Of er een Indian Summer komt is nog niet zeker, maar vanaf 18 september is er alvast een Oekraïense lente! Want de Ukrainian Spring, die oorspronkelijk gepland stond in maart, zal van 18 t.e.m. 20 september plaatsvinden in BOZAR. Ukrainian Spring presenteert Oekraïense cinema van 2019-2020 - films die voor het eerst zijn vertoond op klasse A-festivals, prijzen hebben gewonnen op buitenlandse en Oekraïense festivals en een opmerkelijk publiekssucces hebben behaald. Het project omvat ook een e-ontmoeting met de Oekraïense regisseur, schrijver en activist Oleg Sentsov. Van 25 september tot 4 oktober worden 4 extra films gratis online aangeboden.

Ukrainian Spring presenteert drie films in BOZAR, allemaal geproduced met steun van de staat.

De komedie Mijn gedachten zijn stil - de eerste langspeelfilm van Antonio Loekitsj. De film werd voor het eerst vertoond op het East of West International Filmfestival in Karlovy Vary, waar hij de special prijs van de jury ontving. De Oekraïense première vond plaats op het Odessa International Film Festival, waar het werk van Loekitsj de publieksprijs, de FIPRESCI Award voor Beste Oekraïense Film, de prijs voor beste actrice (Irma Vitovska) en een speciale vermelding van de jury (Andriy Lidahovsky) ontving. Het is het verhaal van een jonge geluidstechnicus, voor wie het opnemen van dierenkreten uit Transkarpatië een kans zou kunnen zijn om naar Canada te verhuizen. Deze opdracht valt echter veel moeilijker uit wanneer de belangrijkste metgezel in zijn nieuwe baan zijn moeder blijkt te zijn. De film zal bij de opening van het festival op afstand ingeleid worden door regisseur Antonio Loekitsj en de hoofdrolspelers - Irma Vitovska en Andriy Lidahovsky.

Homeward is de eerste speelfilm van regisseur Nariman Aliev. De twee zonen van Mustafa, een Krimtataar, hadden na de annexatie van de Krim hun toevlucht gezocht in Kiev. De oudste zoon sterft. Mustafa gaat zijn jongere zoon halen en brengt hem naar huis om zijn oudere zoon op de Krim te begraven volgens de moslimtradities. De wereldpremière van de film vond plaats in het kader van het programma "Un Certain Regard" op het filmfestival van Cannes. In Oekraïne ontving de film de Grote Prijs van het Odessa Filmfestival - " Golden Duke " toegekend door het publiek. De film wordt gepresenteerd door regisseur Nariman Aliev en hoofdrolspeler Akhtem Seitablayev.

Op het festival zal ook de opmerkelijke Oekraïense documentaire te zien zijn -The Earth is Blue, like an Orange, de eerste lange documentaire van regisseur en schrijfster Iryna Tsilyk. De film beleefde zijn wereldpremière op hetSundance Film Festival, waar hij de Best Documentary Filmmaker Award won in de internationale competitie. Hij werd ook vertoond in de Generation 14Plus-sectie van het Berlijnse filmfestival. De film vertelt het verhaal van het leven van een familie in de stad Krasnogorsk in de "rode zone" van de Donbas, die het meest getroffen is door de bombardementen. Ondanks deze omstandigheden verliezen de hoofdpersonages de hoop niet en proberen ze zelfs films over de oorlog zelf te maken. De film wordt gepresenteerd door Iryna Tsilyk - de vertoning wordt georganiseerd in samenwerking met het Millennium International Documentary Film Festival.

Ook op het festivalprogramma krijgen de gasten van Ukrainian Spring de gelegenheid om de regisseur, activist en voormalig politiek gevangene Oleg Sentsov op het scherm live te ontmoeten - in het kader van Agora, het traditionele discussieformaat van het Bozar-centrum. De discussie wordt gemodereerd door professor geschiedenis Aude Merlin.

Bovendien, van 25 september tot 4 oktober, worden 4 extra films gratis online aangeboden:

My father is my mother's brother van Vadym Ilkov

In dit ontroerende familiedrama wordt een vrijgevochten zanger en artiest plots vader van zijn vijfjarige nichtje, wanneer de geestelijke gezondheid van zijn zus erop achteruitgaat. Hij moet een evenwicht zien te vinden tussen sprookjesverhalen en spelletjes enerzijds, en zijn bewogen nachtleven en provocatieve kunst anderzijds.

Vadym Ilkov studeerde in 2000 af aan de universiteit voor theater, film en televisie in Kiev. Hij werkte als director of photography mee aan uiteenlopende speel- en animatiefilms en documentaires. Met Waltz Alchevsk (Oekraïne, 2014, 54’, doc.) maakte hij zijn debuut als regisseur. Zijn eerste lange documentairefilm was My Father Is My Mother’s Brother (juryprijs ‘Régionyon’ voor meest vernieuwende film in de internationale competitie van Visions du Réel 2018 in Zwitserland).

The Tribe van Myroslav Slaboshpytskiy
Een doofstom jongetje komt in een kostschool aan. Hij probeert zijn plaats te vinden in de hiërarchie van de schoolgemeenschap die alles heeft van een lokale maffia en geleid wordt door De Koning. The Tribe werd op talrijke festivals vertoond (Cannes, Locarno, Sarajevo, Toronto ...) en won in 2014 de FIPRESCI-prijs op de European Film Awards

When the trees fall van Marysia Nikitiuk
Het verhaal van de rebelse vijfjarige Vitka, haar tienernichtje Larysa en diens vriendje Scar, een jonge crimineel, speelt zich af op het Oekraïense platteland. Na de dood van haar vader bevindt Larysa zich op een tweesprong. Ze hunkert ernaar zichzelf te kunnen zijn, maar de dorpsgemeenschap verstoot haar omdat ze van Scar houdt. Larysa ontdekt dat haar grootmoeder ooit haar liefde voor een jonge zigeuner opgaf voor de traditionele waarden en de mening van anderen. Larysa’s moeder is psychologisch niet sterk genoeg om haar dochter te steunen. Larysa en Scar maken een plan om te ontsnappen aan een leven dat gedomineerd wordt door misdaad en ellende en door hun familie. Maar zijn ze bereid de hoge tol te betalen voor die vrijheid?

The wild fields van Yaroslav Lodygin
Wanneer zijn broer Yuriy plots verdwijnt, moet Herman naar zijn geboortedorp terugkeren om het oude tankstation van de familie over te nemen. Terwijl hij probeert uit te zoeken wat er met Yuriy is gebeurd, komt hij al snel zelf onder vuur te liggen door de lokale maffia. Op de koop toe wordt hij verliefd op Olga, de boekhoudster van zijn broer. Een gevecht begint, niet alleen voor zichzelf, maar ook om de lokale bevolking ertoe aan te zetten hun eigendom te waarderen en hun waardigheid tegen de criminele maffia te beschermen.

Ukrainian Spring vindt plaats in het BOZAR Paleis voor Schone Kunsten in Brussel van 27 tot 29 maart met de steun van de Oekraïense Ambassade in België, het Oekraïense Staatsagentschap voor de Cinema, de Vereniging van Oekraïners in België, BOZAR en Arthouse Traffic.

Programma van het festival :

Vrijdag 18 september
20:00 Opening van het festival met Mijn gedachten zijn stil (gepresenteerd door Antonio Lukitsj, Irma Vitovska, Andriy Lidahovsky).

Zaterdag 19 september
15:00 e-Discussie met Oleg Sentsov (gemodereerd door geschiedenisleraar Aude Merlin).
19:00 The Earth is Blue, like an Orange (gepresenteerd door Irina Tsilyk).

Zondag 20 september
18:30 EVGE (Homeward) (gepresenteerd door Nariman Aliyev, Akhtem Seitablayev)

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over