"We vechten tegen de natuur, de natuur is niet aangenaam of lief, de natuur is wreed en oneerlijk" - Prof. Elisabeth De Waele

In aflevering 6 van Topdokters gunnen we de kijker een blik in het leven en werk van professor Elisabeth De Waele, Brusselse, moeder van 3 kinderen, klinisch nutritioniste en één van 12 artsen op Intensieve Zorgen in UZ Brussel.

Op de afdeling cardiologie van Intensieve Zorgen ligt een vrouw van 83 die na een hartoperatie herstelt, maar het gaat niet goed met de vrouw. Ze heeft een bloeding in haar buik, waardoor de kans bestaat dat haar organen zullen falen. Professor De Waele moet samen met de hartchirurg beslissen of een tweede operatie noodzakelijk is, een ingreep die ook niet zonder risico is gezien de leeftijd van de patiënt.

Dokter Hes en professor Van Cutsem krijgen allebei een patiënt op consultatie die ze jaren geleden behandeld hebben.

Bij dokter Hes heeft de dame opnieuw rugklachten na haar operatie. Zij moet beslissen of ze opnieuw geopereerd wil worden of niet.

De patiënt van professor Van Cutsem komt na vier maanden chemotherapie op controle om te zien of er nog tumoractiviteit aanwezig is. Een bijkomend probleem voor de fiere dame is haaruitval, een probleem van vele kankerpatiënten. In UZ Leuven trachten ze een oplossing te bieden met het Bianca centrum, een mini-wellnesscentrum waar de patiënten even hun zorgen kunnen vergeten.

En ook humor blijkt een belangrijke component te zijn in een ziekenhuisomgeving, zo blijkt uit deze aflevering.

Topdokters elke dinsdag om 20u35 op VIER

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over