Sarah Gommers

Ik ben trouwe fan van Wannes Van De Velde en zeker van het nummer 'Deze Nacht', iets wat mij met de paplepel werd ingelepeld door mijn ouders. Wannes en Miel Cools waren zelfs vrienden aan huis. Toen Tourist LeMC dit nummer op zijn CD 'Tourist' zette, was mijn ziel verkocht. Ik ben niet echt een hip-hop fanaat en een artiest zoals Flip Kowlier maakt het onmogelijk om te begrijpen wat de boodschap is. Zelfs na 8 jaar in Brugge te hebben gewoond, het is hopeloos. Een verademing dus om de teksten bij Tourist wel te begrijpen. Meer nog, ze beroeren mij.

Een uitverkochte 'AB-box'

Toch heeft het tot nu, oktober 2015, geduurd alvorens ik de stap wou zetten om naar een optreden van hem te gaan. Hoe kan zulke muziek aanslaan in een zaal van meer dan 800 mensen. Hoe kan het dat de AB box was uitverkocht? Zijn er dan toch nog bewuste mensen, die een raakvlak hebben met muziek?

Tourist LeMC zingt in een van zijn nummers: "Hi-tech maakt van alleman artiesten alsof het niets is, alleen magie scheidt nog het kaf van het koren." Ik vroeg me dus af of dit ook geldt voor een optreden van hem. Je verwacht van een troubadour dat hij alleen op het podium staat, hij alleen met gitaar, sober, zonder franjes. Maar Tourist is moderne troubadour. Zelfs al is zijn bijnaam Le emcee, een mic controller dus, zelfs een draaitafel met DJ ontbrak. Maar in de plaats daarvan stond er een volwaardige bandopstelling als ik de zaal binnenkwam.

Alle mogelijke invloeden

De hele avond werd een sneltrein van juist geteld 20 nummers waarvan een tiental hits, nummers die het publiek deden meezingen maar vooral meedansen. Alle nummers leken op elkaar maar de teksten maakten ze verschillend. De echte fans kennen de teksten van buiten, de muziek komt op die manier helemaal tot zijn recht. Wat mij opviel tijdens het concert was dat de band al hun invloeden duidelijk in de spotlights zette. Er waren nummers die erg folky klonken en anderen met een reggae-ritme. Er waren de typische hip-hop ritmes maar ook de ingetogen singer/songwriter momenten.

Het 'Stad'

Elk nummer gaan behandelen lijkt me wat overdreven alhoewel dat de meeste teksten pareltjes zijn. De autobiografische benadering van Tourist voornamelijk over zijn ‘Stad’ (Antwerpen) valt op tesamen met zijn maatschappelijk engagement. (op zijn T-shirt stond: ‘Stand up') In een interview zei hij geen interesse te hebben in de politiek maar dat hij wel zijn publiek wil informeren. Liefde komt er natuurlijk ook aan te pas, vooral in het nummer ‘Liefde Liefde' waarbij iedereen luidkeels meezong: "Liefde, liefde, liefde, k he a nudig."

Zijn aankondigingen en bindteksten waren bij wijle ook heel inspirerend. Zoals het verhaal over de 16 eeuw waar hij de spaanse furie recht in de ogen keek. Een andere: "Als je denkt dat je niet kunt dansen, denk dan aan mij." en “Weg van de pijn en weg van het verdriet." En natuurlijk over één van zijn grote liefdes, de voetbal. Hij daagt iedereen uit door te vragen of ze voor 'den Beirschot' zijn, of voor 'den Aantweirp'. Ja entertainen kan hij, zoveel is zeker.

En eindelijk, als laatste, 'Deze Nacht'

Het laatste nummer bleek niet alleen voor mij maar ook voor alle anderen het absolute hoogtepunt, nl. 'Deze Nacht'. Oorverdovend werd er meegezongen, gingen de lichtjes aan, armen zwaaiend van links naar rechts. Het was dus de moeite waard en ik besef dat ik veel vroeger had moeten gaan kijken.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Tourist LeMC
Meer over