In februari staan de zondagavonden bij Klara in het teken van Paul van Ostaijen. Met Boem Paukeslag word je vanaf 6 februari tussen 18 en 20 uur ondergedompeld in het fascinerende werk en leven van de dichter en prozaschrijver. De vierdelige audioreeks is ook te beluisteren als podcast. Klara en Vlaams-Nederlands Huis deBuren sluiten daarmee het feestjaar rond Paul van Ostaijen af. Op 22 februari 2021 was het 125 jaar geleden dat hij geboren werd in Antwerpen.

Van Ostaijen zijn werk en gedachtengoed blijven actueel. Ook vandaag grijpen schrijvers, typografen, kunstenaars, muzikanten, film- en theatermakers telkens weer naar van Ostaijen. En ook de thema’s waar de man toen al van wakker lag, zorgen nu nog steeds voor debat.

Paul van Ostaijen leeft!

125 jaar geleden wordt Paul van Ostaijen geboren in Antwerpen als jongste zoon van een Vlaamse moeder en Nederlandse vader. 25 jaar later ziet de wereld er helemaal anders uit. Europa is verscheurd, Duitsland verloren, Vlaanderen toch niet onafhankelijk en Berlijn een stad van idealistische uitersten. En net daar schrijft van Ostaijen Bezette stad. Zijn poging om de kapotte tijd te vangen is een groots literair experiment vol holle havens, zeppelins, lege straten, ruïnes en de kolkende nacht van het bezette Antwerpen. De bundel heeft hetzelfde effect als een paukenslag, niet toevallig het bekendste woord uit de bundel. Hij galmt door de Nederlandse letteren en de internationale avant-garde. In 1928, sterft van Ostaijen. Uitgeteerd door tuberculose. Nog vol wilde plannen en idealen.

Maar van Ostaijen leeft nog! Ja toch? Klara en Vlaams-Nederlands Huis deBuren nemen in Boem Paukeslag de proef op de som. Jaouad Alloul, Ruud Gielens, Gaea Schoeters en Emy Koopman lezen van Ostaijen met de ogen van vandaag en gaan daarbij het gesprek aan met vrienden, collega’s en onbekenden. Met biograaf Matthijs de Ridder zit ook van Ostaijen zelf steeds mee aan tafel. Over oorlog, activisme, dandy’s, jazz, het artistieke creatieproces en zwarte gat, ziekte, liefde, geloof en ongeloof. En nog zoveel meer.

Boem Paukeslag | vanaf zondag 6 februari vier weken lang tussen 18 en 20 uur op Klara, klara.be en in de Klara-app | ook als podcast te beluisteren op klara.be, VRT NU en deburen.eu

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: