Sinds 2007 wordt de derde zaterdag van april gevierd als Record Store Day, een dag in het teken van de onafhankelijke platenzaak. Op negentien april kamperen gegarandeerd ook dit jaar vinyl junks, crate diggers en muziekfreaks voor de deuren van hun favoriete platenwinkel om de exclusieve releases te pakken te krijgen.

Unday Records, onderdeel van N.E.W.S., zal net als de vorige jaren zijn steentje bijdragen met enkele opvallende releases op vinyl. Zo verschijnt er een zeer gelimiteerde oplage van de debuutsingle Dood – Beeld, van Strand. Dat is het akoestische solo alter ego van Bert Dockx (Flying Horseman, Dans Dans), die onlangs nog 3 MIA nominaties versierde en nu voor het eerst in het Nederlands zingt. Ook voor de eerste keer op vinyl: Hydrogen Sea. Dit Brusselse duo gooide reeds hoge ogen met hun wondermooie track End Up, verwachtingen die moeiteloos worden ingelost met debuut EP Court The Dark. Die is pas uit op iTunes en werd al getipt door meerdere toonaangevende blogs en net nog door Selah Sue. Court The Dark verschijnt op gekleurd vinyl op RSD. Dans Dans komt voor de gelegenheid op de proppen met een indrukwekkende live EP, Worm, opgenomen in Rotterdam. Elk van deze releases wordt in kleine oplages uitgegeven en exclusief verpakt, want het oog wil ook wat op Record Store Day. Vinyl klinkt niet alleen beter, het is ook een gegeerd verzamelobject.

Op RSD worden traditiegetrouw ook een pak zogenaamde ‘instores’ gegeven, optredens in de winkel. Dans Dans gaat voor een marathon met niet minder dan vier instore sessies, om ‘s avonds af te sluiten met een full show.

Hydrogen Sea / RSD event / Vooruit / Gent
Dans Dans / Velvet Music / Rotterdam
Dans Dans / De Waterput / Bergen op Zoom
Dans Dans / Fatkat Records / Antwerpen
Dans Dans / RSD event / Vooruit / Gent
Dans Dans / Hypnoiz / Ieper (Full show)

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: