Johannes Faes aka Tourist LeMC, bruggenbouwer tussen hip hoppers en troubadours, liet gisteren samen met Flip Kowlier zijn nieuwste single op de wereld los. Bekijk hier de live sessie van Tourist en Flip zoals ze die brachten in de ochtend bij Studio Brussel.

“De Troubadours feat. Flip Kowlier” is de opvolger van “Koning Liefde”, een nummer dat Vlaanderen in de armen sloot en met 18 weken airplay de gemiddelde levensduur van een radiosingle flink wist te overschrijden. En Route, het tweede album van Tourist LeMC, verscheen op 20 maart en kampeert intussen al 15 weken in de Vlaamse Ultratop-10.

Op de festivalagenda van Tourist LeMC deze zomer: 2 x een in recordtempo uitverkocht Rivierenhof, Couleur Café, Lokerse Feesten, Pukkelpop, maar evengoed Nederlandse podia in onder meer Leeuwarden, Tilburg, Rotterdam, Nijmegen en Groningen.

Ook de clip van "De Troubadours" werd intussen gelost - hem bekijken doe je hier!

Een greep uit de persreviews die totnogtoe verschenen:

“[… ]met En Route heeft de man zijn stem gevonden. Die klinkt Antwerps, nostalgisch, intelligent en bovenal heel erg mooi. De moeite, ook op de parking”P-Magazine ****

“[…] aan de allergrootsten van deze regio – ’t Hof Van Commerce, wie anders? – heeft den Tourist zelfs geen concurrent meer. Zijn tweede cd ‘En route’ is gewoon een heel andere trein en een heel ander ticket.[…] De teksten zijn direct, warm en poëtisch, de songs zijn melodieus sterk, Faes’ strakke flow en zijn af en aan zingen en rappen hebben iets bijzonders […] Is er een nieuwe volkszanger opgestaan? ‘Waarschijnlijk’ en ‘De tijd zal het leren’ zijn na tien beluisteringen de meerkeuze-antwoorden. Ik ga voor antwoord A.”HUMO ***1/2

“Waar Antwerps Testament vier jaar geleden nauwelijks buiten de grenzen van de provincie raakte, wordt opvolger En Route meteen nationaal opgepikt, en staat de plaat inmiddels hoog in de albumcharts. Terecht, want niet alleen blijkt En Route een flinke stap vooruit, de muzikale rijkdom van de nummers is bovendien van die aard dat ze uit de enge niche van de hiphop breekt. […]Opmerkelijk ook hoe divers het publiek was. Jonge meisjes en oude veertigers, punks en hiphoppers, working class en volk in merkkledij: dit was muziek die generaties en sociale klassen oversteeg. 'Koning Liefde' -een single, momenteel- werd door het publiek opgepikt alsof het een nationaal volkslied was. […] ‘Deze nacht' - al honderd keer gehoord inmiddels, en al honderd keer krop in de keel- rondde de set nadien af met collecieve samenzang. Zeker: het origineel van Wannes was al perfect, maar Tourist maakte het nog beter.”DE MORGEN ****

En Route, het tweede album van Tourist LeMC, is een krachtig en rijk geschakeerd - en helemaal volwassen – vervolg op zijn opmerkelijke debuut Antwerps Testament (2010). Tourist LeMC, Rock Rally-finalist in 2012, ontpopt zich op En Route als meesterlijk verteller-causeur, en houdt zijn titel van officieus Antwerps stadstroubadour mooi in ere. Je zou En Route gerust kunnen beschouwen als een coming of age-plaat, waarin Tourist LeMC – dertig geworden – het bilan (hand in eigen boezem op de light-reggae van ‘Bilan’) opmaakt van zijn jeugd. Het resultaat is een paar scherpe maatschappijkritische en ietwat spirituele, persoonlijke beschouwingen aan de hand van rake lyrics en een straffe productie.

Als maatschappelijk werker uit de Antwerpse wijk Seefhoek werkt en leeft hij tussen zijn inspiraties en staat hij met beide voeten recht in het leven zoals het is. Aan zijn songs hangen verhalen, geen blingbling. De teksten staan gestanst op een lekkere flow en groove, met herkenbare thematieken, maar nooit zwaar op de hand. Opmerkelijk op ‘En Route’ zijn ook de samenwerkingen met Flip Kowlier (‘Troubadours’), Bart Peeters (in onvervalst Boechouts op ‘Meester Kunstenaar’), de Nederlandse artiest Fit (‘Adieu’) en Wally (‘Horizon’), stuk voor stuk artiesten die graag grenzen aftasten, en niet voor een genre te vangen zijn.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over