Johannes Faes, beter bekend als Tourist LeMC, heeft het gedaan; na de Roma verkocht hij nu de Lotto Arena uit. Dat de populariteit van de Antwerpse rapper de laatste jaren is toegenomen is duidelijk.

Alice On The Roof

Als voorprogramma werd er gekozen voor Alice On The Roof. De Bergense zangeres, Alice Dutoit (Alice op het dak, zoals ze zichzelf voorstelde, zinsspelend op de vertaling van haar familienaam naar het Nederlands) maakt muziek sinds 2015. Haar repertoire bestaat voornamelijk uit Engels- en Franstalige nummers. Een frisse verschijning in een fel roos kleed. In niet onaardig Nederlands vertelde ze dat ze houdt van de kleur roze, rode wijn en...Greg, de gitarist.

Alice's zoete stem met hoog bereik deed met momenten denken aan die andere populaire Franstalige artieste, Angèle. Alice on the Roof speelt catchy, ritmische popsongs en wordt dus ondersteund door Greg (gitarist/percussionist).

Alice on the roof bracht vorig jaar een nieuwe plaat uit "Madame" waaruit ze onder andere "Malade" speelde. Ook uit haar debuutalbum "Higher" uit 2016 speelde ze een nummer, "Easy Come Easy Go". Een iets bekender nummer bij het publiek gezien dit wel wat airtime kreeg op Studio Brussel.

Om de zaal mee te krijgen haalde ze regelmatig haar Nederlands boven. Ook qua podiumprèsence en inzet ontbrak het de Waalse niet. Het middenplein kon de muziek wel smaken maar de sfeer brak niet helemaal door tot op de tribunes. Al bij al een zeer leuke, verdienstelijke opwarmer van een zangeres wiens naam we nog zullen horen.

We begrijpen mekaar

Openen deed de stadstroubadour met het openingsnummer "Barbaren" van zijn laatste plaat "We begrijpen mekaar" (2018). Uit diezelfde plaat konden nummers als "Coureuge Viva", "We Begrijpen Mekaar" en "Spiegel" uiteraard niet ontbreken. Bij dat laatste nummer kon Raymond van het Groenewoud helaas niet aanwezig zijn wat maakte dat het nummer wel een deel van zijn kracht en charme verloor. Andere nummers uit de plaat die revue passeerden waren o.a. "Muziek Van Het Hart", "Welkom" (over de geboorte van zijn tweede zoon) en "Tramontane" (over zijn vroegere familievakanties naar Frankrijk).

Dat Tourist een excellent verteller is zal niemand betwisten. Getuige daarvan was een gedicht dat de troubadour liet weerklinken tussen de nummers door. Het was wel merkbaar dat het album pas in november werd uitgebracht; het publiek zong enkel de meer bekende nummers (deels) mee en was verder eerder passief.

Verrassing

Het ontbreken van Raymond was geen domper op de feestvreugde; Een rasechte Sinjoor, Jos Smos van Katastroof, verscheen op het podium voor het nummer "Triestige Plant" uit het "Antwerps Testament" (2013). Met een flesje bier in de hand kwam Jos doen waar hij voor gemaakt is: een puur kroeglied ten berde brengen.

Hoogtepunt van de avond kwam er ongetwijfeld bij de doordocht van ex-gitarist Wally tijdens het nummer "Horizon" uit het album "En Route" (2015). Een van de weinige momenten doorheen de avond waarbij het publiek wél helemaal uit zijn dak ging en luidkeels het hele refrein kon meezingen. Ook het weerzien op het podium tussen Johannes en Wouter (Wally) was innig. Zo bleek aan het einde van het nummer tijdens een oprechte knuffel tussen de twee muzikanten.

Een minder verrassende passage was die van Alice On The Roof voor het nummer "Oprechte Leugens" uit de laatste plaat van Tourist LeMC. In tegenstelling tot de nummers die ze bracht tijdens het voorprogramma zong ze nu het mee in het Nederlands. De frivoliteit van Alice's stem in combinatie met de serieux van Tourist is werkelijk een goede match!

The show must go on

Uiteraard konden klassiekers als "Liefde Liefde", "Koning Liefde", "Mijn Stad" of "De Troubadours" niet onbreken (ook hier geen spoor van gastmuzikant Filip Kowlier).

Deze nummers echter, bij het grote publiek beter gekend, en dus goed voor meer sfeer en meezing-momenten. Jammer genoeg is de ambiance nooit voorbij het punt van de "Horizon" gekomen en bleef de beleving veeleer oppervlakkig. Het leek moeilijk om het publiek in de Lotto arena helamaal mee te krijgen.

Ster van de (instrumentale) show was ongetwijfeld de saxofonist, Mitya. Zijn zwoele sound in "Bilan" (2015) en opzwepende Reggea vide in "Klein Gebedje" (2013) waren eens streling voor het oor (en oog). Zijn tussenkomsten werden zeer gesmaakt en warm onthaald door de fans.

Slot

"Boussa" was het eerste nummer van de tweede ronde. Deze kalme song bracht opnieuw rust in de zaal na het tumultueuze geroep van "We wan't more". Als tweede bisnummer was het "Koning Liefde " die de zaal opnieuw deed loskomen. Ook "Adieu" en "Mijn Stad" maakten deel uit van de (bis) setlist. En als állerlaatste nummer koos Tourist voor "OLV", opnieuw uit zijn laatste album. Een puur Antwerps nummer, zoals vele van zijn schrijfsels.

Het maakte echter niet uit waar je vandaan kwam gisteren. Er zaten immers mensen uit alle provincies in de zaal. Dat is tevens de boodschap die schuilt in zijn laaste album: hoe verschillend we ook zijn, waar we ook vandaan komen op een of andere manier begrijpen we elkaar.

Conclusie

De anderhalf uur durende show, waarbij Tourist gedurende 21 songs het beste van zichzelf gaf, kwam perfect tot zijn recht in de Lotto Arena. Hoe ingetogen en ontspannen Johannes ook oogt op het podium, de songs komen wel binnen en de boodschap en vibe zijn duidelijk voelbaar. Maar verder dan dat lijkt het ook niet te gaan. Een echt spektakel (buiten de mooie projecties achteraan het podium waar je regematig beelden van 't Stad zag) kan je moeilijk verwachten. Zeker als de performer zelf zeer bewust en soms zelfs verlegen (?) overkomt. Bovendien laat zijn muziek het niet echt toe om er een spetterende vertoning van te maken.

Voor de show kreeg Tourist een gouden plaat overhandigd voor zijn laatste album. Ook werd hij genomineerd voor maar liefst 4 MIA's. Als kers op de taart werd door Live Nation nog aangekondigd dat hij op vrijdag 8 november 2019 in het Sportpaleis zal spelen. Niet toevallig dat Tourist tijdens zijn show liet vallen dat dat nog een ambitie was van hem:"Ik geniet van dees podium, da van hiernaast is de volgende stap”.

De fans zijn alvast klaar om Tourist met open armen op dat grote podium te ontvangen. Vraag blijft of Den Tourist klaar zal zijn om hetzelfde te doen en of zijn authenticiteit voldoende is om die grote zaal te vullen.... Tickets voor dit concert kan je bestellen op www.proximusgoformusic.be

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Tourist LeMC
Datum: 
18/01/2019
Locatie: 
Lotto Arena
Meer over