Kenny Vermeulen

14 februari, de dag waarop commercieel Vlaanderen in de handen wrijft en menig man het hoofd breekt over het perfecte last-minute cadeau. Mijn Valentijn liet ik braafjes thuis (wat je graag ziet moet je thuislaten werd mij geleerd) en alleen trok ik naar het Koninklijk Circus voor The Kooks. Zij kwamen er op deze dag vol liefde hun nieuwe plaat voorstellen.

Let’s face it, The Kooks zijn lange tijd weggeweest. De tijd dat ze een Sportpaleis kunnen vullen is al even geleden en veel mensen weten zelfs al niet meer dat ze nog optreden. Dat terwijl hun debuutplaat in 2006 zo’n knaller was. Inside In/Inside Out beloofde zoveel goeds. Wat volgde was alleen niet echt waw waardoor de mannen uit Groot-Britannië op de achtergrond verdwenen. De verwachtingen waren dan ook niet al te hoog gespannen.

Het Koninklijk Circus bleek er alvast zin in te hebben. Proper gevuld met jong en oud, man en vrouw. Koppeltjes die er een mooi Valentijnseinde aan wilden breien en vriendinnen die wilden genieten van frontman Luke Pritchard. Luke, die zag het ook zitten. Al van bij de start kreeg hij het publiek mee met ‘Around Town’.

Daarna volgde ‘Ooh La’ van hun eerste plaat. De dames klapten, de heren haalden hun smartphone boven. De band gaf blijk van enthousiasme en werd daarbij ondersteund door leuke visuals. Een opmerking: stop die stroboscoopterreur. Niets hatelijker dan felle, flikkerende, witte lichten recht in je gezicht. Je kunt het podium niet meer zien. Moet rond je kijken of de ogen sluiten en bent helemaal van je melk. Die dingen zijn alleen maar goed om een epilepsieaanval te creëren.

Met ‘It Was London’ en ‘Bad Habbit’ bracht de band twee nummers uit hun nieuwste plaat ‘Listen’. Niet meteen even sterke meezingers als hun eerdere successen. Het was dan ook wachten tot bekendere plaatjes. Die kwamen er met ‘She Moves in Her Own Way’ en ‘Eddie’s Gun’. Allebei opnieuw van die eerste plaat. Man, wat is die goed.

De band verliet even het podium, Luke bleef alleen achter en bracht daarna een a cappella versie van Seaside en Dreams. Zacht, met gevoel en perfect passend bij Valentijn. Met de band daarna terug on stage kregen we nog ‘Westside’ en ’Sweet Emotion’ van de nieuwste plaat. All in all is de ‘Listen’ vrees ‘k niet zo sterk als Inside In/Inside Out. Dat viel vooral op tijdens de bisronde waarbij de band afsloot met hun monsterhit ‘Naive’. De zaal ontplofte. Iedereen danste en genoot.

Aansluiten bij hun succes van enkele jaren geleden wordt moeilijk. Daarvoor is Listen net iets te generiek. Maar voor het Koninklijk Circus en de vele Valentijnskoppeltjes was dit zeker een geslaagde avond.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
The Kooks
Datum: 
14 februari 2015
Locatie: 
Koninklijk Circus, Brussel
Meer over