Vanaf komende woensdag ontdek je Coppelia in de bioscoop. De film (een coproductie van het Belgische productiehuis Lunanime) brengt een klassiek balletverhaal op het grote scherm, in een unieke combinatie van live action dans en animatie. Vanwege de mix van verschillende filmtechnieken werd Coppelia door maar liefst drie regisseurs onder handen genomen: de Belgische regisseurs Steven De Beul en Ben Tesseur hebben samen de animatiestudio Beast Animation (die o.a. Rintje en Meneer Papier maakten) en weten alles over animatie; de Britse regisseur Jeff Tudor had eerder al ervaring met dansfilms.

Jaren werd er aan de film gewerkt door professionals uit België, Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Ted Brandsen, directeur van Het Nationale Ballet in Amsterdam, stond in voor de choreografie. De originele muziekscore van Maurizio Malagnini (Call the Midwife, Peter and Wendy) werd in Londen opgenomen door het BBC Symphony Orchestra. Niet verwonderlijk dus dat de muziek van de film ondertussen al vijf prijzen won in Engeland, o.a. voor Filmscore of the Year en Best Score for a Fantasy Film.

Er wordt beroep gedaan op een indrukwekkende cast met internationale sterdansers. De hoofdrol wordt vertolkt door Michaela DePrince. Haar jonge carrière telde al heel wat mooie hoogtepunten, van dansen in de clip Lemonade van Beyoncé, tot tweede solist bij Het Nationale Ballet en momenteel ballerina bij het Boston Ballet.

Andere belangrijke rollen zijn weggelegd voor Jan Kooijman (Dancing with the stars-jurylid, danser, acteur), sterballerina Igone de Jongh, Irek Mukhamedov (voormalig ster van het Bolsjoi Ballet en The Royal Ballet) en de Britse ex-ballerina en tv-personality Darcey Bussell.

Coppelia is gebaseerd op het gelijknamige 150 jaar oude balletstuk over de liefde tussen Zwaantje en Frans, die in gevaar wordt gebracht door Dr. Coppelius en zijn akelig mooie protégé Coppelia. De film brengt een actuele hervertelling, waarbij Dr. Coppelius geen speelgoedmaker meer is maar een cosmetisch chirurg. Door de zoektocht van Zwaantje naar de waarheid over de charismatische dokter, ontdekken haar dorpsgenoten hoe belangrijk het is om jezelf te zijn in een samenleving waarin zoveel belang wordt gehecht aan uiterlijke perfectie.

Coppelia kreeg zijn wereldpremière op het animatiefestival van Annecy, en eerder dit jaar een Belgische première op het JEF festival. Ondertussen ging de film al de wereld rond op internationale filmfestivals in o.a. San Francisco, Melbourne, Cambrigde, Israël en Egypte.

Vanaf 27 juli is Coppelia te zien in Sphinx Cinema (Gent), UGC (Antwerpen, Mechelen, Turnhout), The Roxy Theatre (Koersel), Lumière Antwerpen, Lumière Mechelen, Lumière Brugge, Cinema ZED Leuven, Kinepolis Antwerpen, Cinema Rio (De Haan), Cinema Albert (Dendermonde), Cinema Cameo (Sint-Truiden), Grignoux (Luik, Namen).

Mis de unieke vertoning in aanwezigheid van regisseur Steven De Beul niet op zondag 31 juli in Cinema Albert.

Synopsis
De boosaardige Dr. Coppelius bedwelmt zijn stad met oppervlakkige schoonheid, en bedreigt daardoor de prachtige liefde tussen Zwaantje en Frans. Dr. Coppelius schept de beeldschone Coppelia die ieders hoofd op hol brengt en ook Frans betovert! Meer nog, het met liefde gevulde hart van Frans is het laatste ingrediënt dat Coppelius nodig heeft om Coppelia tot leven te wekken. Zwaantje doet al het mogelijke om Frans voor een verschrikkelijk einde te behoeden.

Een woordeloze danservaring op groot scherm! Een unieke dansfilm vol filmtechnieken. Van 3D en 2D-animatie tot kleurrijke live action en balletscènes.

Coppelia is een productie Submarine en 3 Minutes West in coproductie met MotionWorks en Lunanime, kwam tot stand met de steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) van Vlaams minister van cultuur Jan Jambon, Screen Flanders van Vlaams minister van economie Hilde Crevits en de Belgische Tax Shelter voor Filmfinanciering.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over