Vanaf 16 september, en dit gedurende 10 dagen, zijn de werken van Belgische en internationale designers en kunstenaars te bezichtigen in winkels en andere panden in de Brusselse Waterloolaan en omgeving. Maison Natan, Diane Van Furstenberg, Sofitel Le Louise Brussels, Marie's Corner of Limited Edition, om er maar enkele te noemen, zetten volop hun schouders onder creativiteit en vormen daarmee de vooraanstaande ambassadeurs van de 7e editie van UPTOWN ART & DESIGN TOUR.

De editie van vorig jaar mocht op twee weken tijd 10.000 bezoekers verwelkomen. Dit jaar wil het cultureel stadsplatform UPTOWN ART & DESIGN deze opkomst dubbel en dik evenaren. In 2019 kregen vijftig werken van de hand van designers en kunstenaars van een tiental nationaliteiten een prachtig uithangbord langsheen een parcours dat minutieus werd uitgestippeld door Kunty Moureau. Dit jaar opnieuw, van 16 tot 27 september, worden hedendaagse creatie, kunst en design op handen gedragen tijdens een buitengewoon kunstenparcours in Brussel.

Dankzij de medewerking van de deelnemende boetieken zal UPTOWN ART & DESIGN TOUR de Waterloolaan en omgeving met glans doen opleven. Door een selectie kunstwerken die voortdurend evolueert maar toch eenheid creëert, wordt de UPTOWN-wijk gedurende 10 dagen hét epicentrum van originele kunst en design: van de Naamsestraat, over de Grotehertstraat tot de Gulden Vlieslaan.

UPTOWN ART & DESIGN TOUR biedt op die manier de nodige visibiliteit aan bekende kunstenaars, jonge talenten en nieuwe designers in Brussel, de economische draaischijf, culturele ontmoetingsplek en het kloppend hart van Europa. Het evenement krijgt de steun van de Stad Brussel en Fabian Maingain, schepen van Economische Zaken en Werkgelegenheid, verheugt zich alvast over de positieve impact op de Waterloolaan en al wie daarbij betrokken is: “Dit prachtig project laat kunst binnentreden in de handelszaken van een historische laan in onze hoofdstad. Het is de manier bij uitstek om het publiek opnieuw vertrouwd te maken met de winkels die zwaar getroffen zijn door de crisis die we met z’n allen ondergingen. Deze handelszaken, maar vooral de mensen daarachter, maken integraal deel uit van de Brusselse identiteit. Deze zomer al worden, bij wijze van aavulling op het project, tal van artistieke activiteiten georganiseerd in de wijk".

Een nieuwe wind

UPTOWN ART & DESIGN vertrok voor de eerste keer op tournee in 2014 en heeft ondertussen 6 edities achter de rug. “Het is een parcours waar iedereen aan zijn trekken komt en inspiratie kan opdoen. We laten de klassieke benadering van kunst even achterwege om plaats te maken voor een vorm van artistieke vernieuwing die ons een bevrijdend gevoel geeft…”. Het is vanuit die optiek dat Kunty Moureau – oprichtster van UPTOWN, projectverantwoordelijke en creatief directeur voor de kunstwerken, de ontwerpers en de ambassadeurs – het parcours omschrijft. En met dit engagement vat ze meteen ook de 7e editie aan.

Ze werkt dit jaar samen met Pascale Dedoncker, die even gepassioneerd is door kunst en design. Vanuit haar expertise in Aziatische kunsten wil ze deze nieuwe editie verrijken door nieuwe invalshoeken op te zoeken: “Kunty en ik hebben de kunstenaars, designers en ambassadeurs met elkaar in contact gebracht en vervolgens de kunstwerken en -objecten geselecteerd. Wij kunnen niet wachten om het resultaat van onze samenwerking voor te stellen aan de bezoekers. En wij hopen dat we hiermee de banden tussen de stad, haar bewoners en bezoekers alleen maar zullen versterken”.

Het was een heuse uitdaging om voor elke locatie een perfect evenwicht te vinden tussen de scenografie van het kunstwerk en de geest van de handelszaak. « De kunstenaar moest zich de ruimte helemaal eigen maken om de aandacht van de bezoeker te kunnen trekken”, vertelt Kunty Moureau. “Daarom hebben we er ook voor gekozen om iedereen ter plaatse te ontmoeten. De kunstenaars gingen aan de slag met de specifieke merkidentiteit en -waarden én de architectuur van de ruimte en vertaalden deze in hoogsteigen creaties met één doel voor ogen: emotie opwekken bij de bezoekers».

Iedereen met een passie voor kunst en design wordt van 16 tot 27 september verwacht op de zevende UPTOWN ART & DESIGN TOUR in Brussel. Elke deelnemende winkel zal uiteraard de gezondheidsmaatregelen respecteren om de veiligheid van alle bezoekers te garanderen.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: