheidswedschrijd: de Miss België-verkiezing. Samen met de Dolle Mina’s zette ze zo de schoonheidswedstrijd op stelten.

Aflevering 5 : De revolutie van Dokter Amy - Goedkeuring abortuswet (1990)

Dokter Jean-Jacques Amy vocht jarenlange een hardnekkige strijd om vrouwen in nood te kunnen helpen. Hij voerde clandestiene abortussen uit en werd daarbij meerdere keren vervolgd en zelfs veroordeeld. Uiteindelijk haalde hij zijn slag thuis toen zwangerschaps- onderbreking op 3 april 1990 uit het strafrecht werd gehaald: het werd de gelukkigste dag uit zijn leven. Op politiek vlak leidde de abortuskwestie tot een constitutionele crisis, koning Boudewijn weigerde de wet immers te ondertekenen.

Ik vocht voor elk biljet – Invoering van de Lotto in België (1978)
Servais Grootjans stond als hoofd van de dienst ‘behandeling biljetten’ aan de wieg van de Lotto in ons land. Een huzarenstukje in die tijd. Ook al is het ondertussen meer dan 30 jaar geleden, Servais herinnert zich de intrede van de Lotto in België nog als de dag van gisteren en kijkt er met veel fierheid op terug.

Gijzeling in Tilff - Langste gijzeling ooit in België (1989)
Gaëlle Jeuris werd als tienjarig meisje meer dan een week lang gegijzeld bij haar thuis in het kleine stadje Tilff. Haar vader was bankdirecteur. Het werd de langste en spectaculairste gijzeling uit de Belgische geschiedenis. De gebeurtenis had een drastische invloed op Gaëlles latere leven: het werd haar droom om zelf als politie-inspecteur aan de slag te gaan, wat ze in 2003 dan ook waarmaakte.

Nooit meer dezelfde: op dinsdag om 20.40 uur op Canvas

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: